dj.drezyna Posted April 4, 2013 Report Share Posted April 4, 2013 Witam! Tym razem pomyślałem, że fajnie byłoby sobie założyć wirualne hosty na komputerze w celu zgrabniejszego korzystania z kilku projektów które mam na dysku. Poszukałem sobie poradnika (mimo że identycznie do niego jest napisane w książce, którą mam przed sobą) A poradnik pod adresem: http://blog.kowalczy...stemie-windows/ No i zrobiłem wszystko co trzeba, czyli: 1. Zedytowałem plik konfiguracji Apache czyli usunąłem sobie # spod instrukcji include do postaci Include conf/extra/httpd-vhosts.conf 2. Dodałem wirutalny host w tymże dołączanym pliku do postaci NameVirtualHost *:80 . . . ServerName zf.localhost DocumentRoot D:/Dokumenty/Witryna/zf/ SetEnv APPLICATION_ENV "development" DirectoryIndex index.php AllowOverride All Order allow,deny Allow from all 3. Naturalnie nie zapomniałem o pliku hosts z C:\Windows\System32\drivers\etc gdzie zmiany są takie: 127.0.0.1 zf.localhost 127.0.0.1 localhost 4. Restart serwera apache jak i systemu windows (wer. 7) A wynik jest taki, że działa mi po staremu, czyli po wpisaniu 127.0.0.1/ jest wyświetlony index.php z folderu Witryna/ natomiast po wpisaniu np. 127.0.0.1/projekt/ jest wyświetlona witryna z folderu projekt. Z kolei chcąc wejść na adres zf.localhost pojawia się komunikat Nie można odnaleźć serwera. Dlatego moje pytanie jest takie: Co robię nie tak i co jeszcze może mieć wpływ na to że zmiany które poczyniłem nie przynoszą żadnego efektu i wszystko jest po staremu? Galeria przyrodnicza http://fotokrajobrazy.warmia.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
sazian Posted April 4, 2013 Report Share Posted April 4, 2013 Pewnie za to co teraz napiszę znowu dostanę ostrzeżenie ale co tam Proponuję zrezygnować z tej graficznej nakładki na DOS i zainteresować się normalnym systemem operacyjnym. Jakiś czas temu miałem podobny problem, musiałem sprawdzić stronę pod IE więc odpaliłem ten pseudo system operacyjny na wirtualnej maszynie i męczyłem się jakieś 30minut żeby zaczęło działać. Poza tym z tego co mi wiadomo to Apache bardzo kulawo współpracuje z tymi graficznymi dosami. A wracając do problemu, ja wirtualne hosty tworzę tak: 1)dodaję wpis do /etc/hosts , np 127.0.0.1 host.loc 2)tworzę konfigurację wirtualnego hosta w /etc/apache2/sites-available/, czyli dodaję nowy plik, każdy host ma swój plik konfiguracyjny 3)na koniec polecenie sudo a2ensite NAZWA_PLIKU_Z_KONFIGURACJĄ_HOSTA oraz sudo service apache2 reload moja przykładowa konfiguracja wygląda tak(pewnie jest bardzo nadmiarowa ale działa i jakoś nie chce mi się w tym grzebać) ServerAdmin webmaster@localhost ServerName inz.loc DocumentRoot /var/www/inz Options +ExecCGI -MultiViews +SymLinksIfOwnerMatch Order allow,deny Allow from all RewriteEngine On Allow from all Options Indexes FollowSymLinks Options +ExecCGI -MultiViews +SymLinksIfOwnerMatch Order allow,deny Allow from all ScriptAlias /cgi-bin/ /usr/lib/cgi-bin/ AllowOverride All Options +ExecCGI -MultiViews +SymLinksIfOwnerMatch Order allow,deny Allow from all ErrorLog /var/log/apache2/error.log LogLevel warn CustomLog /var/log/apache2/access.log combined Ps. czy mi się wydaje czy na zenda się przerzucasz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dj.drezyna Posted April 4, 2013 Author Report Share Posted April 4, 2013 Dzięki za odpowiedź! Niestety z niej zrozumiałem tylko tyle że winda jest zła i że trafnie przywidziałeś że chciałbym skorzystać z publicznego frejmłorka a nie tylko swojego zrobionego przez DrezynSoft, czyli przeze mnie i to nie dlatego że ten mój jest zły czy ma