Skocz do zawartości

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Vinsky

[HTML] Rozmieszczenie tekstu bez wpływu na układ strony

Polecane posty

Poniżej przedstawiłem układ buttonów na mojej stronie (od lewej)

[HOME] Chcę, żeby tutaj znalazł się tekst
[LINK1] i nie miał wpływu na długość strony.
[LINK2]
[LINK3]

Problem tkwi w tym, że po umieszczeniu znaczników <br> strona się wydłuża i można ją przeciągać w dół.
Jest jakiś inny sposób, aby ten tekst (wycentrowany) nie miał wpływu na długość strony?
Jak mogę oddzielić kolejne wersy poza <BR> ? (Żeby spełniały powyższy warunek).
Czytałem kursy helion itp, aczkolwiek nigdzie tego nie znalazłem.

Vinsky

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeżeli dobrze cię zrozumiałem to jedynym wyjściem jakie widzę to zastosowanie ramek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie rób nic na ramkach bo roboty mają z tym problemy po pierwsze, po drugie to miniona epoka.

Musi się dać to innaczej zrobić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To w takim razie ja nie widzę innego wyjścia. Jak wklepiesz jakiś tekst to on rozciągnie strone tak czy tak.
Do rozwiązania tego problemu użył bym ramek tongue.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czyli chyba dobrze cię zrozumiałem smile.gif
W takim razie ramki.

@sazian - tabelka i tak nic nie da, poszerza się razem z tekstem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To zrób tak: tekst, który jest tam wrzucasz do jakiegoś diva i w stylach nadajesz mu stałą szerokość i wysokość taką by nie była większa niż dalej poza ekran czy coś a potem wrzucasz: overflow: hidden; i już ci się nie rozjeżdza.

Przykład:

[code='css'].asd {

width: 250px;
height: 50px;
position:absolute;
top: 800px;
left: 250px;
overflow: hidden;
}[/code]


I tekst, który wyjedzie poza ustalone "pole" będzie nie widoczny i nie zrobi suwaka do przesuwania.

I nie RAMKI !

PS. te buttony nie pasują do strony ;p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wybacz mój drogi, ale to co napisałeś to dla mnie czarna magia.
Wiem, że masz o wiele wyższe umiejętności, ale czy mógłbyś napisać to, że tak powiem jaśniej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Okej postaram się. Zacznijmy od tego, że tworzysz nowy plik w katalogu ze stroną i powiedzmy nazywasz go: stylesheet.css

Musisz go teraz wyedytować w notatniku i wpisać powiedzmy to:

[code='css'].asd {
width: 250px;
height: 50px;
position:absolute;
top: 800px;
left: 250px;
overflow: hidden;
}[/code]


Width - określa szerokość "pola" w, którym będzie tekst.
Height - analogicznie - wysokość.
position: absolute; - znaczy, że określasz pozycję "aboslutnie" na ekranie tzn. nie zależna ona jest od niczego innego.
top: pozycja w osi OY.
left: to samo dla OX;
a overfloaf:hidden; - oznacza, że rzeczy, które się nie zmieszczą zostają przycięte i nie wyświetlane.

Teraz musisz w sekcji head strony dopisać:


[quote]<link rel="stylesheet" type="text/css" href="stylesheet.css" />[/quote]

Potem w stronie odszukujesz miejsce gdzie jest ta treść, która ma nie powodować rozjeżdzania i robisz tak:


[quote]<div class="asd">


PRZYKLADOWA TRESC<br/>

PRZYKLADOWA TRESC<br/>

PRZYKLADOWA TRESC<br/>

PRZYKLADOWA TRESC<br/>

PRZYKLADOWA TRESC<br/>

PRZYKLADOWA TRESC<br/>

PRZYKLADOWA TRESC<br/>

</div>[/quote]



Oczywiście musisz pomiędzy <div>-a wpisać własną treść. Dodatkowo wszystko też zależy od układu strony i jak jest robiony i od rozdzielczości bo u ciebie może działać a u innych może się rozjechać. Ciężko tak na ślepo dokładnie podać. Poza tym musisz sam dobrać pozycję w stylu tego div-a i jego wymiary i ulokować go jakoś na stronie.
Niestety mam pewne obawy :? Jak coś to napisz (tu na forum) postaram się pomóc ew. inni.

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Widzę, że z CSS wyjechałeś ;P
Dzięki za "rozjaśnienie" tego wszystkiego.
Popróbuję...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Boż.
Znowu to samo, nic to nie dało.
Zrobiłem tak jak kazałeś...
Może ja się do tego po prostu nie nadaję :-<

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie wiem jak ty to tam masz ale ja zrobiłem szybko przykładową strone wrzuciłem styl i działało tekst, który nie mieścił się w ustalonym divie zostawał ucięty.
Może źle dobrałeś wartości zacznij od niewielkich wysokości dla tego div-a. Albo gdzieś indziej coś masz.

Jeśli nie masz nic co się nie mieści jakiegoś tekstu jeszcze wpisanego tam to coś innego powoduje rozjechanie sie tej strony. Może te przyciski ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
[quote] Boż.
Znowu to samo, nic to nie dało.
Zrobiłem tak jak kazałeś...
Może ja się do tego po prostu nie nadaję :-< [/quote]
Mówię zrób na ramkach 8)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie rób, ja robiłem dawno temu dla ćwiczeń stronę, która nie była rozjeżdzana i wszystko ładnie wyglądało.

Jakbyś to zrobił na stylach wszystko to daje sobię reke uciąć, że nie będzie się rozjeżdzać.

PS. czemu w ogóle ona ma się nie scrollować w doł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CYTAT(krajew4) [quote] Boż.
Znowu to samo, nic to nie dało.
Zrobiłem tak jak kazałeś...
Może ja się do tego po prostu nie nadaję :-< [/quote]
Mówię zrób na ramkach 8)W jakimś już temacie były podane linki dlaczego nie robić stron na ramkach i tabelkach! I nie namawiaj "do złego"!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie mam pojęcia jakie uczynić kroki, aby to zadziałało.
Ale wpadłem na bardzo dobry pomysł.
Jako, że grafika nie jest mi obca (Photoshop rlz) postanowiłem po prostu za każdym razem po wejściu w innego buttona podmieniać tło dla strony.
Dzięki temu nie będzie żadnych komplikacji i nie będę sie musiał męczyć z ramkami.
A tego całego CSS i inne obszary wiedzy do tego potrzebne postudiuję innym razem ;-)

Ahoj załogo!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kiepski pomysł... grafa porzera olbrzymie ilości miejsca, do tego dochodzi tranfer, przy każdym odświerzeniu strony...
jak siędo tego doda modem, albo obciążony serwer, to :crazy:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×