Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

darjush

wczytanie zdjecia

Recommended Posts

Wiem ze moja prosba dla wiekszosci z was jest trywialna ale ja juz przejrzalem mase stron i do tej pory nie wiem jak to zrobic a mianowicie jak wczytac obrazek. Konkretnie chodzi mi o to zeby po nacisnieciu przycisku w nowym okienku pokazalo sie jakies zdjecie. Prosze o konkretny fragment programu ze zdefiniowanymi zmiennymi jesli sa konieczne. Z gory dziekuje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super ze wogole ktos chcial opisac wielkie dzieki. Ale ja nadal glupi jestem robie takie cos: w zakladce Additional klikam na Image(ExtCtrls) umieszczam przycisk na tym niby programi klikam na niego dwa razy przenosi nie do programu do takiej procedury procedure TForm1.Image1Click(Sender: TObject);

begin

 

end;

 

I co dalej?????????

na to co mi napisales w pomocy znalazlem cos takiego

Delphi syntax:

 

procedure LoadFromFile(const Filename: string);

 

i jak ja mam to zastosowac???

Wiem ze jestem oporny ale prosze o cierpliwosc:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak mi wyskakuje ta Twoja linijke skopiowalem do tej procedury po begin i po kompilacji wyskauje taki error [Error] Unit1.pas(324): Undeclared identifier: 'LoadFromFile'

post-1006-1197750057.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

sorki, właśnie zauważyłem.

 

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);

begin

image1.Picture.LoadFromFile('c:/1.bmp');

end;


"(2b || !(2b)) == question" W. Shakespeare

http://jakubniwa.pl - świat sztucznej inteligencji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki KaYou tego ze ma byc w tym samym katalogu co projekt nie wiedzialem wrzucilem zdjecie do tego katalogu ale nadal nie dziala:(.

A o co chodzi z tym Tpicture i Timage to nie mam pojecia :/

Mam cos takiego:

 

procedure TForm1.Button3Click(Sender: TObject);

 

begin

Image1.Picture.LoadFromFile('DSC00135.jpeg');

end;

 

i lipa nie dziala:(/

po kompilacji takie komentarze:

 

[Error] Unit1.pas(325): Undeclared identifier: 'Image1'

[Error] Unit1.pas(325): Missing operator or semicolon

[Fatal Error] Project1.dpr(5): Could not compile used unit 'Unit1.pas'

Share this post


Link to post
Share on other sites

proponuje zaczac od kursu, bo w chwili obecnej sie po prostu blaznisz....

Za kilka chwil pojawia sie bardziej dosadne komentarze....


Always Dark<br />u1_tt_logo.png banner-1.pngexFabula-banner.pngson_banner_ubersmall.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie przecze

programista nie jestem tylko geodeta a ze takich gkupot wymagaja na zaliczenie jakiegos przedmiotu ktory mi zupelnie nie jest potrzebny nie moja wina. Od razu z gory pisalem ze to dla was bedzie smieszne i prosilem o instrukcje krok po kroku sorki ze kalecze wasz swiat ale serio tego potrzebuje wiec prosze o duzo wyrozumialosci i cierpliwosci. z delphi mam stycznosc od pazdziernika na zajecisch co dwa tygodnie wiec nie wymagajcie odemnie duzo jestem na poziomie kalkulatora:)

Wiec jak pomozecie czy nie??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak juz powiedzialem:

1) Skoro masz to na zajecia znaczy ze masz sie tego jakos nauczyc

2) To ze jestes geodeta o niczym nie swiadczy ja skonczylem oceanotechnika a programowac sie nauczylem

3) Napisalem ci abys poczytal jakis kurs tam jest wszystko wytlumaczone

4) w chwili obecnej to jest jak rozmowa tego typu:

ty: Ile to jest 2 + 2 ?

my:4

ty: dlaczego ?

my: bo dodawanie na tym polega

ty: a co to jest dodawanie ?

5) taki lajf, program uczelni jest znany dla kazdego kandydata do wgladu wiedziales na co sie decydujesz.

 

Jak dla mnie EOT


Always Dark<br />u1_tt_logo.png banner-1.pngexFabula-banner.pngson_banner_ubersmall.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...