błędy tylko dlatego że w obecnych czasach trzeba być uniwersalnym, bo coś na kształt: static private function wezDaneTyt() { $baza = new WybierzDane(); if ($_GET['sortujwg'] == 'tytul') { $baza->wez('id,tytul')->skad('utw'); $baza->sortuj('tytul'); } else if ($_GET['sortujwg'] == 'wykonawca') { $baza->wez('utw.id,tytul,nazwa as wykonawca')->skad(' utw INNER JOIN art ON utw.id=art.idutw INNER JOIN wyk ON art.idwyk=wyk.id'); $baza->dodGdzie('art.poz = 1',null); $baza->sortuj('wykonawca'); } else { $baza->wez('id,tytul')->skad('utw'); $baza->sortuj('id'); } $baza->dodGdzie('utw.id IN ('.implode(',',$_SESSION['dane']['schowek']).')',null); if ($_GET['sortujwg'] == '') { return self::sortujTyt($baza->generuj()); } return $baza->generuj(); } Jest jasne tylko dla mnie i kolegów, którym to tłumaczę... bez zrozumienia z ich strony... Także prosiłbym, jeżeli to możliwe o opisanie jak to zrobić żeby działo (ta cała wirtualizacja) na poziomie takim albo minimalnie wyższym co kurs zalinkowany na początku pierwszego posta. Dzięki! Galeria przyrodnicza http://fotokrajobrazy.warmia.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
dj.drezyna Posted April 6, 2013 Author Report Share Posted April 6, 2013 Ten przykład co opisujesz z tymi poleceniami to jest pod windowsa czy pod linuksa, bo ja bym chicał, żeby przykład dotyczył windowsa bo innego systemu nie mam na komputerze zainstalowanego. A sudo jest w Windowsie, przepraszam za poziom pytania ale nie mam pojęcia co to takiego. Galeria przyrodnicza http://fotokrajobrazy.warmia.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
dj.drezyna Posted April 8, 2013 Author Report Share Posted April 8, 2013 No dobra, Windows nie jest taki zły, tym naprawdę złym okazał się program antywirusowy, który zrobił blokadę na ten plik (etc/hosts.) i mimo tego, że ja zapisywałem tam zmiany i widziałem je to system jakoś nie mógł odczytać nowej treści. Także uważajcie na programy antywirusowe, bo mimo że są użyteczne mogą spowodować dziwne następstwa. A no i wirtualnych hostów ma bez liku i cieszę się z tego ogromnie. Nie taka winda jak ją malują! A żeby ,,odblokować'' plik etc/hosts trzeba było go zapisać na pulpicie (lub gdziekolwiek indziej) i później wyciąć i bezczelnie nadpisać ten w folderze etc/hosts z użyciem naturalnie Notatnika. Galeria przyrodnicza http://fotokrajobrazy.warmia.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomkos1234x Posted April 24, 2014 Report Share Posted April 24, 2014 Dzisiejsze programy antywirusowe są tak źle "zorganizowane", że nie ma na to słów. Właściwie każda treść jest podejrzana. Trudno rozróżnić co jest trojanem a co nie.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stelma Posted April 24, 2014 Report Share Posted April 24, 2014 @dj.drezyna O psia kostka coś ty wykminił -.o Aby edytować plik "C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts" wystarczy otworzyć notatnik z uprawnieniami administratora i go otworzyć w tymże notatniku. Co do vhosta np dla zenda wystarczy wpis <VirtualHost *:80> ServerName manager.game DocumentRoot "C:\xampp\htdocs\private\project\Manager\public" SetEnv APPLICATION_ENV "development" <Directory C:\xampp\htdocs\private\project\Manager\public> DirectoryIndex index.php AllowOverride All Order allow,deny Allow from all </Directory> </VirtualHost> i zresetowanie apache w panelu controlnym. Na codzień używam xamppa 1.6.7 w windowsie, a na wersji produkcyjnej w pracy na apache2 na debianie. I prawdę mówiąc jakoś jako programista nie odczuwam wielgaśnej różnicy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.