charlesz Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Witam.Czy ktoś mógłby mi pomóc ? Muszę napisać program, który po otrzymaniu informacji (wprowadzenie funkcji maksymalnie trzeciego stopnia) wyznaczy jej ekstrema (maksimum i minimum) ? Lub ewentualnie gdzie mógłbym znaleźć taką pomoc ? Niestety jestem laikiem w tym temacie i nie wiem jak mam zacząć Z góry dziękuję i pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
filuu Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Zmien tytuł bo Iskar Cie zabije Lubię cytryny ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jason Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Nie bezpośrednio - mnie wyśle :twisted: Link to comment Share on other sites More sharing options...
DarkAndrew Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Nic nie powiem bo nie wiem. Wejdż tylko na gamedev.pl w forum tam masz matematyka-może być w archiwum. PS. Iskar sie zbliża dodaj przedrostek!!//no to nie zdążyłem "Może wam pomoge, może nie, może pierdolcie w dupę się"-prof. Jarząbek Link to comment Share on other sites More sharing options...
sazian Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 co to jakieś zaliczenia z delphi sie zbliżają czy co?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blind Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Mozesz to obliczyć łatwo z pochodnej.http://pl.wikipedia.org/wiki/Pochodna_funkcji www.blinder.pl - Blog Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iskar Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 CYTAT(filuu)Zmien tytuł bo Iskar Cie zabijeHmm..nie zabijam nikogo po śniadaniu..;-) [quote] Nic nie powiem bo nie wiem. Wejdż tylko na gamedev.pl w forum tam masz matematyka-może być w archiwum. PS. Iskar sie zbliża dodaj przedrostek!!//no to nie zdążyłem [/quote]Błąd - Iskar jest zawsze w pobliżu :twisted: Ja tu tylko pilnuje porządku, żeby chaosu nie było ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toster Posted May 19, 2006 Report Share Posted May 19, 2006 Metod masz kilka:1. Pochodne2. Metoda bisekcji3. Metoda siecznych4. Metody gradientowe5. petla + warunkido wyboru Always Dark<br /> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Budrys Posted May 20, 2006 Report Share Posted May 20, 2006 heh,dla funkcji kwadratowej: [code=Delphi] function funkcja_kwadratowa(a,b,c,x: real): real; begin [ J JĘ JB[B [/code]Extremę funkcji liczy się (chyba) w przedziałach. Więc dajesz f(najmniejszej_wartosci) i f(najwiekszej_wartosci) i f(p). Sprawdzasz która wartość jest największa i najmniejsza. a, b, c to chyba wiadomo.Dla innych funkcji trzeba będzie zmodyfikować trochę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.