Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Siber

Arkanoid

Recommended Posts

Popularna gra, w której odbijamy piłkę deską i zbijamy klocki. Sterować można zarówno myszką jak i klawiaturą. Dostępne są ciekawe bonusy.

 

Napisane oczywiście w Delphi+Omega :). Całą ubogą grafikę zrobiłem sam. Wzorowałem się trochę na grze DXBall. Z tej właśnie gry pochodzą niektóre dźwięki. Jestem początkujący w robieniu gierek więc proszę o niemieszanie mnie z błotem :P , ale oczywiście dobra krytyka się przyda.

 

Sterowanie:

Strzałki lub Mysz - Ruch

LPM lub Spacja - Akcja

 

Do pobrania tutaj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo fajne. :) Nawet niezła grafika - bardzo podobna do tego z DXBalla. :D

Ale generalnie jest ok - 5/5.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ładny arkanoid i pięknie działa pod Wine :)

 

Uwagi też się znajdą:

- efekt przyciemniania/rozjaśniania mógłby być szybszy.

- zmieniać rozdzielczość pod koniec programu na tę która była ustawiona w systemie bo po wyjściu z gry została mi taka jaka jest w grze.

- trochę ubogacić dźwięki.

- może dodać jakieś tła inne niż jednolite czarne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja coś nie mogę pobrać :/ W ogóle cała strona Ci Siber siadła... Zmień hosting na inny bo yoyo dobre było pół roku temu. Teraz się z tego syf zrobił, strasznie zamula po 18 :( Z polskich polecić Ci mogę rtu.pl Naprawdę szybki z obsługą MySQL i wszystkiego co trzeba ;)

 

 

-EDIT-

No w końcu mi się udało ściągnąć. I muszę powiedzieć, że wyszło całkiem nieźle (nawet bardziej niż całkiem nieźle). Myślałem, że gra będzie się po prostu ograniczać do zwykłego i monotonnego odbijania piłeczki a tu DXBall pełną gębą. A teraz pytanie:

 

CYTAT(Siber @ pią, 29 cze 2007 - 22:44) Napisane oczywiście w Delphi+Omega :)

 

 

Ładny arkanoid i pięknie działa pod Wine :)

 

?! DirectX jest emulowany przez Wine?

Share this post


Link to post
Share on other sites
?! DirectX jest emulowany przez Wine?

Tak, co nie znaczy że obecnie zadziałają najnowsze gry, ale do tego wszystko zmierza.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A ja coś nie mogę pobrać :/ W ogóle cała strona Ci Siber siadła... Zmień hosting na inny bo yoyo dobre było pół roku temu. Teraz się z tego syf zrobił, strasznie zamula po 18 :( Z polskich polecić Ci mogę rtu.pl Naprawdę szybki z obsługą MySQL i wszystkiego co trzeba ;)

-EDIT-

No w końcu mi się udało ściągnąć. I muszę powiedzieć, że wyszło całkiem nieźle (nawet bardziej niż całkiem nieźle). Myślałem, że gra będzie się po prostu ograniczać do zwykłego i monotonnego odbijania piłeczki a tu DXBall pełną gębą. A teraz pytanie:

?! DirectX jest emulowany przez Wine?

Hmmm, Wine emuluje dołączane dllki, pewnie jakby zainstalować na Wine DirectX'a to by emulował jakoś ;)

 

A arkanoid taki sobie ;) Wiem, że bardzo się natrudziłeś, ale widziałem lepsze darmowe ;) Moż się rozwinie itp. ale to nie zmienia fakt, że widziałem lepsze ;) Wszystko wybuchało itp. na PC'ta. Za to jeden który widziałem arkanoidopodobny, zrobiony we flashu normalnie wymiata :] - http://www.cda.pl/gry-online/3/smash2.php

 

BTW. Twoja strona... PHP Fusion jest naprawdę wybajerowany, ale to nie wypada, żeby programista korzystał z gotowych systemów, blogów itp... po kiego logowanie do takiego serwisu i inne utrudniające komunikację wodotryski, mnie przynajmniej odstrasza takie coś. To nie jest jakiś duży serwis, który wymaga tego (napisałem to tutaj, żeby nie rejestrować się :P ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dawno tu mnie nie było Fajno ze Delphi rządzi:) - stwierdzam bo nikt na unit1 nie zapodał projektu gry w C.. a następna litera po C-e to...?:)

 

 

Jason co do fragmentu Twojego zdania

ale to nie zmienia fakt, że widziałem lepsze ;) Wszystko wybuchało itp. na PC'ta.
)

 

to tylko efekty graficzne na które szkoda czasu. Zawsze można coś tam w obrazkach zmienić. A po za tym wbiję Ci nóż w plecy (jeśli można). Jesteś zagorzałym zwolennikiem C (a ja D) Krytykujesz D. Moja prośba przedstaw coś od siebie, ale na prawdę od siebie napisane w C. Mniemam ze efekt będzie taki sam jak w D lub ciut gorszy. Co do tła . Jest super. Arkanoid ma być czarną otchłanią...czyli większe skupienie gracza.

