epimeteusz Posted February 8, 2017 Report Share Posted February 8, 2017 Witam! Mam problem a mianowicie pisze kółko i krzyżyk 20x20 do zwycięstwa potrzebne jest aby 5 krzyżyków bądź kółek było obok siebie. Do stworzenia planszy użyłem stringgrida i proceurą "TForm1.StringGrid1Selection" wpisuje krzyżyki i kółka. Wszystko spoko tylko nie wiem w jaki sposób mogę sie odwołać do współrzędnych tegoż stringgrida zeby sprawdzić warunek wygranej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
epimeteusz Posted February 8, 2017 Author Report Share Posted February 8, 2017 poradziłem se, usuńcie to bo nie wiem gdzie to sie robi Link to comment Share on other sites More sharing options...
epimeteusz Posted February 8, 2017 Author Report Share Posted February 8, 2017 Albo macie tu takie cos jakby ktos potrzebował kiedykolwiek takiego czegoś, pętla sprawdzająca mocno, dziekuje do zobaczenia pewnie nigdy bo jak to oddam to zdam programowanie i zapewne nigdy do niego nie wróce XDDDDD n:=1; for aRow:=0 to 19 do begin for acol:=0 to 18 do begin If n=5 then ShowMessage('Wygrana!'); if (StringGrid1.Cells[acol,aRow]=StringGrid1.Cells[acol+1,aRow] ) and (NOT(StringGrid1.Cells[acol,aRow]='')) then n:=n+1 else n:=1; end; end; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.