virtualman Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 Witam, zacząłem naukę języka C, wcześniej miałem styczność z C++ i dobrze (tak mi się przynajmniej zdaje) programuje w PHP, ale mam błąd - program omija mi linijkię IF'a nie mam pomysłu co jest nie tak.... Omija IF'a -> nie sprawdza czy liczba jest z przedziału 0<<1000 #include <stdio.h> #include <stdio.h> int main() { int a,b; printf("////////////////Program sprawdzajacy czy liczba jest parzysta///////////////\n"); printf("Nauka#1 virtualman\n\n\n"); printf("Prosze wprowadzic liczbe z przedzialu od 0 do 999.\n"); scanf("%i", &a); if(1<a<1000){ b=a%2; if(b==0){ printf("Podana liczba (%i) jest parzysta!\n",a); }else{ printf("Podana liczba (%i) jest nieparzysta!\n",a); } }else{ printf("Liczba %d nie jest w przedziale od 1 do 999.",a); } system("pause"); return 0; } PS: jak zmienić kodowanie? header('Content-type: text/html;charset=utf-8'); Chyba nie zadziała Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toster Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 Kolejność operacji ci rozwala ifa, zmien go na: if ( ( a > 1) && (a < 1000) ) Always Dark<br /> Link to comment Share on other sites More sharing options...
virtualman Posted January 8, 2012 Author Report Share Posted January 8, 2012 zrobiłem po prostu tak i działa: if(a<1000 && a>0) Teraz 2 pytanie z tymi polskimi znakami i jeszcze jedno, nowe pytanie: chcę zrobić żeby program zatrzymywał się jak wpisze exit, ale on pobiera INT jak to zrobić? (Nie umiem tego rozpoznania exit zrobić, bo jak zapętlić to wiem, zrobiłem)... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toster Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 exit(0); normalne wyjscie z programu co do polskich znakow to nie wiem, nie bawilem sie lokalizacja w c++ Always Dark<br /> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.