dj.drezyna Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Mam pytanie odnośnie tego z jakiej koncepcji lub w ogóle może jest na to wrzec projektowy. Nie wiem tego komletnie. Może to jest niemożliwe choć raczej uważam, że jak ktoś się z tym kiedyś spotkał uśmiechnie się tylko. W każdym razie dziękuję za wszystkie pomysły. Dzięki. Pytanie jest umieszczone niżej (na samym dole niemal) w kodzie przykładu. podrawiam. P.S. Umieściłem w jęzkach programowania (tu: JS) ale dlatego że dotyczy to właściwie wszystkich języków obiektowych. A nie karajcie mnie za tytuł, nie wiedziałem jak to zatytułować. var Obiekt = function(tab) { this.tab = tab; }; Obiekt.prototype.wez = function(i) { return this.tab[i]; }; //============================================= var Obiekcik = function(liczba) { this.liczba = liczba; }; Obiekcik.prototype.wez = function() { return this.liczba; }; Obiekcik.prototype.podwojnie = function() { this.liczba *= 2; }; Obiekcik.prototype.potrojnie = function() { this.liczba *= 3; }; //============================================= var obkt = new Obiekt([new Obiekcik(100),new Obiekcik(50),new Obiekcik(25)]); //I pytanie: //Jak sprawić by odwołując się tak (tylko i wyłącznie w ten pokazany niżej sposób): obkt.potrojnie(); //i dalej: obkt.wez(0).wez();//300 Galeria przyrodnicza http://fotokrajobrazy.warmia.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.