Jump to content

Delphi 2010 tylko na Windowsa?

TheSnake

Recommended Posts

Witam, mam pytanie odnośnie Delphi 2010 (Embarcado~), gdzieś czytałem że jest/będzie możliwość kompilacji programów na XBoxa, PS3 itd., a więc istnieje możliwość kompilacji dla Mac OS/Linuxa? Czy jest możliwość pisania programów na Windows Mobile? Jeżeli nie, to czy istnieje jakieś środowisko/jęz. programowania, która ma możliwość kompilowania na Win/Lin poza C++ i Asm'a?

Dzięki i pozdrawiam.

Delphi .net(prism czy jak to sie teraz nazywa) podobno jest zgodne z mono wiec uruchomic aplikacje mozna na innych systemach. Czy kompilator dziala na czyms innym niz windows - nie wiem.

Czy na xboxa jest - nie wiem, jak juz cos to pewnie poprzez .net, natywnie czy PS3 - watpie, raczej nie bylo by tym zainteresowania.

Jesli chcesz natywnie na inne systemy(Win, WM, Mac itp.) to mozesz uzyc FPC.

Aha, czyli praktycznie zostaje tylko Lazarus (który co chwile mi się sypie) i .. tyle :| (Pomijając .NET, w .NETcie wcześniej programowałem i teraz chciałem przejść na "czysty").

Ehh... sprawdzę jeszcze raz Code::Blocks'a bo chyba tylko to zostaje z możliwością tworzenia "okien" metodą "Drag&Drop"

@edit, Hm.. to może spróbuje jeszcze raz z tym Lazarusem, tylko że przy uruchomieniu wyskakuje mi to i nie mogę doinstalować komponentów (nic się nie dzieje, a na dodatek teraz mam listę, że mam wszystkie zainstalowane, ale nie mam ich zainstalowanych bo nie można ich zainstalować bo nie mam jakichś tam innych pakietów (mam na liście "Zainstalowane" i ciągle jak chcę coś zrobić to wyskakuje błąd, że nie mam innych pakietów (komponentów)) :/

@Edit, albo przy instalacji pakietu "lazreportpdfexport" (bo z marszu wszystkie zaznaczyłem i teraz nawet odinstalowanie nie pomaga, po ponownej instalacji mam tak samo :/) wyskakuje, że nie można zainstalować bo nie został zainstalowany pakiet "lazreportpdfexport" :wacko: (ten sam)

@Edit, następny: http://img155.imageshack.us/img155/4238/pr...wytywanietv.png, da się to wszystko jakoś zrestartować? (Lazarus)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...