raV Posted May 15, 2006 Report Share Posted May 15, 2006 Jak przeskalować bitmapę z TImage? Probowalem uzyc StrechDraw() ale zamiast przeskalowanego obrazka otrzymywalem bialy prostokat... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iskar Posted May 15, 2006 Report Share Posted May 15, 2006 Hmm to dziwne, powinieneś to ustawić od razu, a potem po zmianie rozmiaru TImage'a powinien on się dostosowywać do nowych rozmiarów. U mnie to działa, ustawiłem Strech na true, wczytałem od razu obrazek, potem w programie w editcie wpisałem nową wartość dla szer. Image'a, pod OnClick buttona dałem: [code=Delphi] Image1.Width := StrToInt(Edit1.Text) ; [/code]i obrazek się przystosował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
raV Posted May 15, 2006 Author Report Share Posted May 15, 2006 Okej, cos mi sie pomieszalo. Zapomnialem ustawic stresz na true. Dzieki,Mam jeszcze jedno pytanie: w delphi jest typ TBitmap. Czy istenieeje tez jakis typ do przechowywania plikow jpg? Chodzi mi o to, aby nie ladowac do TImage jpega, a wczytac go do zmiennej, i dopiero w jakims tam momencie programu wyswietlic ja na TImage.Pozdrawiam,rav Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greensand Posted May 15, 2006 Report Share Posted May 15, 2006 Jest dodaj do uses jpega potem: [code=Delphi] var J: TJPEGImage;(ł73yŚQ ŃŃ ąŹĄMQ=4)4).Canvas.Draw(1, 1, J); end; [/code] Link to comment Share on other sites More sharing options...
raV Posted May 16, 2006 Author Report Share Posted May 16, 2006 Dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.