sazian Posted May 13, 2006 Report Share Posted May 13, 2006 mam bibliotekę o kodzie [code=Delphi] library dane; uses SysUtils, Classes; type Y[ZXB^K[BY][[]FW\"ŚĆFóŚFVvW#7Ś3ŚFVvW#VćCf 'VGćŹlŃuQ Ź4(4(4)ĄŃ const C_metal:integer=100; C_krysztal :integer=50; C_deu[YLLB[YLNBY[B]Y[ZWF&VvŚćvŁvVĆVG&vćsŚ3Łw&GVVŚRVćW&vRs)ąŃĄ4(4)Ń }Ń}ŃĄoziom*poziom) div 2)-1; krysztal :=C_krysztal +C_krysztal * [J[JH]KLNB]]P]] ]] ŚŚFb2ÓŚbŚfCł#RFVŚĆFŁ\0ŚV4)ąŃź }ąŃźĄ4(4(4)4); exports el; begin end. ('!q2jwłvYpŚui'nazwa.Caption:= budynek[1].nazwa; [/code]to nic sie nie dziejeco zrobić żeby te dane zostały przekazane?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ktoś Posted May 13, 2006 Report Share Posted May 13, 2006 Przekaż jeszcze jeden parametr do funkcji, zmienną typu string, zmodyfikuj ją w bibliotece, a potem przekaż procedurze jako wynik. Dopiero z poziomu procki wywołującej funkcję zmień właściwość Caption Link to comment Share on other sites More sharing options...
sazian Posted May 13, 2006 Author Report Share Posted May 13, 2006 chyba znowu czegoś nie zrozumiałem :cry: a jeśli chodzi ci o to że tam jest tyle obliczeń a pobieram tylko nazwę to proszę oto całość [code=Delphi] nazwa.Caption:= budynek[1].nazwa; opis.Caption:=budynek[1].B[XY[XK[IY][ Ę[Y[ZWKY]r'7FrśGF7G\"'VGćVłć'7FrFWWFŃŃŃĄltŃ4(ŹąŃźŃŃŃĄynek[1].zloto); [/code] Link to comment Share on other sites More sharing options...
ktoś Posted May 13, 2006 Report Share Posted May 13, 2006 Chodzi mi o coś innego:chcesz zmieniś właściwość jakiegoś komponentu, tak?więc zadeklaruj zmienne tego typu, co właściwości, przekaż je funkcji/procedurze w parametrach(ale koniecznie jako zmienne), a potem po przekształceniu przez funkcję/procedurę ustaw właściwości komponentu w/g wyników.jest też inna metoda, ale o to mnie nie pytaj... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sazian Posted May 13, 2006 Author Report Share Posted May 13, 2006 dobra to działa ale mam kolejny problem przy zamykaniu programu wyskakuje błąd [quote] Runtime error 217 at 0040270c [/quote] Link to comment Share on other sites More sharing options...
ktoś Posted May 13, 2006 Report Share Posted May 13, 2006 Tutaj już nie pomogę... nie mam doświadczenia z pisaniem dll, a poza tym jak [b]narazie nie mam w czym sprawdzić o co chodzi :-(Delphi odmówiła współpracy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toster Posted May 15, 2006 Report Share Posted May 15, 2006 Przekazywanie stringow miedzy programem a dll to sredni pomysl, uzywaj PChara i pamietaj o shrmem. Ciezko powiedziec co sie sypie bez przejscia przez program krok po kroku. w twoim uses brakuje czegos waznego jakbys przeczytal co pisze wizard przy tworzeniu nowego dll to by sie dowiedzial, na 95% w tym lezy problem. Always Dark<br /> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.