Gifanonim Posted November 11, 2008 Report Share Posted November 11, 2008 Nakiel tutaj główna prośba do Ciebie, serwer Jabbera na Unicie chyba duzo wysiłku by Cie to nie kosztowało a całkiem przyjemny dodatek np. do hostingu, badz jako osobna usługa? :> Co reszta na ten pomysł? "Bogowie to bugi ludzkich umysłów" Gifanonim ® Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wosiedem Posted November 11, 2008 Report Share Posted November 11, 2008 Tak tak tak! Jestem za! Jabber ftw! (można zrobić nawet google-hosted dla samego jabbera to wtedy zupełnie nic nie kosztuje!) Ratujmy świat jabberem! Pozdrawiam, vo7 (; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jason Posted November 11, 2008 Report Share Posted November 11, 2008 Ja też jestem za. I z forum można by wywalić pole na numer GG, na rzecz Jabbera oczywiście. Zamiast tego użytkownik by wpisał swój JID albo dostałby automatycznie przydzielony z Unit1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dexarz Posted November 11, 2008 Report Share Posted November 11, 2008 Ciekawy pomysl i jestem za chociaż ni wiem co to Jabber (kojarzy mi sie z CMS'em lub językiem programowania) EDIT Już wiem co to Jabber i jestem za ... Aktualnie piszę 32 bitowy system operacyjny. ASE2.0 100% ,DME (Dynamic Motion Engine) v2.0 10% ,32 bit PumaOS - 40% Stick's Adventure 3 - 0% Komp nr.1 AMD Duron 1,3 Ghz ,256 MB Ram DDR PC133 (na eBoostr mam jeszcze 1 GB) ,Nvidia GeForce FX 5500 256MB DDR Komp nr.2 (laptop) AMD Athlon XP 2,0 Ghz , 192 MB Ram DDR PC2700 (na eBoostr mam jeszcze 3 GB) , Via S3 Unichrome IGP Przykład programu w ASE2.0: <?arg #CreateProcs; $i:?; #For('$i,10,1,@Lab');@Lab; #Sleep(100); #Message("Ten komputer ulegnie autodestrukcji za $i sekund"); #Retf; #Message('Dead'); arg?> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nvm Posted November 11, 2008 Report Share Posted November 11, 2008 Ciekawy pomysl i jestem za chociaż ni wiem co to Jabber Haha, też chciałbym mieć taki tok rozumowania Jabber dobra rzecz, jestem jak najbardziej za Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dexarz Posted November 11, 2008 Report Share Posted November 11, 2008 po prostu pomyslelem ze to pewnie dobra rzecz ...a teraz już wiem to gitarowo Aktualnie piszę 32 bitowy system operacyjny. ASE2.0 100% ,DME (Dynamic Motion Engine) v2.0 10% ,32 bit PumaOS - 40% Stick's Adventure 3 - 0% Komp nr.1 AMD Duron 1,3 Ghz ,256 MB Ram DDR PC133 (na eBoostr mam jeszcze 1 GB) ,Nvidia GeForce FX 5500 256MB DDR Komp nr.2 (laptop) AMD Athlon XP 2,0 Ghz , 192 MB Ram DDR PC2700 (na eBoostr mam jeszcze 3 GB) , Via S3 Unichrome IGP Przykład programu w ASE2.0: <?arg #CreateProcs; $i:?; #For('$i,10,1,@Lab');@Lab; #Sleep(100); #Message("Ten komputer ulegnie autodestrukcji za $i sekund"); #Retf; #Message('Dead'); arg?> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nakiel Posted November 12, 2008 Report Share Posted November 12, 2008 Pomyślimy Ale niech się więcej osób wypowie, czy będzie z niego korzystać. Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego czego nie zrobiłeś, niż tego co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj. Śnij. Odkrywaj." M". Twain. Metryczka dla dziecka może być wspaniałą pamiątką narodzin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jason Posted November 12, 2008 Report Share Posted November 12, 2008 Pomyślimy Ale niech się więcej osób wypowie, czy będzie z niego korzystać. W ten sposób nigdy nie uwolnimy się od tego wrednego gg... Link to comment Share on other sites More sharing options...
