Brainer Posted September 2, 2007 Report Share Posted September 2, 2007 Hej! Problem mam taki, że chce zablokować edycję Memo, ale w taki sposób, żeby nie można było usunąć z niego początkowego ciągu znaków. Załóżmy, że na początku mam tekst Memo1. Chcę, żeby użytkownik nie był w stanie przejść przed ten napis i usunąć go. Jedyne, co mógłby zrobić, to dopisywać tekst za tym ciągiem. Jakieś pomysły? Z góry dzięki za odpowiedź! .: Brainer :. patrick.nusbaum@gmail.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blind Posted September 2, 2007 Report Share Posted September 2, 2007 Sprawdzac w zdazeniu OnKeyDown czy napis nie zostal zmieniony? www.blinder.pl - Blog Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arthan Posted September 2, 2007 Report Share Posted September 2, 2007 z tym że można i myszką wkleić tekst Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brainer Posted September 2, 2007 Author Report Share Posted September 2, 2007 Sprawdzac w zdazeniu OnKeyDown czy napis nie zostal zmieniony? W ten sposób? if (Memo.Text <> 'Memo1') then // cos tam .: Brainer :. patrick.nusbaum@gmail.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
KKKas Posted September 2, 2007 Report Share Posted September 2, 2007 Reaguj na OnChange, porównuj zmiany. Ew. pozwalaj na wciskanie klawiszy itd jeśli np. SelStart 0. ҉ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blind Posted September 2, 2007 Report Share Posted September 2, 2007 No to OnChange No blisko.... pomysl troche www.blinder.pl - Blog Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brainer Posted September 2, 2007 Author Report Share Posted September 2, 2007 Thx, zaraz spróbuję. Jak coś, to napiszę. .: EDIT :. Udało mi się! Wprawdzie kod nie jest optymalny, ale nie zależy mi na tym. Chociaż może macie jakieś inne rozwiązanie? Oto kodzik: procedure TForm1.Memo1Change(Sender: TObject); const Txt H NÓY[[INN[YY[HHHćwFGBFbVóFWEfCfwCGEFV(5ź ą(5źQQ(ak; end; end; .: Brainer :. patrick.nusbaum@gmail.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arthan Posted September 3, 2007 Report Share Posted September 3, 2007 const x = 5; procedure TForm1.Memo1KeyPress(Sender: TObjX^NNY[Y Y[[K[ H[śWŁ6\"bVó6V7F'BFV-ĄŃĄ(-Ą)()Qrm1.Memo1KeyDown(Sender: TObject; var Key: Word; Shift: TSY]JNY[Y Y[[K[ H[YśWdDTUDRFVśWŁŚVćC&6VGW&RDf&Ó5ź ŃŃAĄMQ=5AQA(!ndled: Boolean); begin if (Memo1.SelStart < x) then [YHYN[ Mam nadzieje że nie zapomniałem o niczym Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brainer Posted September 3, 2007 Author Report Share Posted September 3, 2007 WOW! Dzięki, Arthan! Wprawdzie już dałem sobie z tym radę sam, (nieoptymalnie, ale nie chodziło mi o max. wydajność ) ale przyda się mi na przyszłość ten kodzik. Jeszcze raz dzięki! Temat zamykam! .: Brainer :. patrick.nusbaum@gmail.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blind Posted September 3, 2007 Report Share Posted September 3, 2007 ekh.... Drodzy parafianie... Chciałbym ogłosic pewna rzecz odnosnie tego forum. Bracia i siostry nie zamykajcie tematow!!! Jak by to wygladalo jak by wszystkie tematy na forum byly pozamykane? Bylo by wtedy gorzej niz za komuny. A jak ktos wpadnie na lepsze rozwiazanie i bedzie chcial sie tym podzielic? a jak jakis zablakany baranek trafi na interesujacy go temat ale bedzie mial watpliwosci co do niego? Wtedy zaczna byc tworzone nowe identyczne tematy. Dbajmy o porzadek i nie myslmy tylko o sobie!! A tematy zamykajcie wtedy gdy dyskusja za bardzo zacznie odbiegac od tematu. www.blinder.pl - Blog Link to comment Share on other sites More sharing options...
sazian Posted September 3, 2007 Report Share Posted September 3, 2007 zamknijmy wszystkie tematy i zostawmy tylko jeden otwarty o tytule ocet a tak na serio to masz racje i pisałem już o tym wcześniej(jeśli udało ni się zdążyć przed zamknięciem) Blind: coś się ostatnio często z tobą zgadzam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.