szmyrcyk Posted April 19, 2008 Report Share Posted April 19, 2008 Witam ponownie, mam następujące pytania: Jak się tworzy świat do gry? Trzeba używać jakiś programów 3DS max itp? Jak go wyświetlić w "formie" ,standardowo ta jak inne elementy ? Co zrobić abym mógł chodzidź po tym świecie? Że np jak mam zrobione przyciągnie ziemskie to rzebym nie opadał gdzieś w dól tylko stał na mapie. Jak bym to wiedział i jeszcze jak bym wiedział troche o kolizjach to bym zaczął robić jakąs grę FPS Link to comment Share on other sites More sharing options...
filuu Posted April 19, 2008 Report Share Posted April 19, 2008 1. Na różne sposoby. 2. Nie 3. eee? 4. Wystarczy chcieć Tak na poważnie to zadajesz zbyt ogólne pytania, poszperaj gdzieś w google, czy nawet na unit1 troche artów na temat tworzenia gier komputerowych. Lubię cytryny ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Force Posted April 19, 2008 Report Share Posted April 19, 2008 z Heightmap, zrobić własny edytor, napisać generator. Chodzenie to mieć współrzędne x,y,x i pilnować aby "z" była taka, aby postać nie wchodziła w teren (wysokość terenu pobrać z najbliższych wierzchołków terenu) i jeszczemić kolizji z obiektami za pomocą drzew czwórkowych na przykład Baza tysięcy lotnisk: http://airportsbase.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brainer Posted April 19, 2008 Report Share Posted April 19, 2008 Jak wspomniał Force, możesz użyć map wysokości. Wg. angielskiej Wikipedii (tłumaczenie: Ja xD): CYTAT W grafice komputerowej, mapa wysokości lub pole wysokości to obraz rastrowy używany do przechowywania wartości, takich jak dane wysokości powierzchni, do wyświetlania w grafice 3D. Tu masz przykład takiego obrazu. Do utworzenia map wysokości możesz użyć programów, które generują te mapy (polecam L3DT) lub narysować je samemu w programach graficznych. Z map wysokości korzysta obiekt TGLTerrainRenderer i komponent TGLBitmapHDS. Przykład ich zastosowania masz w demkach GLScene. CYTAT Chodzenie to mieć współrzędne x,y,x i pilnować aby "z" była taka, aby postać nie wchodziła w teren (wysokość terenu pobrać z najbliższych wierzchołków terenu) Obiekt TGLTerrainRenderer oferuje funkcję, która spełnia to zadanie. Mam na myśli funkcję InterpolatedHeight. Przykład użycia masz w demkach GLScene. jeszczemić kolizji z obiektami za pomocą drzew czwórkowych na przykład Możesz też użyć komponentów, które oferuje GLScene - z tego, co wiem, GLScene ma swój silnik kolizji i obsługuje dwa silniki fizyczne - Newton i ODE. .: Brainer :. patrick.nusbaum@gmail.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
szmyrcyk Posted April 19, 2008 Author Report Share Posted April 19, 2008 Do utworzenia map wysokości możesz użyć programów, które generują te mapy (polecam L3DT) lub narysować je samemu w programach graficznych. Z map wysokości korzysta obiekt TGLTerrainRenderer i komponent TGLBitmapHDS. Przykład ich zastosowania masz w demkach GLScene. Obiekt TGLTerrainRenderer oferuje funkcję, która spełnia to zadanie. Mam na myśli funkcję InterpolatedHeight. Przykład użycia masz w demkach GLScene. Możesz też użyć komponentów, które oferuje GLScene - z tego, co wiem, GLScene ma swój silnik kolizji i obsługuje dwa silniki fizyczne - Newton i ODE. A więc użyje tego L3DT, ale czy da się w tym programie teksturować mape? Czy mógł by mi to ktoś jakoś bardziej rozjaśnić? Z tego co napisał Brainer troche pojąłem ale ja chce jeszcze troche Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brainer Posted April 19, 2008 Report Share Posted April 19, 2008 A więc użyje tego L3DT, ale czy da się w tym programie teksturować mape? Tak, L3DT też pozwala tworzyć tekstury dla terenu. Nie myl mapy wysokości z teksturą. Tekstury możesz wczytywać przez komponent TGLMaterialLibrary i przypisując właściwości Material->MaterialLibrary swój komponent oraz Material->LibMaterialName nazwę tekstury. .: Brainer :. patrick.nusbaum@gmail.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
szmyrcyk Posted April 20, 2008 Author Report Share Posted April 20, 2008 Tak, L3DT też pozwala tworzyć tekstury dla terenu. Nie myl mapy wysokości z teksturą. Tekstury możesz wczytywać przez komponent TGLMaterialLibrary i przypisując właściwości Material->MaterialLibrary swój komponent oraz Material->LibMaterialName nazwę tekstury. A jeśli chodzi o tworzenie map jakims programem graficznym, to jak to zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brainer Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 Dowolnym możesz - nawet systemowym Paintem. Poszukaj sobie programu FreeWorld3D - bardzo fajnie można teren nim modelować, a potem eksportować do bitmapy i wczytać do GLScene. .: Brainer :. patrick.nusbaum@gmail.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
szmyrcyk Posted April 21, 2008 Author Report Share Posted April 21, 2008 Dowolnym możesz - nawet systemowym Paintem. Poszukaj sobie programu FreeWorld3D - bardzo fajnie można teren nim modelować, a potem eksportować do bitmapy i wczytać do GLScene. Wiem wiem, ale mi chodzi o to wczytywanie tej mapy Więc moje pytanie jest następujące: Jak wczytać mapę do GLScene? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szmyrcyk Posted April 21, 2008 Author Report Share Posted April 21, 2008 Co do stworznie tej bitmapy wysokości to w Cry Engine 1 se zrobie a potem zrzut ekranu i mam super mapkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brainer Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 Wiem wiem, ale mi chodzi o to wczytywanie tej mapy Więc moje pytanie jest następujące: Jak wczytać mapę do GLScene? Demko terrain w katalogu Demos/meshes. .: Brainer :. patrick.nusbaum@gmail.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
szmyrcyk Posted April 22, 2008 Author Report Share Posted April 22, 2008 Demko terrain w katalogu Demos/meshes. niedziala mi to demko wywala taki błąd Link to comment Share on other sites More sharing options...
xevil21 Posted April 22, 2008 Report Share Posted April 22, 2008 to sobie ściągnij tą dll'kę i zapisz ją: 1. w folderze z tym programem, 2. w folderze systemowym, w którym są przechowywane pliki dll (Win98 - 'X:\Windows\System\' WinXP - 'X:\Windows\System32\' X to literka dysku, na który masz zainstalowany system) Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
szmyrcyk Posted April 22, 2008 Author Report Share Posted April 22, 2008 to sobie ściągnij tą dll'kę i zapisz ją: 1. w folderze z tym programem, 2. w folderze systemowym, w którym są przechowywane pliki dll (Win98 - 'X:\Windows\System\' WinXP - 'X:\Windows\System32\' X to literka dysku, na który masz zainstalowany system) Pozdrawiam! Już nie trzeba odinstalowałem se i zainstalowałem ponownie Delphi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.