romen Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 Tworze aplikacje w delphi dla szkoły wyświetlająca panoramy 360 poszczególnych klas. Potrzebuje jakiś wskazówek bądź kodów jak stworzyć cylinder z kamerą w środku i żeby ten cylinder był wyłożony panoramą jpg, lub też stworzyć zamiast cylindra fragment kuli. Można to zrobić w quick time ale wtedy program jest wolny i dużo waży, a we flashu za wszystko chcą kasę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jason Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 Sam cylinder wyłożony teksturą banalnie się tworzy, nawet w OpenGL to ok. 10 linijek (pomijając ładowanie tekstury ). Jednak chyba nie o taką panoramę chodzi... Zobacz sobie tą panoramę - http://www.jaroslaw24.com/vr/kopernik/Wirtualny.aspx - to raczej nie są modele 3D, ale efekt zadowalający - wybierz którąś z sal i np. popatrz w dół na krzesła, złudzenie 3D niezłe Link to comment Share on other sites More sharing options...
romen Posted April 25, 2010 Author Report Share Posted April 25, 2010 macie może linka skąd pobrac GLU i GLUT? A czy kule będzie trudno? Chce to zrobić na cylindrze lub kuli bo można też zrobić ruchome image ale obrazy panoram są powykrzywiane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jason Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 Mojemu koledze ze studiów udało się w OpenGL napisać ręcznie oteksturowaną kulę - jednak trochę by się trzeba z tym pogłowić. Tutaj masz kod z mojego projektu do rysowania cylindra: glBegin(GL_TRIANGLE_STRIP); glColor4f(1,1,1,0.1); for (double ang=0;ang<=360; ang+=5) { glNormal3d(sin(DegToRad(ang)),0,cos(DegToRad(ang))); glVertex3d(r_bojler*sin(DegToRad(ang)),wysokosc_zbiornik,r_bojler*cos(DegToRad(ang))); glVertex3d(r_bojler*sin(DegToRad(ang)),0,r_bojler*cos(DegToRad(ang))); } glEnd(); Koordynaty tekstur łatwo sobie do tego dorobić po X można lecieć np. ang/360.0, a po Y stałe koordynaty 0 i 1. Bibliotekę GLU powinieneś mieć w systemie, GLUT'a nie polecam. Przecież piszesz w Delphi to nawet możesz sobie komponent GLBox zainstalować itp. albo "ręcznie" dopiąć wyświetlanie do Panelu. Tekstury też możesz załadować używając modułów Delphi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
romen Posted April 25, 2010 Author Report Share Posted April 25, 2010 A masz może linka do GLBox ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jason Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 Niestety nie. http://helion.pl/ksiazki/opengl_cwiczenia_...kuta,cwopgl.htm - tutaj masz w "Informacje dodatkowe" przykłady, nie jestem pewien, ale chyba w tych przykładach właśnie był też ten komponent umieszczony. Jak nie to może znajdziesz inny prosty komponent do OpenGL, w ostateczności pozostaje doczepienie się do Panelu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
5corpio Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 A ja tak zapytam czemu to chcesz robić na cylindrze? Czy te panoramy to przypadkiem nie robi się: kilku zdjęć aparatem, skleja w programie graficznym w jedną całość 360stopni a potem wkleja jako zwykła płaska powierzchnia a poprostu odpowiednio oprogramowywuje się "zachowanie kamery" ? Nigdy się tym nie bawiłem szczerze mówiąc ale trochę mnie zaciekawiło to. Ot taka mini-strona moja po godzinach http://www.wnetrzekuchni.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
romen Posted April 25, 2010 Author Report Share Posted April 25, 2010 tylko ze po złączeniu zdjęcie się zakrzywiają i trzeba je 'odkrzywić' Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jason Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 Może się zakrzywiają, aby dobrze wyglądać w kuli? Link to comment Share on other sites More sharing options...
romen Posted April 25, 2010 Author Report Share Posted April 25, 2010 Zakrzywienie jest wynikime tego że podczas obrotu wokół osi aparatu przedmioty są jakby pod innym kontem i program ktory je łączy zakrzywia aby do siebie wszytko pasowało i trzeba je właśnie umieścić w kuli najlepiej - tak robi quick time Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.