Jump to content

[DELPHI] Access violation

k_argo

Recommended Posts

Mam problem, bo wyskakuje mi blad : "Access vilation at address 00000000. Read of Address 00000000". Problem w tym ze przewaznie delphi mi wywalalo do lini gdzie moze byc blad, a teraz nie mam pojecia gdzie on jest, szukam ale mam za duzo kodu zeby przeanalizowac kazda mozliwosc. A debugowanie to jeszcze dla mnie wyzsza polka:P

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Na 99% uzywasz jakiegos nie zainicjowanego obiektu. Jedynie co ci pomoze to debugowanie i sprawdzenie jaki obiekt ustawiony jest na nil.

Tak tez myslalem, tylko sprawdzenie tego w kodzie mi zajmie w cholere czasu, a i tak nie mam pewnosci ze do tego dojde, a co do debugowania, nie wiem z czym to sie je, sa jakies opisy kroki etc na necie?

W skrócie debugowanie polega na krokowej pracy programu, czyli w dowolnym miejscu mozesz zatrzymac program i podglądnąć wartość zmiennych. Aby zatrzymac program w konkretnym miejscu musisz postawic breakpointa np. poprzez klikniecie po lewej strony lini kodu(w delphi linia sie chyba zaswieci na czerwono wtedy) jak wlaczysz program to on sie zatrzyma w tym miejscu, breakpointa stawiasz przewaznie przed mejscem ktore chcesz sprawdzic albo na poczatku jakiejs niepewnej funkcji. Jak program już jest zatrzymany możesz wykonywać jego prace krokowo F8 lub F7 bodajze w delphi.

W skrocie dajesz breakpointa na poczatku niepewnej funkcji a nastepnie wciskasz F8 az program sie nie wysypie i juz bedziesz wiedzial gdzie.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...