flash Posted June 29, 2011 Report Share Posted June 29, 2011 Witam jest w Google tysiące opisów "układu sferycznego" ale jakoś mi te wzory nie wyliczają jak powinny. Mam dany promień R=15 (na przykład) i kąt w poziomie i pionie http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_ws...ych_sferycznych const R:= 15; Kat:= 2*pi/50; v^bprśDfŁśDfśCO;0śDfŁśDfśC7&\0śEFSŁśEFRśCĆWv\0śEFSŁśEFRśC&v\0Ś`HĄ-ŃĄ-ŃQ(AdHĄ-ŃĄ-ŃQ(AhHĄ-ŃQ Chciałem w tym punkcie zawiesić kamerkę gluLookAt ale ta nie chce mi krążyć w pionie i w poziomie o 360 stopni tylko odsuwa się i przysuwa nie zależnie czy chce ja obrócić w pionie czy w poziomie. Proszę o wskazanie błędu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
flash Posted June 29, 2011 Author Report Share Posted June 29, 2011 gluLookAt( X, Y, Z, // współrzędne x, y, z położenia kamery 0.0, 0.0, 0.0, // x, y, z punktu na który patrzy kamera 0.0, 1.0, 0.0 ); // stałe liczby których znaczenie nie rozgryzłem Okazuje się ze o ile w poziomie kamera można się obracać o całe 360 stopni to w pionie od -90 to 90 stopni i stąd efekt dziwnych przeskoków po przekroczeniu zakresu. Czyli temat zamknięty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.