Jump to content

Jaki język programowania

Stef@n

Recommended Posts

Witam,

Zwracam się do waz z pytaniem, bo kto inny niż doświadczeni użytkownicy w programowaniu może mi doradzić. Teraz już konkretnie.

Umie bardzo dobrze PHP oraz teraz już pewnie średnio Turbo Pascala (kilka lat przerwy :D). Chciałbym napisać oprogramowanie w stylu np. książka adresowa lub jakiś spis rzeczy. Normalnie rzecz biorąc prosty formularz z dodawaniem edycją i usuwaniem rekordów z jakiejś tam bazy danych. Potem segregować dane w ładnej tabelce.

W PHP którym gównie się bawiłem to banał :D... a jak w innych językach programowania? Jaki język programowania wybrać do stworzenia czegoś takiego? Tubro Pascal odpada bo okienka "DOS" mnie nie interesują. Może Delphi? Albo coś z rodziny C++? W końcu to rodzina z PHP...

Proszę o rade!

Pozdrawiam

/Stef@n

To chyba Stefan nie rozumie na czym polega "pisanie" programów....

Nawet jak kod napisze w Delphi od początku to i tak będzie bardzo zbliżony do tego w TP. A komponenciki sobie może poustawiać potem. Dla przykładu, ktoś na tym forum pisał, że pisania gier nie zaczyna od graficznego przedstawiania wszystkiego, tylko od pisania algorytmów, żeby potem nie było "nieukończonego projektu". Tylko, żeby wiedział, że będzie potrafił zaprogramować to co trzeba.

Tak poza tym to polecam Lazarusa zamiast Delphi :)

Rozumie albo może i nie kto to wie :rolleyes:, Problem w tym ze nie miałem nic wspólnego z Delphi więc moje pytanie dla Ciebie było trochę mało logiczne.

Teraz ładnie mi wytłumaczyłeś i rozumie o co chodzi.

Lazarus to darmowa wersja Delphi a składnie mają językowa podobna i działanie?

Tak, bo to na Free Pascalu, magicznej dyrektywy użyjesz {$MODE DELPHI} i nawet w funkcjach masz Result, bo normalnie to nazwy funkcji musisz używać ;) I pewnie też jest kilka innych pomniejszych zmian ;) I coś podobno to jest w pełni zgodne z Delphi 4, używałem i na prawdę programiki bez różnicy wyglądają. Pisałem w tym (chociaż inni korzystali z Delphi) programy na zaliczenie w pierwszym semestrze, bo na Linuksie jadę cały czas i jest 5 ze wstępu do programowania :)

Jason zerknij prosze cie do specyfikacji na stronie lazarusa zanim zaczniesz kogos wprowadzac w blad...

http://www.lazarus.freepascal.org/modules....ndex&sURL=about

Can I use my existing Delphi code?

Some of it yes. If the code is standard Delphi pascal and it uses the standard components found in Delphi then the answer is yes. If it uses some specific database, OCX, or DCU then the answer would be no. These items are specific to Windows and would only work on and within Windows. However, if you are only looking to create a Windows product using Free Pascal and Lazarus then the answer would be yes. This hasn't been added to the LCL yet but it should be possible in the future.

przyklad:

var
 d: TMyClass;
 li: TList;
begin
  d := li[0];
end;

na delphi pojdzie na Lazarusie nie.

Pozatym jesli ktos ma zamiar pisac tylko w windzie to porownanie lazarusa do Turbo delphi jest takie samo jak MinGW+CodeBlocks do VC.

Always Dark<br />u1_tt_logo.png banner-1.pngexFabula-banner.pngson_banner_ubersmall.jpg

To zależy od kodu :) ..

Koleś ,baw się dobrze w PHP ..To dobry język ,wręcz bardzo dobry ...Poco bawić się w ściąganie Delphi ,tylko po to by napisać jakieś małe coś ,co za miesiąc będzie pokazywało swoją ikonę w koszu i zaśmiecało ci dysk C tylko dlatego bo zapomniałeś nacisnąć na przycisk "Opróżnij kosz" ...Polecam bawić się w PHP ,walnąć w sieć i już nigdy nie myśleć o programowaniu ...

Rozwiązanie jest więc proste PHP ...No chyba ,że będziesz korzystał z komputera ,który nie posiada jeszcze sieci lub nie może się prawidłowo podłączyć z netem ...Wtedy wybierz coś jak JavaScript ,Ale nigdy nie baw się na początek w C ,bo to jest to czego na początek będzie za dużo ...W przypadku ,gdy ,po miesiącu nie będziesz kasował tego projektu ,i będziesz wykonywał także inne ,wtedy wiec zainwestuj w Delphi ,najlepiej z neta ,bo kupno to lepiej zostawić innym ...Nie mówię tu o piractwie tylko o wersjach Freeware ....

