ours86 Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 witam wszystkich, widzę że na tym forum jest kilka osób znających się na GlScene, więc chciałbym prosić o pomoc. Potrzebuję napisać program który będzie rysował wykres 2D i 3D jednej funkcji. Lekko zmodyfikowałem przykład z demos/graph/splines, potrafię narysować już funkcję 2D. Teraz muszę jeszcze narysować wykresu 3D, będzie to z grubsza powyższy wykres wyciągnięty w osi Z, jakieś pomysły jak to prosto i elegancko zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
TSr Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 Robiłem kiedyś programik do wykresów, ale w czystym OpenGL, nie wiem czy tak samo sie w GLScene robi. Generalnie można użyć podstawowych funkcji rysujących powierzchnie np. trójkąty. Co to za wykres jest? Bo taki znajomy mi się wydaje. Może jakieś piezoelektryki? Ubuntu.pl user #10593 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ours86 Posted November 24, 2008 Author Report Share Posted November 24, 2008 Co to za wykres jest? Bo taki znajomy mi się wydaje. Może jakieś piezoelektryki? Tak, piezoelektryki Pozwolisz że zgadnę: twój program do rysowania wykresów też rysował wykres dla piezoelektryków? Może taki zielony wykres na niebieskim tle? Bo wygląda na to że dostałem na zadanie przepisać twoją pracę Widzę że HeightField wygląda dosyć ciekawie i mógłby się nadać do moich zastosowań, tylko nie mogę za nic pojąć jak się to obsługuje. Ktoś ma jakieś doświadczenie? Bo współrzędne każdego pkt wykresu (X,Y,Z) znam tylko nie wiem jak je przypisać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.