k_argo Posted November 13, 2010 Report Share Posted November 13, 2010 Mam problem, bo wyskakuje mi blad : "Access vilation at address 00000000. Read of Address 00000000". Problem w tym ze przewaznie delphi mi wywalalo do lini gdzie moze byc blad, a teraz nie mam pojecia gdzie on jest, szukam ale mam za duzo kodu zeby przeanalizowac kazda mozliwosc. A debugowanie to jeszcze dla mnie wyzsza polka:P Uploaded with ImageShack.us Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blind Posted November 13, 2010 Report Share Posted November 13, 2010 Na 99% uzywasz jakiegos nie zainicjowanego obiektu. Jedynie co ci pomoze to debugowanie i sprawdzenie jaki obiekt ustawiony jest na nil. www.blinder.pl - Blog Link to comment Share on other sites More sharing options...
k_argo Posted November 13, 2010 Author Report Share Posted November 13, 2010 Na 99% uzywasz jakiegos nie zainicjowanego obiektu. Jedynie co ci pomoze to debugowanie i sprawdzenie jaki obiekt ustawiony jest na nil. Tak tez myslalem, tylko sprawdzenie tego w kodzie mi zajmie w cholere czasu, a i tak nie mam pewnosci ze do tego dojde, a co do debugowania, nie wiem z czym to sie je, sa jakies opisy kroki etc na necie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blind Posted November 13, 2010 Report Share Posted November 13, 2010 W skrócie debugowanie polega na krokowej pracy programu, czyli w dowolnym miejscu mozesz zatrzymac program i podglądnąć wartość zmiennych. Aby zatrzymac program w konkretnym miejscu musisz postawic breakpointa np. poprzez klikniecie po lewej strony lini kodu(w delphi linia sie chyba zaswieci na czerwono wtedy) jak wlaczysz program to on sie zatrzyma w tym miejscu, breakpointa stawiasz przewaznie przed mejscem ktore chcesz sprawdzic albo na poczatku jakiejs niepewnej funkcji. Jak program już jest zatrzymany możesz wykonywać jego prace krokowo F8 lub F7 bodajze w delphi. W skrocie dajesz breakpointa na poczatku niepewnej funkcji a nastepnie wciskasz F8 az program sie nie wysypie i juz bedziesz wiedzial gdzie. www.blinder.pl - Blog Link to comment Share on other sites More sharing options...
sazian Posted November 14, 2010 Report Share Posted November 14, 2010 tu masz trochę opisane http://www.unit1.pl/195,txt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.