miduraa11 Posted December 30, 2016 Report Share Posted December 30, 2016 Witam Na sam początek zapytam się czy to jakiś problem, że tak co chwilę otwieram nowy temat? Mam takie coś.. Dwa memo, w jednym liczba w drugim jej dzielniki (od 1 do 11) i chcę to wszystko zapisać do pliku posortowane względem ilości dzielników. Pomyślałem o tym żeby najpierw posortować to wszystko do tablicy i dopiero do pliku var i, j, liczbaDziel, dl_memo1 : integer; Tablica : array of array of String; tekst : string; begin dl_memo1 := Memo1.Lines.Count - 1; SetLength(Tablica, 2, dl_memo1); j:=0; for liczbaDziel:=10 downto 0 do begin for i:=0 to dl_memo1 do begin tekst := Memo2.Lines[i]; if ((length(tekst) div 2) + 1 = liczbaDziel) then // (length(tekst) div 2) + 1 mówi mi o ilosci dzielnikow begin // wszystkich dzielnikow jest 11 ale zadna liczba nie bedzie miala Tablica[0,j] := Memo1.Lines[i]; // wszystkich dlatego od liczbaDziel = 10 (chociaz i tak zadna nie Tablica[1,j] := Memo2.Lines[i]; // bedzie miala chyba 10 w takim przedziale) j:=j+1; end; end; end; Niestety coś to nie działa.. Ktoś pomoże z tym? I drugie od razu pytanie. Jak zapisać taką Tablicę do pliku za pomocą OpenDialog? Przyciskam przycisk 'Zapisz' tworzy mi tę tablice sortuje wszystko i tylko wybieram miejsce i nazwę pliku do zapisu. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.