Grzechot69 Posted June 21, 2010 Report Share Posted June 21, 2010 Witam, Mam pytanie odnośnie delphi. Otóż wróciłem do kontynuacji mojego wcześniejszego projektu. Mam na dysku swego rodzaju tester. Program wczytywał z pliku *.dat pytania i odpowiedzi, użytkownik zaznaczał, a program podliczał punkty i wystawiał ocenę, wyniki zapisywał w pliku txt za pomocą tablicy. Wczoraj przerobiłem, aby pokazywał, którą odpowiedź użytkownik zaznaczył, czy była ona dobra, ewentualnie wskazywał dobrą odpowiedź(w ukrytym formularzu generuje w elemencie memo tekst;p). Odpowiedzi zapisuje do pliku txt, w tym samym katalogu co tester. Teraz wyjaśniam z czym mam problem. Postanowiłem zrobić to tego generator testów. Program, za pomocą którego stworzymy plik, który można otworzyć w testerze i spawdzić czyjąś wiedzę. I tu problem się zaczyna. W jaki sposób w jednym pliku zapisać tekst i załadować obrazki, tak aby tester mógł to wczytać bez problemu? Nie chcę zostawiać plików jpg,bmp w katalogu z testem, bo to tj. psuje tajemniczość i ktoś może podejrzeć co będzie w teście. Na chwilę obecną tester wczytuje pytanie co 5 linii, 1 linia-pytanie, 3 kolejne to odpowiedzi, 4 to poprawna odpowiedź, 5 pusta, aby zrobić odstęp(czytelność pliku). Chcę po prostu zrobić tak, że program wczyta zdjęcie, wyświetli pytanie, np. Co to jest? a użytkownik odpowiada, ewentualnie zapisuje odpowiedź w komponencie memo, który eksportuje później do pliku txt. Potrzebuję jakieś wskazówki jak połączyć te dwa elementy, prauję na delphi 7 personal. Jeżeli jest jakaś lepsza(nowsza) wersja za darmo to proszę napiszcie mi Pozdrawiam, Grzegorz Link to comment Share on other sites More sharing options...
xevil21 Posted June 21, 2010 Report Share Posted June 21, 2010 Witam, Mam pytanie odnośnie delphi. Otóż wróciłem do kontynuacji mojego wcześniejszego projektu. Mam na dysku swego rodzaju tester. Program wczytywał z pliku *.dat pytania i odpowiedzi, użytkownik zaznaczał, a program podliczał punkty i wystawiał ocenę, wyniki zapisywał w pliku txt za pomocą tablicy. Wczoraj przerobiłem, aby pokazywał, którą odpowiedź użytkownik zaznaczył, czy była ona dobra, ewentualnie wskazywał dobrą odpowiedź(w ukrytym formularzu generuje w elemencie memo tekst;p). Odpowiedzi zapisuje do pliku txt, w tym samym katalogu co tester. Teraz wyjaśniam z czym mam problem. Postanowiłem zrobić to tego generator testów. Program, za pomocą którego stworzymy plik, który można otworzyć w testerze i spawdzić czyjąś wiedzę. I tu problem się zaczyna. W jaki sposób w jednym pliku zapisać tekst i załadować obrazki, tak aby tester mógł to wczytać bez problemu? Nie chcę zostawiać plików jpg,bmp w katalogu z testem, bo to tj. psuje tajemniczość i ktoś może podejrzeć co będzie w teście. Na chwilę obecną tester wczytuje pytanie co 5 linii, 1 linia-pytanie, 3 kolejne to odpowiedzi, 4 to poprawna odpowiedź, 5 pusta, aby zrobić odstęp(czytelność pliku). Chcę po prostu zrobić tak, że program wczyta zdjęcie, wyświetli pytanie, np. Co to jest? a użytkownik odpowiada, ewentualnie zapisuje odpowiedź w komponencie memo, który eksportuje później do pliku txt. Potrzebuję jakieś wskazówki jak połączyć te dwa elementy, prauję na delphi 7 personal. Jeżeli jest jakaś lepsza(nowsza) wersja za darmo to proszę napiszcie mi Pozdrawiam, Grzegorz Poczytaj po własnym systemie plików: http://www.unit1.pl/263,txt Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.