Henryk555 Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Cześć Chcę prosić Was o pomoc. Piszę aplikację, która MUSI być połączona z internetem. Tzn. Musi aktualizować dane, które są na tej stronie i ściągać zawartość pliku na twardziela w komputerze Użytkownika. Nie mam pojęcia od czego zacząć :=) Jakie komponenty? jak powinien wyglądać kod do procedur lub funkcji ...Jestem zielony w tej kwestii. Proszę Was o pomoc. Prosty program, który połączy się ze stroną Polskiego Związku Szachowego i ściągać będzie plik aktualizacji Elo (punktów rankingowych zawodników) Może ktoś zechce pomóc? Pozdrawiam całą Załogę Jak zwykle nie zwykle miły Henryk555 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blind Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Osobiście ja lubie zaczynać od herbaty, ale to jest kwestia gustu, niektorzy wolą kawe inni np redbulla. Do łączenia się z internetem mozesz użyć winsock. Procedury i funkcje(ja preferuje używanie metod) powinny wyglądać ładnie i przejzyscie, dobre formatowanie poprawia komfort pracy. Jak zwykle nie zwykle zawsze pomocny blind www.blinder.pl - Blog Link to comment Share on other sites More sharing options...
5corpio Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Generalnie pewnie możliwości jest tyle ilu programistów. Każdy to na swój sposób jakoś może zakodzić. Pytanie jak będzie wyglądać mniej więcej program i co ważne jak zapisane są dane na stronie www, które chcesz pobierać? Czy wystarczy parsować kod strony? czy jakoś innaczej dane są pobierane. Ostatnio pisząc kilka małych programów użytkowych, które łączyły się z netem/spamowały/wysyłały różne dane/odbierały ze stron używałem indy i mi wystarczało. Ot taka mini-strona moja po godzinach http://www.wnetrzekuchni.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
babubabu Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 polecam synapse http://www.ararat.cz/synapse/doku.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
olesio Posted February 10, 2013 Report Share Posted February 10, 2013 Ja również mogę polecić Synapse i mój artykuł opisujący podstawy na: http://4programmers....pakietu_Synapse - chociaż sam zestaw komponentów (bo to nie tylko HTTP) jest stosunkowo prosty w obsłudze, a paczka z nim zawiera sporo przykładów. Zaś na stronie projektu jest bogata dokumentacja. Natomiast jeżeli chcesz wszystko rzeźbić samodzielnie, a docelowo później nauczyć się może pisać w WinAPI to polecam moduł z dwoma również łatwymi klasami do obsługi prokołu TCP jako klient i serwer - Simple TCP. Do pobrania z poniższego adresu strony: http://piechnat.pl/a.../simpletcp.html gdzie również autor zawartł prosty przykład wykorzystania komponentu. Pozdrawiam: olesio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henryk555 Posted February 15, 2013 Author Report Share Posted February 15, 2013 Serdecznie dziekuję za pomoc Dla mnie to duża rzecz pocztać lepszych ode mnie ... Wszystkim życzę spokoju i udanych kompilacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Booleeks Posted August 28, 2015 Report Share Posted August 28, 2015 Witam też mam za zadanie zrobienie czegoś takiego jak autor tematu, może ktoś podrzucić jakiś dobry poradnik szczegółowy jak to zrobić ? Nie mogę nic znaleźć , z góry dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olesio Posted August 28, 2015 Report Share Posted August 28, 2015 Przecież w temacie napisano wszystko. Jeżeli skłonisz się ku Synapse to w pakiecie z kodem są przykłady oraz dokumentacja. Pozdrawiam: olesio Link to comment Share on other sites More sharing options...
ukilo Posted September 27, 2015 Report Share Posted September 27, 2015 Temat został mocno rozwinięty. W Internecie bez problemu znalazłam mnóstwo informacji na ten temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Booleeks Posted November 18, 2015 Report Share Posted November 18, 2015 Widzę, że autor nie odzywa się już w temacie. Niemniej skorzystałem z porad zawartych w tym temacie. Dzięki wszystkim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.