HNB Posted November 12, 2008 Report Share Posted November 12, 2008 Przydałoby się załączyć ankietę do pytania (Tak, Nie, Nie wiem)! Ja akurat nie potrzebuję jabbera i mam baaardzo negatywne wspomnienia. Z drugiej strony w czasach kryzysu serwerów jabberowych przydałaby się taka inicjatywa . soon Delphi will be only for veterans and finally we all will die at the end… delphi.dathox.com - nowinki z świata Delphi/Pascala only programmers and drug dealers call their customers "users" Oto cisza przed burzą, Chwile się dłużą.Z gór schodzi dużo chmur ku podnóżom.Ptaki milaczą, drogi suche jak wiór się kurzą, Ptaki milczą a drogi się kurzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TSr Posted November 12, 2008 Report Share Posted November 12, 2008 Kryzysu serwerów jabberowych nie zauważyłem, jest całkiem spory wybór. Mnie osobiście nie chciało by się zmieniać swojego JID, ale dla nowych użytkowników, albo dla tych, którzy chcieli by zmienić serwer to na pewno będzie gratka Pole GG koniecznie trzeba usunąć lub zmienić na JID. Dla tych co nie wiedzą czym jest jabber: http://pl.wikipedia.org/wiki/Jabber Ubuntu.pl user #10593 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wosiedem Posted November 12, 2008 Report Share Posted November 12, 2008 A ja pomijam, czy GG działa czy też nie. To jest powód, żeby się przenieść, ale jak dla mnie jest wiele innych - bardziej znaczących. W jabberze mamy powiadomienia o pisaniu, o zamknięciu okna, brak statusu 'niewidoczny' (to jest ogromna ZALETA! nie ma takiej syutuacji, że wszyscy siedzą na niewidce i pogadać nie można), za to mamy inne i więcej statusów, możemy ustawić większy opis (ach... ile razy zabrakło mi paru liter w gg) to wszystko sprawia, że z komunikatora korzysta się po prostu z większą wygodą. Ps. I nie mówcie, że tego nikt nie używa. Sam mam 32 kontakty (parę osób nawet rezygnowało całkowicie z gg) i to mi wystarcza. Pozdrawiam, vo7 (; Link to comment Share on other sites More sharing options...
TSr Posted November 12, 2008 Report Share Posted November 12, 2008 Do dobrych cech jabbera dodam jeszcze: obsługa avatarów - szybciej zidentyfikujemy kogoś po obrazku niż jego nazwie szyfrowana transmisja - większe bezpieczeństwo informacji rozproszona architektura sieci - większa niezawodność Ubuntu.pl user #10593 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jason Posted November 12, 2008 Report Share Posted November 12, 2008 Szkoda tylko, że innych nie da się tak łatwo nakłonić :/ Każdy ma argument, że nikt tego nie używa i przez takich jesteśmy skazani na używanie tego i tego... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spider100 Posted November 12, 2008 Report Share Posted November 12, 2008 Jason nie przezywaj już tego tak Mi to tam nie potrzebne wole się po ukrywać na gg www.spider.dathox.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wosiedem Posted November 12, 2008 Report Share Posted November 12, 2008 Heretyk Pozdrawiam, vo7 (; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jason Posted November 17, 2008 Report Share Posted November 17, 2008 No to co w końcu będzie z tym Jabber'em ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wosiedem Posted November 17, 2008 Report Share Posted November 17, 2008 Przyłączam się do pytania Pozdrawiam, vo7 (; Link to comment Share on other sites More sharing options...
lewymati Posted November 17, 2008 Report Share Posted November 17, 2008 nie lepiej na irc gadac? Piszę proste programy i stronki internetowe na zlecenie, zaliczenie... Delphi, Pascal, C++, (X)HTML, CSS, trochę PHP, Javascript i MySQL Kontakt: gg:1477872 e-mail: lewymati@wp.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wosiedem Posted November 17, 2008 Report Share Posted November 17, 2008 Nie. Pozdrawiam, vo7 (; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nakiel Posted November 17, 2008 Report Share Posted November 17, 2008 Będzie, ale nie obiecuję dokładnie kiedy. W najbliższym czasie... Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego czego nie zrobiłeś, niż tego co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj. Śnij. Odkrywaj." M". Twain. Metryczka dla dziecka może być wspaniałą pamiątką narodzin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nakiel Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 Serwer odpalony. Na razie bez SSL oraz bez ograniczeń przy rejestracji. Kto chce może konto założyć. Adres serwera: jabber.unit1.pl Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego czego nie zrobiłeś, niż tego co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj. Śnij. Odkrywaj." M". Twain. Metryczka dla dziecka może być wspaniałą pamiątką narodzin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wosiedem Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 A jest wyjście na inne serwery? (bo coś nie bardzo działa rozmowa z userami na innych serwerach) Pozdrawiam, vo7 (; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nakiel Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 Mam konto na jabber.gda.pl oraz jabber.unit1.pl i kontaktują się ze sobą bez problemów. Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego czego nie zrobiłeś, niż tego co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj. Śnij. Odkrywaj." M". Twain. Metryczka dla dziecka może być wspaniałą pamiątką narodzin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TSr Posted December 1, 2008 Report Share Posted December 1, 2008 Jeśli ktoś chce przetestować swoje konto to może do mnie napisać tsr@jabbim.pl Ubuntu.pl user #10593 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jason Posted December 1, 2008 Report Share Posted December 1, 2008 Jeszcze w panelu administracyjnym na forum przydałoby się wywalić AOL, MSN i Yahoo (GG zresztą też ), na rzecz Jabbera . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts