Jump to content

Ciekawostki statystyczne

Nakiel
 Share

Recommended Posts

Przeglądając dokładnie statystyki Unit1.pl oraz forum można natrafić na ciekawe i przydatne, a czasami dość śmieszne przypadki. Małe co nieco o Unit1.pl

STRONA

Najpopularniejszym działem na stronie jest "Programowanie -> Delphi", na drugim miejscu, ale z prawie o połowę mniejszą liczbą odwiedzin znajduje się "Programowanie -> C++". Na dalszych miejscach są "Kody źródłowe", "Kursy/dokumentacje" oraz "Projekty -> Gry".

Najpopularniejsze artykuły od początku istnienia Unit1.pl:

1. Piszemy platformówkę część 1. (Toster) - 6080

2. Sockety w Delphi (Iskar) - 5047

3. Szablon programu (Nakiel) - 4148

4. DirectSQL cz. 1 (Goofyx) - 4035

5. Prymitywy (Nakiel) - 3194

Jednak najwięcej wejść na stronę w ostatnim miesiącu zawdzięczamy artykułowi Spider100 pt. Fizyka gracza - podstawowe prawa.

Stronę odwiedza dziennie ok. 500 unikalnych użytkowników, którzy generują ok. 2500 odsłon.

Przeglądarki internetowe:

przegla.gif

Systemy operacyjne:

systemy.gif

Poza Polską strona jest najbardziej popularna w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, Niemczech oraz Irlandii. Jednym słowem tam gdzie Polacy emigrują w ostatnim czasie.

FORUM

Ciekawostką okazał się dział "Bazy danych", miał zdecydowanie mniejszą liczbę odwiedzin niż "Kosz" :P Od kilku dni już go nie ma na forum.

Najpopularniejsze działy:

stat1.jpg

Najwięcej nowych postów napisano w lipcu 2006 oraz w ... lipcu 2007 r. Widać co programiści robią w wakacje :P Najwięcej użytkowników zarejestrowało się w styczniu 2007.

Najczęściej czytanym w ostatnim miesiącu tematem na forum jest "Nowe forum dyskusyjne" (chyba oczywiste :) ) oraz Programy Java do telefonów komórkowych. Temat z 2006 r., więc swoją popularność zawdzięcza zapewne wysokiej pozycji w Google.

Narazie tyle :) Są pytania?

Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego czego nie zrobiłeś, niż tego co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj. Śnij. Odkrywaj." M". Twain.

Niestety liczba wejść nie uległa większej zmianie. Lato pod tym względem było lepsze w 2006 roku, ale wiosna w 2007, więc wychodzi mniej więcej na to samo.

Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego czego nie zrobiłeś, niż tego co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj. Śnij. Odkrywaj." M". Twain.

Jednak najwięcej wejść na stronę w ostatnim miesiącu zawdzięczamy artykułowi Spider100 pt. Fizyka gracza - podstawowe prawa.

Hmm dobrze wiedzieć ;) Mam niespodziankę - jakiś czas temu się nudziłem i właśnie kończę pisać mój drugi artykuł... :D

www.spider.dathox.com :)

Ooo czyli Spider100 konkuruje sam ze sobą, ciekawe kto wygra:D ale szczerze powiedziawszy to wiele tu wielbicieli Linuxa, ale coś mało wejść.

I jeśli mogę coś dodać,to można zrobić wielką zbiorczą ankietę, którą by użytkownicy wypełnili. Mogło by być np. pytanie o to jakie Delphi używa (7, 2006, 2007 itp) i jaki silnik graficzny, bo mnie to osobiście ciekawi, bo jak projekt miałoby pisać kilka osób, to aby było kompatybilnie. Ale to taka luźna propozycja

Baza tysięcy lotnisk: http://airportsbase.com