Jump to content

[Delphi] Panorama

romen

Recommended Posts

Tworze aplikacje w delphi dla szkoły wyświetlająca panoramy 360 poszczególnych klas. Potrzebuje jakiś wskazówek bądź kodów jak stworzyć cylinder z kamerą w środku i żeby ten cylinder był wyłożony panoramą jpg, lub też stworzyć zamiast cylindra fragment kuli. Można to zrobić w quick time ale wtedy program jest wolny i dużo waży, a we flashu za wszystko chcą kasę.

Sam cylinder wyłożony teksturą banalnie się tworzy, nawet w OpenGL to ok. 10 linijek (pomijając ładowanie tekstury ;)).

Jednak chyba nie o taką panoramę chodzi... Zobacz sobie tą panoramę - http://www.jaroslaw24.com/vr/kopernik/Wirtualny.aspx - to raczej nie są modele 3D, ale efekt zadowalający ;) - wybierz którąś z sal i np. popatrz w dół na krzesła, złudzenie 3D niezłe :)

Mojemu koledze ze studiów udało się w OpenGL napisać ręcznie oteksturowaną kulę - jednak trochę by się trzeba z tym pogłowić.

Tutaj masz kod z mojego projektu do rysowania cylindra:

glBegin(GL_TRIANGLE_STRIP);
   glColor4f(1,1,1,0.1);
   for (double ang=0;ang<=360; ang+=5)
   {
       glNormal3d(sin(DegToRad(ang)),0,cos(DegToRad(ang)));
       glVertex3d(r_bojler*sin(DegToRad(ang)),wysokosc_zbiornik,r_bojler*cos(DegToRad(ang)));
       glVertex3d(r_bojler*sin(DegToRad(ang)),0,r_bojler*cos(DegToRad(ang)));
   }
   glEnd();

Koordynaty tekstur łatwo sobie do tego dorobić po X można lecieć np. ang/360.0, a po Y stałe koordynaty 0 i 1.

Bibliotekę GLU powinieneś mieć w systemie, GLUT'a nie polecam. Przecież piszesz w Delphi to nawet możesz sobie komponent GLBox zainstalować itp. albo "ręcznie" dopiąć wyświetlanie do Panelu. Tekstury też możesz załadować używając modułów Delphi.

A ja tak zapytam czemu to chcesz robić na cylindrze? Czy te panoramy to przypadkiem nie robi się: kilku zdjęć aparatem, skleja w programie graficznym w jedną całość 360stopni a potem wkleja jako zwykła płaska powierzchnia a poprostu odpowiednio oprogramowywuje się "zachowanie kamery" ? Nigdy się tym nie bawiłem szczerze mówiąc ale trochę mnie zaciekawiło to.

Ot taka mini-strona moja po godzinach :)http://www.wnetrzekuchni.pl

Zakrzywienie jest wynikime tego że podczas obrotu wokół osi aparatu przedmioty są jakby pod innym kontem i program ktory je łączy zakrzywia aby do siebie wszytko pasowało i trzeba je właśnie umieścić w kuli najlepiej - tak robi quick time

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...