Skocz do zawartości

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

evil

[html] Jak coś obliczyć

Polecane posty

Witam. Mam taki problem: mam taki kod i potrzebuje wyliczyć ile mililitrów i litrów potrzeba oleju i to wyświetlało zamiast tego: Wpisz dane i kliknij, aby otrzymać wynik.

[code='html']<center>Od dnia 12 czerwca 2006 wykonano 200 obliczeń.</center>
<form id="form1" name="form1" method="post" action="">
<label>
<div align="center">
<p>Ilość paliwa:
<input name="paliwo" type="text" id="paliwo" /></p>
</div>
<div align="center" class="style3">
<p></p>
<p><span class="style9">Proporcja: <strong>1:</strong>

<label>
<select name="select">
<option>10</option>
<option>20</option>
<option>25</option>
<option selected="selected">30</option>
<option>35</option>

<option>40</option>
<option>45</option>
<option>50</option>
<option>80</option>
<option>100</option>
</select>
</label>
</span>
<label> </label>
</p>
<p>
<label>
<input type="submit" name="Submit" value="Oblicz !" />
</label>
</p>
</div>
</form>
<center>Wpisz dane i kliknij, aby otrzymać wynik.</center>[/code]

I najlepiej żeby pokazywało ile było obliczeń. Myśle że mi ktos pomoże bo cianki jestem w tym :/[/syntax]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to może wie ktoś jak to miało by wyglądac ?? bo e php i js to już tym bardziej jestem słaby :oops: :?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Chciałbym żeby to było w php. A działac powinno tak: do edita wpisuje ilość paliwa, z combobox wybieram proporcje mieszania paliwa z olejem np: 1:30. Naciskam Oblicz i zamiast tekstu: "Wpisz dane i kliknij, aby otrzymać wynik" pojawiło się coś takiego: "Musisz wlac xxx ml oleju lub jak wolisz x,xx l oleju"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sazian Jestes wielki. O coś takiego mi chodziło. Daje Ci punkcik pomógł smile.gif A wiesz moze jeszcze jak zrobic żeby wyświetlało: Od dnia XX.XX.XXXX wykonano obliczeń XXX ??

Jak by co to sorki za dla was głupie pytania ale kompletnie nic nie umie z php [b]ort! za naukę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Znaczy sie bedzie 0 i każde obliczenie czyli kliknięcie na Oblicz będzie zwiększać wartość o 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wielkie dzieki, ale jest mały błąd, chyba w instrukcji waruknowej bo wyświetla mi błąd na samym dole strony: "Warning: Division by zero in /home/serwer/public_html/marcin/paliwo.php on line 124"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czyli jak dobrze zrozumiałem to powinno byc:


[code='php']...[/code]

A teraz to już niec nie wyskakuje tylko samo: "Parse error: syntax error, unexpected '&' in /home/serwer/public_html/marcin/paliwo.php on line 124"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mógłbys wkleić cały kod tak jak to ma wyglądac bo zamieniam i znowu mi jakies inne błędy wyskakują :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
O wielkie dzieki, działa jak powinno tylko nie wiem czemu mam w combobox wypisane 25, 30, 35 itd. a wyświetla mi 2,3,3, itd. :?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie bardzo wiem czy o to chodzi
wszystko co powinno zostać wyświetlone w combo powinno być w tablicy proporcja a jeśli chcesz zwiększyć tablice musisz zmienić wartości w pętli

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Znaczuy sie teraz zauważśyłęm że tak dobrze pokazuje tylko jak nacisne Oblicz to się zminia na 1,2,2,3,3,4,4,5

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hmmmm...
może to wina serwera kiedyś miałem problem z zapisem do pliku na goinie a na freehoście działało

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Faktycznie na to wina servera. Miałem na only.pl i nie działało a na freehoście działa. Jeszcze raz dzięki sazian. A da się jescze zaokrąglić te liczby do 2 liczb po przecinku ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziękim, muszę sie wziąść za PHP bo bardzo się przydaje i ma duże możliwości

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sorki że jeszcze pisze na tym temacie, ale jeszcze mam z tym problem. Bo mam CMS Extreme-fusion i do niego chciałem to wstawic i adres jest taki: http://marcin.mokrus.pl/Komar3/viewpage.php?page_id=3 i tam gdzie w kodzie jest paliwo.php to wstawiłem ten adres, ale niestety nie działa. Pisze bład wewnętrzny i że nie można odczytac zawartości strony. Może wie ktoś z was jak to wstawic w CMSa??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×