filuu Posted May 23, 2006 Report Share Posted May 23, 2006 Witam Mam dość nietypowy problem albowiem mam problemy z przypisaniem wartosci do tablicy dwuwymiarowej.Mam oto taką tablice :Delphi Map : Array [0..9,0..9] of TRec Tablica oparta jest na Recordzie TRec : Delphi TRec = record x : integer; y : integer; end; I chciałbym aby dane z recordu zostały wczytane do wszystkich adresów w tablicy , ale były one wpisywane "o jeden więcej" czyli naprzykład : Map[0,0].x :=0;Map[0,0].y :=0;Map[1,1].x :=1;Map[1,1].y:=1;Map[2,2].x:=2;Map[2,2].y:=2;ale juz : Map[1,0].x :=1;Map[1,0]y :=0;i tak kazde pole ...Tak nawiasem to jest mi potrzebne jako okreslanie współrzędnych na ekranie i [b]niewiem jak taką pentelke mam uformowac , moze jakies rady jak to innaczej wykombinowac , wszystko sie przyda Z góry Dziękuje za Pomoc~~FiluU Lubię cytryny ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Budrys Posted May 23, 2006 Report Share Posted May 23, 2006 Znaczy chcesz utworzyć pętle zapełniającą wszystkie pola tablicy czy tylko jakies wybrane. Nie można tego wywnioskowac z Twojego postu.Jeśli wszystkie to: [code=Delphi] for i:=0 to 10 do begin for j:=0 to 10 do begin tablXVKKHNBXXVKKHHB[B[ [/code] Link to comment Share on other sites More sharing options...
filuu Posted May 23, 2006 Author Report Share Posted May 23, 2006 Tak chodzi mi o wszystkie zaraz dam edita .....EDIT : Pomogło , jakos sie niemogłem skupic dzisiaj Wielkie Dzieki Budrys Lubię cytryny ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.