Neves Posted May 8, 2012 Report Share Posted May 8, 2012 Witam! Programuję już od niedawna. Ostatnio potrzebowałem otworzyć jeden z moich programów na innym komputerze więc po skompilowaniu go skopiowałem gotowy plik .exe i przeniosłem go na inny komputer. Uruchomić się go jednak nie dało, wyskakiwał błąd dotyczący bibliotek (nie pamiętam dokładnej treści). Podejrzewam, że oprócz pliku .exe powinienem skopiować biblioteki. W moim programie zaimplementowałem takie oto biblioteki i pliki nagłówkowe: #include "stdafx.h" #include <iostream> #include <conio.h> Czy ktoś orientuje się, gdzie Visual Studio je zapisuje? W folderze, gdzie program jest zapisany znajduje się ogrom plików, które nie do końca wiem do czego słóżą. Które z nich powinienem skopiować razem z plikiem .exe jeśli chcę poprawnie uruchomić program na innym komputerze? P.S. Na moim kompie gdziekolwiek bym skopiował plik .exe to i tak on zadziała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jason Posted May 8, 2012 Report Share Posted May 8, 2012 http://blogs.warwick...ing_the_visual/ - tutaj w sumie masz rozwiązanie, a nawet ich kilka Ja bym wybrał pierwsze, aczkolwiek Nakiel zaraz mi da bana, więc doradzę drugie albo czwarte - Include DLLs with executable albo Get end users to install the Visual C++ redistributable package. To co napisałeś (pliki nagłówkowe) to swoją drogą, ale one w C++ nie dołączają biblioteki do programu... dołączają tylko prototypy funkcji (czy jak to ktoś może poprawniej ująć). Wykorzystywane biblioteki DLL gdzieś w systemie albo w katalogu z programem muszą się znaleźć. Można biblioteki czasem linkować statycznie - wtedy można przenosić sam plik exe bez dodatkowych bibliotek dll. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.