raker131 Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Witam, Chciałbym zrobić program który po wpisaniu w Edit1 pełnej nazwy autora czy tytułu książki sprawdziło i wypisało mi w Memo1 bądź RichEdit tytuł książki, autora i liczbę sztuk dostępnych w bazie. Bazą danych ma być plik tekstowy. Próbowałem to zrobić lecz pojawiał mi się błąd typu zmiennych Edit!->Text(typ string) a zmienna odpowiedzialną za sprawdzenie typ char. Może macie jakieś pomysły, inne rozwiązania tego problemu. Proszę o pomoc z góry dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaYou Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Wróżymy z kodu jedynie "(2b || !(2b)) == question" W. Shakespeare http://jakubniwa.pl - świat sztucznej inteligencji Link to comment Share on other sites More sharing options...
raker131 Posted December 11, 2011 Author Report Share Posted December 11, 2011 Ok Oto kod: void __fastcall TForm1::Button1Click(TObject *Sender) { int i,j; fstream plik; char dane[255],m[8],znak; for (j=0; j<=7;) { m[j]=Edit1->Text;- tu mi wyskakuję błąd o zmiennych j++; } plik.open("test.txt", ios::in); if (plik.good()==true) { while (!plik.eof()) { plik.getline(dane,255); for (i=0; i<=7; ) { if (dane==m) { i++; if (i==7) { for (int j=0; j<=20; j++) { Memo1->Lines->Add(dane[j]); -tytaj też mam błąd } } } i++; } } plik.close(); } } Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.