Jump to content
Sign in to follow this  
Emhyr

Problem z procedurą

Recommended Posts

Witam!

Jestem własnie w trakcie pisania malutkiego programiku w ramach którego dwie zmienne (a, b) przyjmują wartości losowe z zakresu 0-12. Po wylosowaniu procedura ma do zmiennej typu string zapisywać odpowiedni wyraz w zależności od wylosowanej liczby. Procedura wygląda następująco:

 

Procedure Karta(x:Integer; y:String);

Begin

Case x of

0: y:='dwojka';

1: y:='trojka';

2: y:='czworka';

3: y:='piatka';

4: y:='szostka';

5: y:='siodemka';

6: y:='osemka';

7: y:='dziewiatka';

8: y:='dziesiatka';

9: y:='walet';

10: y:='dama';

11: y:='krol';

12: y:='as';

End;

End;

 

Po przerobieniu przez program procedury na ekranie ma się wyświetlać wyraz który został przypisany do wylosowanej liczby. Wywołanie procedury wygląda następująco:

Karta(a, c);

 

a to zmiena Integer, c to zmienna String.

Niestety po poleceniu WriteLn©; nic się nie wyświetla, zmienna "c" jest pusta.

Co jest nie tak? Jak to zrobić?

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytaj najpierw podstawy, później bierz się za programowanie http://pastebin.com/0PAEBMVA . Zresztą pisząć bez var powinieneś dostać od kompilatora warna o niezainicjowaniu zmiennej. Pomijam już fakt, że robisz to bez sensu procedurdą. Powinieneś do tego celu wykorzystać tablicę. No chyba, że to jakieś idiotyczne polecenie od prowadzącego zajęcia i nie pozwala Tobie on ich używać :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...