Rafa Posted May 19, 2006 Report Share Posted May 19, 2006 Edit : Chciałbym zrobić Mape która bedzie sie składała z kratek o wymiarach 32x32 pixele ..Mam Procedure rysowania takiej jednej klatki na ekranie (dla okreslonych współrzędnych X ,Y ) .I mam taki problem , że chce narysować Całą mape z takich kratek , a kopiowanie tej procedury mija sie z celem .Próbuje robić jakieś pętle ale to [b]nieoto pojęcia jak takie cos zrobic .[b]Niechce aby to ktos robił za mnie .. chce tylko otrzymac ewentualne wskazówki bądz linki do ciekawych stron o tej tematyce .Z góry dziękuje za pomoc ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
KKKas Posted May 19, 2006 Report Share Posted May 19, 2006 Nie wiadomo o co Tobie chodzi... pisz jasno. Poza tym, to najpierw sobie trochę "pokmiń", a dopiero później pisz na forum. Wychodzi na to, że ktoś ma niby za Ciebie wykonywać pracę... ҉ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iskar Posted May 19, 2006 Report Share Posted May 19, 2006 Jak poprzednik, nie rozumiem o co ci chodzi, jaki masz problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafa Posted May 19, 2006 Author Report Share Posted May 19, 2006 Ja wiem ze ja pisze jakies rzeczy z kosmosu ale [b]nieumiem tak fachowo okreslić tego co mam na mysli Chodzi mi o zbudowanie mapy z "Kratek" o wymiarach 32x32.I [b]niemoge sobie poradzic z Funkcjami rysowania mapy Moja Procedura rysuje jedeną "kratke" w współrzędnych ekranu X i Y ...Całość opiera sie na OmegaSprite.Klasa TKlatka to własnie obrazek o wymiarach 32x32;Delphi Type TKlatka =class(TSprite) procedure tworz; End; To Procedura tworzenia takiej klatki : Delphi Procedure TKlatka.Tworz; begin with TKlatka.Create(Form1.Omspr) do begin Name := 'Klatka'; x:=0; y:=0; Image:=form1.OmegaImageList.ImageList.Items[1]; end; end; A to rysowanie :Delphi procedure TForm1.OmegaTimer(Sender: TObject); begin omegascreen1.BeginRender; omegascreen1.ClearScreen(0, 0, 0); omegaimagelist1.BeginDraw; Klatka.tworz; omegasprite.Draw; omegaimagelist.EndDraw; omegascreen.EndRender; end; To wszystko mi rysuje na komponencie OmegaScreen Obrazek z Listy ImegeList [1] w górym lewym rogu ekranu (X=0 , Y=0).I moj problem polega na tym , że chce tak usprawnic ten kod aby rysowało mi powiedzmy 10 takich kratek . Ale było to wszystko zgrabnie poukładane w jakiejs tablicy ... i tu sie zaczynają schody Link to comment Share on other sites More sharing options...
KKKas Posted May 19, 2006 Report Share Posted May 19, 2006 Może użyj takiego skomplikowanego narzędzia programistycznego jakim jest pętla ?A jak masz z nimi problemy, to polecam: http://tinyurl.com/pt99u ҉ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toster Posted May 19, 2006 Report Share Posted May 19, 2006 oczy mi lzawia.... Always Dark<br /> Link to comment Share on other sites More sharing options...
5corpio Posted May 19, 2006 Report Share Posted May 19, 2006 bo wiosna jest i różne drzewa i krzewy pylą Polecam kropelki Ot taka mini-strona moja po godzinach http://www.wnetrzekuchni.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iskar Posted May 19, 2006 Report Share Posted May 19, 2006 Nie no litości. Człowieku równie dobrze zapytaj nas, jak skompilować projekt w Delphi. Zamykam, a ty się bierz za podstawy! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.