dawidsznurek Posted July 5, 2012 Report Share Posted July 5, 2012 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Przejdę szybko do rzeczy. Otóż nauczyłem się już C++, obecnie chciałem nauczyć się OpenGL, kupiłem książkę "OpenGL księga eksperta wydanie V", wszystko było ładnie, aż do pierwszego programu przykładowego w którym wystąpić miał czerwony trójkąt na niebieskim tle. Problem polega na tym, że ściągnąłem wszystkie biblioteki jakie miałem posiadać (freeglut i GLTools), wszystko na Visual C++ 2008 Express Edition, ale pierwszy program choćbym nie wiem jak się starał nie chce się uruchomić, cały czas wychodzi błąd fatal error C1020: unexpected #endif Cały podany kod wygląda następująco: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ // Triangle.cpp #include <GLTools.h> #include <GLShaderManager.h> #define FREEGLUT_STATIC #include <GL/glut.h> #endif GLBatch triangleBatch; GLShaderManager shaderManager; void ChangeSize(int w, int h) { glViewport (0, 0, w, h); } void SetupRC() { glClearColor(0.0f, 0.0f, 1.0f, 1.0f); shaderManager.InitializeStockShaders(); GLfloat vVerts[] = { -0.5f, 0.0f, 0.0f, 0.5f, 0.0f, 0.0f, 0.0f, 0.5f, 0.0f}; triangleBatch.Begin(GL_TRIANGLES, 3); triangleBatch.CopyVertexData3f(vVerts); triangleBatch.End(); } void RenderScene(void) { glClear(GL_COLOR_BUFFER_BIT | GL_DEPF_BUFFER_BIT | GL_STENCIL_BUFFER_BIT); GLfloat vRed[] = { 1.0f, 0.0f, 0.0f, 1.0f }; shaderManager.UseStockShader(GLT_SHADER_IDENTITY, vRed); triangleBatch.Draw(); glutSwapBuffers(); } int main (int argc, char* argv[]) { gltSetWorkingDirectory(argv[0]); glutInt(&argc, argv); glutIntDisplayMode(GLUT_DOUBLE | GLUT_RGBA | GLUT_DEPTH | GLUT_STENCIL); glutIntWindowSize(800, 600); glutCreateWindow("Trójkąt"); glutReshapeFunc(ChangeSize); glutDisplayFunc(RenderScene); GLenum err = glewInit(); if (GLEW_OK != err) { fprintf(stderr, "Błąd GLEW: %s\n", glewGetErrorString(err)); return 1; } SetupRC(); glutMainLoop(); return 0; } ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Wnioskuję że jest coś nie tak z nagłówkiem #endif jednak kiedy go usuwam pojawia się więcej błędów. Nie wiem jak rozwiązać ten problem, a to dopiero początek nauki więc będę wdzięczny za wszelaką pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blind Posted July 5, 2012 Report Share Posted July 5, 2012 Nom a ja ci podpiwem ze blad masz w 7linijce www.blinder.pl - Blog Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jason Posted July 10, 2012 Report Share Posted July 10, 2012 Masz endif, a gdzie if? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.