Frex Posted February 7, 2011 Report Share Posted February 7, 2011 Witam. Uczęszczam do I klasy Technikum Informatycznego. Wiem zawsze mam spytać nauczyciela ale zawsze o tym zapomne. A nie możemy jak narazie podłączyć pendrive do Komputerów gdyż jest ochorna UE dlatego chciałbym tutaj uzyskać potrzebne mi wiadomości. Informacje : A wiec pracujemy na komputerach w programie Dbase/Notepad + W dbase tworzymy bazy danych, poczym zaczynamy pisać programw Notepad +. Do tej pory wszystko rozumiem. Wszystko jest ładnie. Gdy juz napiszemy program lub nawet go nie napiszem zostawimy pusty plik z roszerzeniem [.prg] np. menu.prg , następnie wchodzimy w cmd i przechodzimy tam do folderów gdzie jest dbase i wpisujemy [ cc menu ]. -> cmd nam to kompilkuje i nastepnie wpisujemy menu i otwiera sie nam w nowym okienu nasz program. Do tąd też rozumiem. Wracam do domu chcę troche sie nauczyć tego i robie wszystko tak samo lecz u mnie wyskakuje blad KOD "Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600] (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp. C:\Dbase\cc menu Nazwa 'cc' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy. C:\Dbase\" Pytania do rozwiązania: 1. W jakim języku jest pisany ten program z tego co pamiętam są tam pojęcia takie jak KOD SET OFF while quit @1,2 to 1,22 SET CURSOR OFF set color w+/n 2. Dlaczego u mnie na komputerze występują ukazane przeze mnie dane błędy . Proszę o pomoc !! Gdyż chciałbym sam zrozumieć ten język ; ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jason Posted February 8, 2011 Report Share Posted February 8, 2011 1. Praktycznie sam sobie odpowiedziałeś... http://en.wikipedia.org/wiki/DBase 2. Masz w ogóle zainstalowane to całe dBase ? Raczej każdy komputer z Winshitem nie jest wyposażony w tego typu oprogramowanie Komunikat jaki otrzymujesz mówi sam za siebie, albo nie przeszedłeś do odpowiedniego katalogu z programem cc, albo przy instalacji ścieżka do progsa nie dodała Ci się do zmiennej środowiskowej PATH. Swoją drogą, czego to nauczyciele w technikum nie wymyślą... Czy wszyscy nauczyciele infy w szkołach średnich muszą być spalonymi informatykami, którzy zatrzymali się na narzędziach, które im pokazano na studiach :/ ? (Turbo Pascal itp.). Nie mogliby używać ogólnodostępnych, darmowych narzędzi... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.