Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
nie umiem

Napisz program

Polecane posty

napisz program, który żąda wprowadzenia n liczb naturalnych z zadanego przedziału, a następnie je wczytuje i wyświetla na ekranie obok każdej liczby odpowiednie słowo "pierwsza" lub "złożona".

proszę pomóżcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No szczyt bezczelności. Nawet wpisany temat jest roszczeniowy. Wątek poleci prędzej czy później do kosza. Ale autorowi radzę żeby pokazał co sam dokonał, bo gotowców nikt tutaj nie będzie za Ciebie robił. I "prosze pomóżcie" nic nie da. To Twoje zadanie, nie nasze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Różnie to bywa, ale jeżeli liczysz na zarobek przy odwaleniu za nich zadania, to się przeliczysz. Większość chce nie płacić nic albo jakieś śmiesznie niskie kwoty. Do tego mają być komentarze najlepiej do każdej pierdoły w kodzie, a deadline na wczoraj. Ja bym olał temat i .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam. Jestem tu nowy, choć ma 35 lat, a jedyny język programowania jaki znam ze słyszenia i widzenia to TURBO PASCAL.

Z racji mojego wychowania na DOS-ie i Win95 i WIN98se mam przewagę nad młodszymi, którzy nie znają co to wiersz poleceń.

Otóż potrzebuje "prosty" kod do TP. Ma to być hasło.

Wstawie go przed inne wiersze w autoexec.bat. Mam komputer pod DOS z różnościami. Potrzebuje kod na program, który będzie pytał o HASŁO tak jak BIOS ze 3 razy. Jak będzie poprawny to idzie dalej, a jak nie to próba 3 razy i napis: STOP. Ale hasło musi być w programie a nie pobierane z pliku.

Proszę o pomoc, bo nie mogę znaleźć odpowiedniego kodu. Smile

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Żadna filozofia. Kodu za Ciebie gotowego nie napiszę, bo wszystko masz w Google. Nawet jakbyś poświęcił dwie minuty to znalazł byś mnóstwo takich kodów i to z opisem w języku polskim. Wystarczy Tobie zwykłe Write; Writeln; Readln; oraz sprawdzenie hasłą poprzez if. Próby można zoribć pętlą for rosnącą od 1 do 3. I jeśli podano prawdiłowe hasło to robisz Break; Żadna filozofia. Jeżeli napiszesz już coś samodzielnego i podasz tutaj konkretny kod, z którym masz problem. Wtedy za pewne ktoś tutaj chętnie pomoże w poprawieniu itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

program access_denied;

uses Crt;

var haslo : string;

begin

ClrScr();

Write('Podaj hasło dostępu ');

ReadLn(haslo);

 

 

if haslo<>'1234' then Write('ACCESS DENIED');

else

begin

ClrScr();

Write('Witaj w systemie. Poprawnie zalogowałeś się');

end;

end.

 

Faktycznie znalazłem. Coś takiego było by super, ale jak to ma być z tymi 3 próbami. Nie mówię, że jestem totalna noga z rozumienia tego inni mówią, piszą. Ale na początek mojej drogi i jej kontynuacji poproszę o ŁOPATOLOGICZNE wyjaśnienie co z kadry i do czego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No jest ok. Tylko kod tutaj wstawiaj w odpowiednie tagi albo najlepiej na jakiś pastebin z kolorowaniem składni, bo niestety nadal chyba tutejszy parser rozwala formatowania. I właśnie formatowanie nawet w kilku linijkowym kodzie i pisanym "do szuflady" jest bardzo ważne. Jeżeli nie potrafisz robić tego sam, posiłkuj się gotowymi rozwiązaniami jak formatter z dodatku GExperts, ten z Lazarusa lub programem Jedi Code Formatter, który już od dawna umieszczony jest u mnie - adres: http://olesio.usermd.net/jcf

 

Co do kodu, może być. A przecież działąnie pętli for jest proste jak budowa cepa. Zatem dodam ją tylko pamiętaj o dodatkowym beginie oraz endzie. Nazwa zmiennej iteratora możę być dowolna byle by niepowtarzalna i dopuszczalna przez dialekt jezyka. Może być nawet te "książekowe" durne "I" :) I w przypadku prawidłowego podania hasłą zrób po prostu Break; po ifie i wyświetlenia textu.