 

Siber ja Ci gratuluje ukończonego projektu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam przedstawić coś od siebie... ja niegotowych projektów nie przedstawiam :]

Wejdź na moją stronę to zobaczysz screena z aktualnych postępów. Prawdą jest, że nie skończyłem żadnego projektu, ale tylko dlatego, że nie miałem weny. Jak widać jest to częsty problem bo na warsztacie jest artykuł pt. Jak kończyć projekty - http://www.gamedev.pl/articles.php?x=view&id=3 - zawsze sobie mówię, że skończę dany projekt, a nigdy tego nie robie, kto wie, może z Friday the 13th będzie inaczej ;)

A dział "o mnie" jednego użytkownika warsztatu - http://darkcult.gamedev.pl/omnie.html - wypisz wymaluj o mnie jeden wątek:

jak daleko sięgam pamięcią, nigdy nie skończyłem w C++ żadnego konkretnego programu. Co nie przeszkadza mi popisywać się wiedzą i niewątpliwym talentem przed innymi ;-P.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jason prosiłem o skończone projekty:)

PS

A o o tym co wspominasz powyżej to wiem. Inaczej mówiąc zanim rzucisz kamień .... Programowanie to sztuka, w każdym języku jest tak samo. Ja się zaczynam poddawać. Przykro to jest mi mówić ale to prawda. Wróciłem do starego hobby. To mnie uspokaja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gra jest super

ale częściowo podzielam uwagi TSr'a

- efekt przyciemniania/rozjaśniania mógłby być szybszy.

- zmieniać rozdzielczość pod koniec programu na tę która była ustawiona w systemie bo po wyjściu z gry została mi taka jaka jest w grze.

- trochę ubogacić dźwięki.

- może dodać jakieś tła inne niż jednolite czarne.

z pierwszym punktem zgadzam się w 100%

punkt 2:

większość osób ustawia w swoich grach rozdzielczość 800x600 przez co po wyłączeniu mam straszny bałagan na pulpicie

punkt 3:

niby tak, ale w końcu bawisz się w programowanie a nie w muzykowanie

punkt 4:

a tu się nie zgodzę czarne jest ładne i klimatyczne :)

 

i dodam od siebie punkt 5:

ta "deseczka" za szybko się porusza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób ogranicznik FPS, np. do 20 klatek na sekundę i rób wszystko na takim, wtedy na pewno nikomu nie będzie chodzić za szybko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

może trochę źle się wyraziłem

chodziło mi raczej o to że ma za duży skok, jest za czuły ....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zrób ogranicznik FPS, np. do 20 klatek

heh i będą mówili że gra przycina :] Minimum to 30 :)

 

Girka ... jak to arkanoid ... ubogo trochę może faktycznie by sie przydały jakieś efekty i to wcale nie wymaga dużo główkowania.

Zdecydowanie za szybko deseczka się porusza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

CYTAT(Jason @ sob, 30 cze 2007 - 04:32) A arkanoid taki sobie ;) Wiem, że bardzo się natrudziłeś, ale widziałem lepsze darmowe ;) Moż się rozwinie itp. ale to nie zmienia fakt, że widziałem lepsze ;) Wszystko wybuchało itp. na PC'ta.

 

CYTAT(Jason @ sob, 30 cze 2007 - 04:32) PHP Fusion jest naprawdę wybajerowany, ale to nie wypada, żeby programista korzystał z gotowych systemów, blogów itp... po kiego logowanie do takiego serwisu i inne utrudniające komunikację wodotryski, mnie przynajmniej odstrasza takie coś.

 

Raz chcesz wodotrysków a raz nie :P

 

 

 

to nie wypada, żeby programista korzystał z gotowych systemów, blogów itp...

 

Tu się nie zgodzę. Może webmasterowi nie wypada, ale programiście jak najbardziej. Uczenie się spejalnie php czy innego języka jest po prostu bez sensu. Przez ten czas można się nauczyć sporo języka w którym programujemy. Wiele programistów ma swoje blogi, wiele projektów ma swoje blogi. Nie ma w tym kompletnie nic złego. Fakt można się bawić w HTMLu, jest co prawda satysfakcja, ale po pewnym czasie staje się to nudzące.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Raz chcesz wodotrysków a raz nie :P

Tu się nie zgodzę. Może webmasterowi nie wypada, ale programiście jak najbardziej. Uczenie się spejalnie php czy innego języka jest po prostu bez sensu. Przez ten czas można się nauczyć sporo języka w którym programujemy. Wiele programistów ma swoje blogi, wiele projektów ma swoje blogi. Nie ma w tym kompletnie nic złego. Fakt można się bawić w HTMLu, jest co prawda satysfakcja, ale po pewnym czasie staje się to nudzące.

No cóż... ja stworzyłem stronę nie ucząc się ani HTML'a, ani PHP tak dogłębnie. Korzystałem z Googli, Wosiedem napisał mi żeby skorzystać z div'ów (tylko taka rada od niego ;) ) i szukałem tego co mi w danej chwili potrzebne (obsługa MySQL, jak coś zrobić w PHP itd.), a kilka rzeczy napisałem tak normalnie w PHP bo to podobne do C++ :) No i jak wspomniałem ShoutBox tylko dla zarejestrowanych... Jak na stronkę wchodzi więcej ludzi, nie sami koledzy, którzy by się zarejestrowali po koleżeńsku to nie ma sensu robić systemu rejestracji i to jeszcze do samego ShoutBoxa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...