KANAR123 Posted July 19, 2010 Report Share Posted July 19, 2010 I Zadanie - Rozgrzewka - Wytwórnia kapeluszy Przedstawienie problemu: Mamy bardzo przyjemną pracę, linia produkcyjna fabryki kapeluszy, zajęcie o którym tylko możesz pomarzyć. Do rzeczy: 1. Na taśmie obsługujemy kilka stanowisk tj. maszyna produkującą kapelusze, taśma z kapeluszami, stanowisko kontroli jakości, stanowisko pakownicze. a ) Maszyna do produkcji kapeluszy może pomieścić określoną ilość materiału (10m) który starcza na wytworzenie 10 kapeluszy, wytwarza 1 kapelusz na 30 sekund. b ) Musisz zdążyć zabrać kapelusz z taśmy zanim spadnie na ziemie. Inaczej kosz! (Kapelusz znajduje się na taśmie 5s). c ) W razie braku materiału w maszynie wymień rolkę. Najpierw wyłącz linie produkcyjną! d ) Średnio co piąty kapelusz jest zepsuty(20%). Wrzucamy je do kosza. Dobre pakujemy na stanowisku pakowniczym. e ) Minimalny czas przejścia między stanowiskami to 3 sekundy, gdzie czas przebywania przy każdym stanowisku jest 0. 2. Uwaga! Na taśmie produkcyjnej zdarzają się wypadki opóźniające prace. tj. 5% prawdopodobieństwa. np. Przewrócenie się o szefa, który leży na ziemi po wczorajszej imprezie. 3. Wypisz podczas trwania produkcji. a ) Aktualne wykonywane czynności. b ) Czas postoju przy aktualnym stanowisku. c ) Ilość sprawnych kapeluszy. d ) Czas produkcji. e ) Stan maszyny produkującej kapelusze i taśmy z kapeluszami. 4. Po skończonym zadaniu przedstaw: a ) Ilość zużytego materiału b ) Ilość zepsutych kapeluszy c ) Czas całkowity wykonania pracy. d ) Czas w którym linia produkcyjna nie pracowała. Cel: Wyprodukuj 30 sprawnych kapeluszy i zatrzymaj linie produkcyjną. EDIT: 1. Wykorzystaj wątki. 3pkt (Można ich użyć do wielu celów, dlatego zakres wynosi 3pkt) 2. Kompletne statystyki. 4pkt (2pkt rzeczywiste, 2pkt końcowe). 3. Przejrzystość kodu. 2pkt (Ogólny ład, jakieś formatowanie(nie będę narzucał przecież...)) 4. Punkty dodatkowe, które mogą zostać przyznane za całokształt. 4pkt (sposób rozwiązania problemu- gdy porównam wszystkie, czas wykonania poszczególnych funkcji, jakość, interfejs programu). Uwaga: Program ma się wykonywać w trybie przyspieszonym. Nie rzeczywistym. Prace należy nadesłać wraz z kodem źródłowym na mail: kanarx@gmail.com do 23 Lipca do godz 12.00. Wraz ze swoim nickiem. Wyniki zostaną przedstawione do 2 dni po oddaniu prac. Pozdrawiam KANAR123 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toster Posted July 20, 2010 Report Share Posted July 20, 2010 Sugestie i moje krotkie przemyslenia: Punkt 1 jest zero jedynkowy -> uzylem watkow mam 3 punkty, nie uzylem mam 0. Punkt 2, Dodajecie punkty za cos co jest wymaganiem programu, czyli jak podam statystyki ktore mam podac (zgodnie z opisem punkt 4) to sotane 4 punkty. Jak ich nie podam to nie dostane pomimo ze ich podanie jest wymagane ? punkt 3 i 4 jest mocno nie obiektywny, wypiszcie co bedzie brane pod uwage. przy tak malej rozpietosci punktowej ciezko bedzie wam wylonic zwyciezce, moze warto zastanowic sie co ma na celu ten konkurs i wtedy przyznac okreslone punkty za konkretne rozwiazania ? Always Dark<br /> Link to comment Share on other sites More sharing options...