 

Ewentualnie można zrobić pętle repeat until, co jest bardziej "ksiązkowe" chyba lub while do. Żaden problem. Więcej przykładów masz w Google niemal "na tony". I widzisz, tutaj po raz kolejny ujawnia się z czym ludzie mają jakiś dziwny problem chyba. I na co nie raz zwracałem uwagę na wielu forach, przy pytaniach na dowolne tematy. Nie tylko w sferze IT czy programowania.

 

ZAWSZE należy GOOGLOWAĆ DO BÓLU. Mam tutaj na myśli, że szukamy i kombinujemy sami. Nieważne jak sami dobrze znamy sposób na rozpoczęcie zabrania się za dane zagadnienie. Dopiero w ostateczności piszemy na konkretne forum, z konkretnymi przykładami co zxrobiliśmy i co nie działa. Pokazując choćby fragment kodu. Zobacz, ja też zmarnowałem trochę czasu klepiąc tutaj te posty. Ale ja mam urlop i chciłem odpisac. A Ty zamiast czekać na odpowiedzi i pytać wcześniej. Siadł byś na spokojnie i tak banalny program z poszukiwaniem informacji oraz testowaniem całości stworzył maksymalnie do pół godziny. A ucząc się od zera języka równie szybko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Program haslo_test;

Uses

CRT;

Const

haslo='start';

Var

wprowadz:String;

petla:byte;

BEGIN

ClrScr;

GotoXY(31,12);

Write('Podaj haslo : ');

ReadLn(wprowadz);

IF wprowadz=haslo THEN

Begin

ClrScr;

GotoXY(31,12);

textcolor(blue);

Writeln('WITAJ W MOIM PROGRAMIE !') ;

end

ELSE

Begin

clrscr;

GotoXY(31,12);

Textcolor(red);

Writeln('DOSTEP ZABRONIONY');

end;

readln;

END.

 

Znalazłem jeszcze cos takiego, tylko tu są kolory. Proszę o pomoc w sprawie: zamiast wyświetlać jakie hasło wpisuje bardzo bym chciał aby były wyświetlane ************.

Dodam, że szukałem na gogle i nie wiem gdzie wstawić kod do takiej operacji. W jakim miejscu go wkleić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ech. Ręcę opadają. Nawet nie googlowałeś a niedawno radziłem poszukać. Mnie się po nocach nie chciało wymyślać koła na nowo. Opalam zatem Google i wpisuję frezę: turbo pascal readln as password. I jako ostatni wynik na pierwszej podstronie rezultató mam stronę o tytule PASSWORD.PAS - PICList czyli tę dostępna teraz pod adresem http://www.piclist.com/techref/language/delphi/swag/ENCRYPT0011.html i bez problemu zamieszczony tam kod kompiluje się pod FPC. To i pod Turbo Pascalem również się musi być wszystko ok.

 

Wystarczy stworzyć plik pw.dat w tym samym katalogu co skompilowany program i wpisać w nim hasło. Ale to żaden problem w minutę czy dwie, wywalić obsługę pliku, dopisać hasło jako stałą, zmienić znaki pokazywane jako hasło z kropek na gwiazki czy co tam chcesz. A dodatkowo dorobić te trzy próby lub co tam chcesz. Ale to już pozostawiam Tobie. Widząc Twoje zerowe zangażowanie w rozwiązanie taka banalnego zadanego przez siebie sobie samemu problemu, nie przyłoże ręki do lenistwa. I ja rozumiem, że ktoś mógł dawno nie programować i tak dalej. Ale nie umniejszając tym cięzko chorym osobom, podstawy obsługi Google ma chyba opanowane nawet Maciek z Klanu. I On by się nie poddał bez walki myśląc, że dostanie tutaj gortowca.

 

Więćej zapału i samodzielności życzę. Bo myślisz jak sobie ludzie kiedyś radzili, gdy Net powstawał? Samodzielnie modzili i .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Z książek, jak udało się zdobyć jakąś... pod koniec lat 80 jak zaczynałem zabawę, nie było to łatwe, bo książek było niewiele i trudnodostępne (jak wszystko w owych czasach)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×