Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Emhyr

Problem z procedurą

Polecane posty

Witam!

Jestem własnie w trakcie pisania malutkiego programiku w ramach którego dwie zmienne (a, b) przyjmują wartości losowe z zakresu 0-12. Po wylosowaniu procedura ma do zmiennej typu string zapisywać odpowiedni wyraz w zależności od wylosowanej liczby. Procedura wygląda następująco:

 

Procedure Karta(x:Integer; y:String);

Begin

Case x of

0: y:='dwojka';

1: y:='trojka';

2: y:='czworka';

3: y:='piatka';

4: y:='szostka';

5: y:='siodemka';

6: y:='osemka';

7: y:='dziewiatka';

8: y:='dziesiatka';

9: y:='walet';

10: y:='dama';

11: y:='krol';

12: y:='as';

End;

End;

 

Po przerobieniu przez program procedury na ekranie ma się wyświetlać wyraz który został przypisany do wylosowanej liczby. Wywołanie procedury wygląda następująco:

Karta(a, c);

 

a to zmiena Integer, c to zmienna String.

Niestety po poleceniu WriteLn©; nic się nie wyświetla, zmienna "c" jest pusta.

Co jest nie tak? Jak to zrobić?

Pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj najpierw podstawy, później bierz się za programowanie http://pastebin.com/0PAEBMVA . Zresztą pisząć bez var powinieneś dostać od kompilatora warna o niezainicjowaniu zmiennej. Pomijam już fakt, że robisz to bez sensu procedurdą. Powinieneś do tego celu wykorzystać tablicę. No chyba, że to jakieś idiotyczne polecenie od prowadzącego zajęcia i nie pozwala Tobie on ich używać :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×