Aktualnie piszę 32 bitowy system operacyjny.

ASE2.0 100% ,DME (Dynamic Motion Engine) v2.0 10% ,32 bit PumaOS - 40%

Stick's Adventure 3 - 0%

Komp nr.1 AMD Duron 1,3 Ghz ,256 MB Ram DDR PC133 (na eBoostr mam jeszcze 1 GB) ,Nvidia GeForce FX 5500 256MB DDR

Komp nr.2 (laptop) AMD Athlon XP 2,0 Ghz , 192 MB Ram DDR PC2700 (na eBoostr mam jeszcze 3 GB) , Via S3 Unichrome IGP

Przykład programu w ASE2.0:

<?arg #CreateProcs; $i:?;

#For('$i,10,1,@Lab');@Lab;

#Sleep(100);

#Message("Ten komputer ulegnie autodestrukcji za $i sekund");

#Retf;

#Message('Dead'); arg?>

Zgadzam się z Dexiarzem, mój kolega z roku pisze w PHP programy z GUI, ma specjalny plik exe do tego (uruchamiania takich programów), który zajmuje mniej niż plik wygenerowany przez Delphi :D

Więc nawet w PHP napiszesz dość szybko (bo do okienek jest edytor).

Zgadzam się z Dexiarzem, mój kolega z roku pisze w PHP programy z GUI, ma specjalny plik exe do tego (uruchamiania takich programów), który zajmuje mniej niż plik wygenerowany przez Delphi :D

Więc nawet w PHP napiszesz dość szybko (bo do okienek jest edytor).

Ze niby kompilator? Bawiłem się kiedy czym takim ale on generował proste pliki spod wiersza poleceń...

Możesz napisać co więcej o tym programie?

Dziś gadałem trochę z tym kolegą. Tam są jakieś 3 dll'ki i plik exe je wykorzystujący. Jak będzie na jabberze to obadam nazwę i jak to zdobyć ;)

jak na kompie mi pokazywał to o ile dobrze pamięta, cały zestaw, który dołączasz do Twojego kodu, niespakowany zajmuje jakieś 5 MB.

Ale zawsze to piszesz w PHP :) Gotowe okienka, komponenty wiadomo, trochę zajmują. Ale jeśli by mieć dużo programów na tym to się zwraca, tak samo jak korzystanie z GTK, wxWidgets itp.

Tak czy inaczej, nie chcę się kłócić o słuszność takiego rozwiązania, tylko piszę, że jest taka możliwość, żeby w łatwy sposób stworzyć GUI i obsługiwać je w PHP :)

A chyba takie rozwiązanie Stef@n by preferował.

CYTAT(Jason @ pią, 12 wrz 2008 - 22:59) <{POST_SNAPBACK}>

Dziś gadałem trochę z tym kolegą. Tam są jakieś 3 dll'ki i plik exe je wykorzystujący. Jak będzie na jabberze to obadam nazwę i jak to zdobyć ;)

Hej jak będziesz coś wiedział na ten temat to proszę daj znać!

Pozdrawiam

Jak dla mnie najlepsze IDE do php. A nikt ci nie kazuje kozystac z komponentow VCL wiec argument ze wrzuca smieci do kodu jest conajmniej smieszny.

Ja tam wole zdecydowanie Notatnik++ było dużo po drodze innych wynalazków ale jakoś nie zapisały się pozytywnie!

// edytowanie nie boli, posty połączone - sazian

znacie jakieś środowisko Delphi for PHP ,które jest darmowe ??Jak już to trial jest ,z tego co wiem ...A za pełną trzeba zapłacić ...Czy nie lepiej więc Wamp Server + Jakiś dobry edytor + przeglądarka ??

Aktualnie piszę 32 bitowy system operacyjny.

ASE2.0 100% ,DME (Dynamic Motion Engine) v2.0 10% ,32 bit PumaOS - 40%

Stick's Adventure 3 - 0%

Komp nr.1 AMD Duron 1,3 Ghz ,256 MB Ram DDR PC133 (na eBoostr mam jeszcze 1 GB) ,Nvidia GeForce FX 5500 256MB DDR

Komp nr.2 (laptop) AMD Athlon XP 2,0 Ghz , 192 MB Ram DDR PC2700 (na eBoostr mam jeszcze 3 GB) , Via S3 Unichrome IGP

Przykład programu w ASE2.0:

<?arg #CreateProcs; $i:?;

#For('$i,10,1,@Lab');@Lab;

#Sleep(100);

#Message("Ten komputer ulegnie autodestrukcji za $i sekund");

#Retf;

#Message('Dead'); arg?>

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...