Jump to content

[Delphi] UnDelphiX, PowerDraw, Omega-podobienstwa i roznice

Marek

Recommended Posts

Pytanie jest skierowane do osob, ktore programowaly uzywajac ww komponentow. Jakie sa ich podobienstwa, roznice (jezeli chodzi o wydajnosc i mozliwosci programowania w 2D i 3D). Ktory z nich moglibyscie polecic? A moze macie tez inne propozycje. Chcialbym zaznaczyc, ze swoja przygode zaczalem w UnDelphiX z tym, ze w najblizszym czasie z ekipa zabieramy sie za dosc powazny projekt gry izo z elementami 3D...

jeżeli chodzi o PowerDraw-a to jest to najwiekszy syf jaki widziałem smile.gif. Jeżeli chodzi o delphiXa i o omega to wypas totalny. Omega jest nowsza i ma większe możliwości. Ja do tej pory w większości rzeczach używam Delphix-a biggrin.gif.
Jeśli chodzi o 3D to polecam TrueVision, moim zdaniem najlepszy jeśli chodzi o 3D.

CYTAT(Marek)w najblizszym czasie z ekipa zabieramy sie za dosc powazny projekt gry izo z elementami 3D...
Jeśli to jest poważniejszy projekt to chyba nie warto wykorzystywać komponentów tego typu. Napisać własne, albo bezpośrednio korzystać z bibliotek graficznych i innych.

[quote] jeżeli chodzi o PowerDraw-a to jest to najwiekszy syf jaki widziałem smile.gif. [/quote]
Czemu tak uważasz? Mnie swego czasu bardzo dobrze się tego używało smile.gif

Czemu??
Wszedzie mozna było przeczytać że PowerDraw jest jakieś 10razy szybszy od DelphiXa. I to jest prawda tylko gdy na ekranie jest mało obiektów do wyświetlenia, gdy jest ich więcej wtedy DelphiX jest znacznie szybszy. W PowerDrawie napisałem jedną gierke nawet nie do końca bo uniektórych osób pojawiały sie dziwne błedy, spowodowane przez PowerDraw których nie umiałem wyjasnić. Wiec zmieniłem PowerDrawa na Omege i... gra działa znacznie szybciej(jakieś 5razy) i działa bez problemów u wszystkich.

Omega jest spoko ma male przeklamania jesli chodzi o obracanie niektorych obiektow ale ogolnie daje rade. Nie widze potrzeby pisania wlasnych komponentow tylko po to aby uzyc je w swojej gierce i stwierdzic ze 6 mc stracilo sie na to aby osiagnac cos co juz inni napisali, czesto moze sie okazac ze to co zrobilismy jest gorsze od gotowych juz pakietow.

Always Dark<br />u1_tt_logo.png banner-1.pngexFabula-banner.pngson_banner_ubersmall.jpg

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...