kepasa Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 Hej, jestem tu nowa, więc sorry jeżeli napisałam w złym miejscu. Mam na zaliczenie zrobić program w pascalu do liczenia pól figur. Napisałam coś takiego: PROGRAM Pola_i_objetosci; uses crt; CONST pi=3.14; VAR r, h, a, pole : real; c : byte; PROCEDURE Kolo; BEGIN ClrScr; writeln('Podaj dlugosc promienia'); readln®; pole := pi*r*r; writeln('pole = ' , pole:0:2); end; PROCEDURE Trojkat; BEGIN ClrScr; writeln('Podaj wysokosc trojkata'); readln(h); writeln('Podaj dlugosc podstawy'); readln(a); pole := 0.5*h*a; writeln('pole = ' , pole:0:2); end; PROCEDURE Kwadrat; BEGIN ClrScr; writeln('Podaj dlugosc boku'); readln(a); pole := a*a; writeln('pole = ' , pole:0:2); end; BEGIN REPEAT writeln('Pole jakiej figury chcesz policzyc?'); writeln('1. Kolo'); writeln('2. Trojkat'); writeln('3. Kwadrat'); writeln; writeln('Zeby dokonac wyboru nacisnij cyfre 1-3 i enter'); readln©; if c = 1 then Kolo else begin; if c = 2 then Trojkat else begin; if c = 3 then Kwadrat; end end; readln; END. I wyskakuje mi błąd "113 error in statement". Rozumiem z tego, że mam jakiś błąd w kodzie, ale nie mam pojęcia gdzie. Może mi ktoś coś podpowiedzieć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olesio Posted January 28, 2015 Report Share Posted January 28, 2015 Po pierwsze trzeba poznać podstawy języka, bo w ogóle nie myślisz co robisz. W kodzie jaki podałaś, masz niedozwolone znaki przed średnikami w niektórych instrukcjach to też powoduje błedy. Poza tym zero formatowania, zero wstawienia w odpowiednie tagi koloryzujące kodu. Masakra i jedno wielkie WTF! Wiem, że forumowy parser rozwala formatowania, ale czy tak ciężko użyć http://olesio.eu/jcf i wkleić kod na zewnętrzny pastebin? Wedle mnie kod powinien wyglądać tak: http://pastebin.com/YENs3syR - bo skoro już używasz modułu crt do czyszczenia ekranu, to skorzystaj też z innych jego możłiwości. Kod kompilowany pod FPC. Działa ok. W poprawność obliczeń się nie zagłębiałem. Według mnie powinno się dodatkowo dorobić sprawdzanie poprawności wprowadzonych liczb procedurą Val. Ale to już pozostawiam Tobie. Oczywiście rozumiem też, że ktoś jest początkujący. Ale szanuj odpisujących na Twój post. Bo wkleiłaś kod, wykazując się totalnym olewactwem wspomnianych przeze mnie powyżej spraw. Ale ok, miałem chwilę czasu to się zlitowałem i odpisałem. Pozdrawiam: olesio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaczus Posted February 20, 2015 Report Share Posted February 20, 2015 Po pierwsze trzeba poznać podstawy języka, bo w ogóle nie myślisz co robisz. W kodzie jaki podałaś, masz niedozwolone znaki przed średnikami w niektórych instrukcjach to też powoduje błedy. Ma średniki po begin, pozostałe dziwne znaki, to kwestia kodowania przez forum... Wiem, że forumowy parser rozwala formatowania, ale czy tak ciężko użyć http://olesio.eu/jcf i wkleić kod na zewnętrzny pastebin? chyba nie jest aż tak zły... PROGRAM Pola_i_objetosci; uses crt; CONST pi=3.14; VAR r, h, a, pole : real; c : byte; PROCEDURE Kolo; BEGIN ClrScr; writeln('Podaj dlugosc promienia'); readl(r); pole := pi*r*r; writeln('pole = ' , pole:0:2); end; PROCEDURE Trojkat; BEGIN ClrScr; writeln('Podaj wysokosc trojkata'); readln(h); writeln('Podaj dlugosc podstawy'); readln(a); pole := 0.5*h*a; writeln('pole = ' , pole:0:2); end; PROCEDURE Kwadrat; BEGIN ClrScr; writeln('Podaj dlugosc boku'); readln(a); pole := a*a; writeln('pole = ' , pole:0:2); end; BEGIN REPEAT writeln('Pole jakiej figury chcesz policzyc?'); writeln('1. Kolo'); writeln('2. Trojkat'); writeln('3. Kwadrat'); writeln('4. Wyjscie'); {dodane, aby zakonczyc dzialanie programu} writeln; writeln('Zeby dokonac wyboru nacisnij cyfre 1-3 i enter'); readln(c); if c = 1 then Kolo else begin if c = 2 then Trojkat else begin if c = 3 then Kwadrat; end end; readln; until c = 4; END. Wedle mnie kod powinien wyglądać tak: http://pastebin.com/YENs3syR - bo skoro już używasz modułu crt do czyszczenia ekranu, to skorzystaj też z innych jego możłiwości. W sumie nawet lepiej przekształcony program, jeśli mieli już case na zajęciach pewnie może wykorzystać, jeśli nie się przyda osobie pytającej na przyszłość. Przydałoby się aby użyszkodnicy nauczyli się korzystać z formatowania, albo należałoby zmienić edytor na czytelniejszy (mniej opcji, ale bardziej widoczne) Link to comment Share on other sites More sharing options...
xevil21 Posted February 21, 2015 Report Share Posted February 21, 2015 w głównym bloku programu masz niedokończoną pętlę REPEAT, albo ją zamknij, albo usuń słowo REPEAT. Pozdrawiam,Łukasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaczus Posted February 21, 2015 Report Share Posted February 21, 2015 w głównym bloku programu masz niedokończoną pętlę REPEAT, albo ją zamknij, albo usuń słowo REPEAT. Pozdrawiam,Łukasz rzeczywiście - to kolejny błąd w tamtym programie. Dodałem, aby inni poszukujący nie błądzili. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karyma Posted January 3, 2016 Report Share Posted January 3, 2016 Witam. Mam 30 lat i zaczynam ponownie naukę programowania... Z drobnym problemem zgłoszonym w tym wątku sam sobie poradziłem, ale zapewne zgłoszę się tutaj z jakimś kodem do sprawdzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.