radols Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 Witam z programowaniem mam mało wspólnego ale szukam osoby która ma pojęcie o bibliotece openCV i rozpoznawaniu twarzy. Cholernie dużo tego w necie ale ja nie potrafie tego zrozumieć. Twożył już ktoś coś na podstawie tej biblioteki lub stworzył program do detekcji i rozpoznawania twarzy?? Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaYou Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 Są 2 sposoby: Podejście biometryczne: Wyznacz kilkanaście zmiennych, które możesz wywnioskować na podstawie twarzy(odległość pomiędzy źrenicami, odległość końca nosa od ust, szerokość ust, wysokości w różnych miejscach, matmatyczny kształt twarzy [procent zgodności z kołem, owalem o stałych ogniskowych), a później je znormalizuj względem szerokości.wysokości twarzy. Kolejny krok to np. algorytm najbliższych sąsiadów, który CI podpowie, do którego ze znanych wektorów cech jest najbardziej podobny. Można też się pokusić o inne metody SI. System globalny: traktuje obrazy jako wzorce, stara się rozpoznawać je w bazie wzorców. min: - korelacje - fisherface [LDA] - eigenface [PCA] - metryka L0 CO do openCV, to naprawdę potężne narzędzie, jeżeli wiesz co chcesz osiągnąć i w jaki sposób. Zajrzyj do cookbooka. Pozdrawiam "(2b || !(2b)) == question" W. Shakespeare http://jakubniwa.pl - świat sztucznej inteligencji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.