gość123456789 Posted October 24, 2016 Report Share Posted October 24, 2016 Witam, dopiero zaczynam programować i dostałem zadanie do zrobienia tylko nie wiem jak je rozwiązać. Mam takie zadanie: Dane jest zadanie (ciąg znaków zakończony znakiem .). Napisać program wyznaczający liczbę wystąpień liter ch. Zrobiłem tak żeby pokazywało liczbę wystąpień jednej litery ale nie mogę ogarnąć tak żeby liczyło te ch. Zadanie zrobiłem w programie Free Pascal IDE. Wiem że pewnie dla większości to zadanie wydaje się banalne ale ja nie mogę tego ogarnąć. Pomoże ktoś? program znaki; uses crt; var z:char; k:word; begin k:=0; writeln('Wprowadzaj znaki. Kropka-koniec.'); z:=readkey; write(z); while z<>'.' do begin if z='a' then k:=k+1; z:=readkey; write(z); end; writeln; writeln('Liczba wystapien litery a= ',k); readln; end. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaczus Posted October 25, 2016 Report Share Posted October 25, 2016 Można zrobić to na kilka sposobów, dodałbym zmienną statusu, powiedzmy jako Byte, jeśli pojawi się 'c', status z zera zmienia się na 1, i w kolejnym obiegu pętli sprawdzamy, czy wprowadzony znak to h, jeśli tak, zwiększamy licznik, a status zmieniamy na 0, jesli nie, sprawdzamy czy jest c, wtedy ustawiamy znow na 1, jesli nie, to na 0. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gość123456789 Posted October 25, 2016 Author Report Share Posted October 25, 2016 Ok tylko że nie wiem jak to zrobić ponieważ jestem bardzo początkujący. Próbowałem już na różne mi znane sposoby a program i tak nie działa jak powinien. Mógłby mi ktoś to rozpisać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.