neo_arczi Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Jestem początkowym programistą i bardzo proszę o pomoc.Potrzebuje kilka procedur do napisania i nie mam pojęcia ja się za to zabrać1. Taka procedura która z n literowej wartości string, zczytuje do innej zmiennej jej k początkowych elementówDajmy na to mam słowo 'Polska' i chce zeby mi zczytał tylko 4 litery do innej zmiennej czyli a:=('Pols');2.Jak rozszerzyć tablice integer? Czytałem ze służy do tego setlenght() ale nie wiem gdzie to należy wpisac:(3. Jeszcze mam jeden problemik: Daje jako tło image1 jakis plik bmp, to jest plansza grypotem gdy klikam myszką na image to zrobiłem zeby pojawiały się kamienie w danym miejscu lecz wtedy przy kliknięciu pojawiają się przez chwile dziwne pasy.. Co z tym zrobić?aha i czy jeszcze można jakoś zaimportowac pliki graficzne do projektu, zeby nie musiał ich czytac ze źródła zewnętrznegoProszę pomóżcie.. z góry dziekuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blind Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Ad 1.Funkcja copy lub for.Ad 2. podstawy o tablicach dynamicznych.Ad 3.uzyj DirectX lub OpenGL.bonusowe pytanie:Uzyj ImageList. www.blinder.pl - Blog Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo_arczi Posted May 18, 2006 Author Report Share Posted May 18, 2006 Czy mógłby ktoś poświęcić chwilkę i napisać pętle do pierwszego problemu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iskar Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Bierz się za kurs/książkę, nie chcesz kupować, to jest w sieci masa ebooków, w naszym serwisie jest jeden czy dwa o Delphi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.