Metomozo Posted December 12, 2015 Report Share Posted December 12, 2015 Witam muszę napisać program działający jak ankieta czyli ma się pytać n osób o ich dane (imię,nazwisko, wiek, wzrost, wagę, adres). Czyli ma działać na zasadzie wpisuje się n osób np. 3 i program ma pytać te 3 osoby o ich dane a na końcu wypisać osoba 1: dane które wpisała wcześniej osoba 2: osoba 3: Nauczyciel uparł się że na być to zrobione pętla for, co jest zrozumiałe jako iż ilość osób jest wskazana w tym przypadku 3 mój program wygląda następująco: program ankieta; var i: integer; wiek: integer; wzrost: integer; waga: integer; adres: string; imie: string; nazwisko: string; begin for i:=1 to 3 do begin; writeln('Podaj swój wiek, wzrost, wagę,adres, imię, nazwisko'); readln(wiek); readln(wzrost); readln(waga); readln(adres); readln(imie); readln(nazwisko); writeln(wiek, wzrost, waga, adres, imie ,nazwisko) //To jest tak surowo napisane dla sprawdzenia end; readln; end I teraz jest problem że po wpisaniu danych od razu je wyświetla. Zacząłem Pascala w szkole tydzień temu i nie mam pojęcia jak to rozwiązać. Szukałem w google lecz nic nie znalazłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
5corpio Posted December 12, 2015 Report Share Posted December 12, 2015 Wyświetla je ponieważ na końcu pętli for masz WriteLn. Poza tym jeśli masz 3 osoby i każdą pytasz w pętli a do przechowywania danych masz tylko po 1 zmiennej to dane o poprzedniej osobie utracisz przecież pytając już drugą. Albo musisz zrobić 3x więcej takich zmiennych i je jakoś ponazywać (bez sensu) albo zrobić tablicę z 3 elementami. Co do wypisywania danych na koniec to writeln musisz wyrzucić poza pętle niżej. Ot taka mini-strona moja po godzinach http://www.wnetrzekuchni.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.