Thaven Posted April 12, 2008 Report Share Posted April 12, 2008 Witam! mam pewien problem. mianowicie mam program, który między innymi wczytuje stringi z pliku tekstowego, po czym pozwala się podbarwić " w wisielca" (czytaj, odgadywać litery). wszystko ładnie pięknie, kłopot pojawia się przy polskich znakach diakrytycznych. Wpisywane " z palca" w konsoli mają inny kod, niż wczytywane z pliku, bądź wpisane bezpośrednio w kod programu. Jak mam zaradzić temu problemowi? Z góry dziękuje ze odpowiedzi ps. tak, tak - jestem początkujący . ps2 - tak, szukałem w google Link to comment Share on other sites More sharing options...
xevil21 Posted April 12, 2008 Report Share Posted April 12, 2008 Mało fachowa odpowiedź: tu masz alfabet w standardzie IBM (CP852) 'A','B','C','D','E','F', 'G','H','I','J','K','L','M','N','O','P','Q','R','S','T','U','V','W','X','Y','Z','','Ź','','','','','—','','' ostanie krzaczki to właśnie polskie znaki wystarczy je sobie powklejać w odpowiednie miejsca powinny działać w ustawieniach standardowych konsoli Pozdrawiam! P.S. To są tylko duże literki... jeśli będziesz chciał to dorzucę małe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Force Posted April 12, 2008 Report Share Posted April 12, 2008 Lepiej zmienić kodowanie konsoli Baza tysięcy lotnisk: http://airportsbase.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.