fikus Posted February 20, 2009 Report Share Posted February 20, 2009 Witam, chcę stworzyć wykres funkcji w scilabie i nie wiem czy to dobrzę robię. Funkcja jest następująca y=x+1/x-5 dla x należy <-3,3> w konsoli pisze tak: x=-3:3 y=(x+1)/(x-5) plot(x,y) Dodam jeszcze, że wykres ma być dla 30 punktów. Nie wiem właśnie gdzie mam zadeklarować, żeby scilab tworzył wykres dla 30 punktów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TSr Posted February 20, 2009 Report Share Posted February 20, 2009 Ilość punktów ustalasz tam gdzie przedział zmiennej x W twoim przypadku x = -3:3 daje 6 punktów, jeśli chcesz mieć ich więcej to możesz np. zmniejszyć krok i napisać coś w stylu x = -3:0.1:3, gdzie 0.1 jest to krok i da to w sumie 61 punktów. To są podstawy. Wszystkie informacje znajdziesz w dokumentacji Scilaba. Można korzystać też z dokumentacji Octave, Matlab bo składnia jest identyczna, albo bardzo podobna. Ubuntu.pl user #10593 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.