KANAR123 Posted July 20, 2010 Author Report Share Posted July 20, 2010 Coś co jest "wymaganiem" nie musi zostać spełnione żeby program mógł zostać oceniony. Co do reszty zaraz zrobię edit. //done. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam27 Posted July 20, 2010 Report Share Posted July 20, 2010 Mam pytanie: użytkownik kieruje w jakikolwiek sposób działaniem programu, czy wszystko ma się robić automatycznie? Etharnion - 2D RPG Szukam grafika chętnego do współpracy przy projekcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KANAR123 Posted July 20, 2010 Author Report Share Posted July 20, 2010 Automatycznie. ew. może to wystartować... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spellsinger Posted July 21, 2010 Report Share Posted July 21, 2010 Takie pytanie: te maszyny jako linia maja sobie pracować same (tzn. każde ze swoją obsługą, jak w przeciętnej, sporej fabryce) czy ma biegać wokół nich jeden koleś który wszystko obsługuje (i to jego dotyczy wtedy "czas przejścia") ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
natanielcz Posted July 21, 2010 Report Share Posted July 21, 2010 musi latać ten koleś. Powiedzmy, że to nie jest nowoczesna fabryka ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordLost Posted July 21, 2010 Report Share Posted July 21, 2010 Ups... ja zrobiłem że maszyna produkująca i taśma ma opcje włącz/wyłącz(żeby użyć koleś musi być na stanowisku), wymiana rolki, kontrola jakości i pakowanie odbywa się ręcznie Edit: Nie wiedziałem, że wszystko na korbę chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natanielcz Posted July 21, 2010 Report Share Posted July 21, 2010 Zobaczymy jak to będziemy oceniać. To jest w końcu pierwsze zadanie i nie wiedziałem jak to w ogóle uformować to zadanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
KANAR123 Posted July 21, 2010 Author Report Share Posted July 21, 2010 Forma zadanie wydaje się przejrzysta.. 3 osoby nie miały problemu z interpretacją Po prostu przerób trochę program ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stelma Posted July 23, 2010 Report Share Posted July 23, 2010 Kanar jak coś to ci prv wysłałem z kodem ;p ale z racji godziny nie podałem tam info na temat kompilatora pozwól że dam ci tutaj. Delphi 7 EN (system win XP sp3) Link to comment Share on other sites More sharing options...
KANAR123 Posted July 23, 2010 Author Report Share Posted July 23, 2010 Ok. Mam 5 prac, reszta będzie oceniona poza konkursem, jeśli takie będą ;] Wyniki pewnie jeszcze dziś się ukażą ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
natanielcz Posted July 23, 2010 Report Share Posted July 23, 2010 UWAGA! Wyniki tego zadania (poprawione): Ogólny ranking tutaj: Klik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KANAR123 Posted July 24, 2010 Author Report Share Posted July 24, 2010 Jeśli jest gdzieś miejsce na hostingu unit1 to można wrzucać tam paczki z kodem i plikiem wykonywalnym wszystkich uczestników? Może jakaś subdomenka ? Jeśli nie to paczki wrzucę na swój serwer i dam bezpośrednie linki do pobierania ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordLost Posted July 24, 2010 Report Share Posted July 24, 2010 Dlaczego w ogólnym rankingu mam 9,5 pkt? Nie to że połówek nie lubię, ale dziwi mnie to Link to comment Share on other sites More sharing options...
KANAR123 Posted July 24, 2010 Author Report Share Posted July 24, 2010 Dostałeś 3,5pkt za czwarty podpunkt tylko Natanielcz tego nie naniósł, gdybyś miał wątki prawdopodobnie byś wygrał ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordLost Posted July 24, 2010 Report Share Posted July 24, 2010 Gdybym umiał zrobić to bym miał, dopiero wczoraj zacząłem czytać o wielowątkowości i widzę, że w 3 dni raczej bym nie zdążył nauczyć się tego i program napisać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam27 Posted July 24, 2010 Report Share Posted July 24, 2010 A jeśli można wiedzieć, czego brakowało wszystkim w podpunkcie za całokształt, że nikt nie dostał maxa? Etharnion - 2D RPG Szukam grafika chętnego do współpracy przy projekcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KANAR123 Posted July 24, 2010 Author Report Share Posted July 24, 2010 Nic nie jest idealne ;] Każda praca miała coś czego nie miała poprzednia ale coś miała gorzej zrobione. Porównacie sobie prace. Będą wystawione za jakiś czas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natanielcz Posted July 24, 2010 Report Share Posted July 24, 2010 sorka. mój błąd zaraz poprawiam ;-) edit: poprawione ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mekiwe812 Posted January 26, 2015 Report Share Posted January 26, 2015 3,5 pkta to wystarczajacoo Link to comment Share on other sites More sharing options...
AnitaJurkin Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 ktoś wytłumaczy o co chodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jago Posted September 28, 2016 Report Share Posted September 28, 2016 Hej, będzie jakaś powtórka z konkursowej rozrywki? Chętnie bym wzięła udział. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.