kammm Posted March 26, 2008 Report Share Posted March 26, 2008 czesc tak sie zastanawiam w jaki sposob zabezpieczyc dane do konta ftp ?? KOD idftp.username:='nazwa'; idftp.password:='blaclabla'; idftp.host:='moja_strona.yoyo.pl'; jesli zakoduje te dane i przez wcisniecie button, ktory odkoduje dane zeby sie polaczyc do ftp to i tak przez rozne programy bedzie wyciagniete haslo niezakodowane. wiec czy jest jakis bezpieczny sposob zeby haslo i login nie wpadly w rece hakerow? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blind Posted March 26, 2008 Report Share Posted March 26, 2008 Nie ma bezpiecznego sposobu bo i tak musisz wyslac niezaszyfrowane. www.blinder.pl - Blog Link to comment Share on other sites More sharing options...
kammm Posted March 26, 2008 Author Report Share Posted March 26, 2008 hmm tak wlasnie myslalem a czy przez te wszystkie programy latwo mozna wyciagnac dane konta ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brainer Posted March 26, 2008 Report Share Posted March 26, 2008 Możesz szyfrować dane dostępu w programie, ale wysyłać i tak będziesz nieszyfrowane. :-/ Chodzi mi o to, że w plikach konfiguracyjnych programu możesz przechowywać hasła z jakąś tam enkrypcją, dzięki czemu zapobiegniesz poznaniu haseł przez jakieś przypadkowe osoby. Nie mam pojęcia, czy FTP obsługuje jakiekolwiek szyfrowanie, ale chyba jest coś takiego. Nie jestem pewien. .: Brainer :. patrick.nusbaum@gmail.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toster Posted March 26, 2008 Report Share Posted March 26, 2008 mozna najpierw zrobic tunel ssh miedzy odpowiednimi portami, i pozniej laczyc sie przez tunel. Always Dark<br /> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.