evil Posted May 25, 2006 Report Share Posted May 25, 2006 Cześć jestem tu nowy więc prosze się nie smiac z mojego banalnego problemu. Chodzi mi o to że pisze edytor html i nie wiem jak zrobić kodowanie ISO-8859-2 bo mi [b]kżaczkiwyskakują jak zapisują? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jason Posted May 25, 2006 Report Share Posted May 25, 2006 Poszukaj sobię programu Notesik, chyba jest na stronie http://windows.online.plMa konwersję znaków z Win do ISO, właśnie tak jak chcesz A tak na serio, to musisz zrobić tak aby przelatywał cały tekst i jeśli napotka na znaki takie jak ą, ś itp. to żeby je zamieniał,ą na ±,ś na ¶itd.Powodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KKKas Posted May 25, 2006 Report Share Posted May 25, 2006 To jest zamiana ISO -> Win. A T chcesz na odwrót, więc już sobie zamień miejscami. [code=Delphi] function set_pl_chars(S: String): String; var i: Integer; Y[BHHH[ ĘHTÓISBR5ś`6\"c5śŁ6\"cR6\"cbMmt Ą4( ĄMmt Ą4(Chr(177): S[i] := Chr(185); Chr(182): S[i] := Chr(156NBN NWHHMNJNB[BB[3ŚVćC [/code] ҉ Link to comment Share on other sites More sharing options...
evil Posted May 25, 2006 Author Report Share Posted May 25, 2006 Wielkie dzieki. Pisałem na innych forach ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.Thx. A żeby tego użyć to trzeba: SynEdit1.Text := set_pl_chars(SynEdit1.Text); - bo nie mam teraz delphi przy sobie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KKKas Posted May 25, 2006 Report Share Posted May 25, 2006 [quote] A żeby tego użyć to trzeba: SynEdit1.Text := set_pl_chars(SynEdit1.Text); - bo nie mam teraz delphi przy sobie? [/quote]Pewnie tak. Tylko jak pisałem, popraw sobie tą funkcję, bo ona konwertuje z ISO na Win. ҉ Link to comment Share on other sites More sharing options...
evil Posted May 29, 2006 Author Report Share Posted May 29, 2006 jasne, to już pestka. Jeszcze raz dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.