Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Max1414

MaxPad 1.0 [beta]

Recommended Posts

Obrazek

MaxPad jest to program służący do edycji tekstu oraz do szybkiego wysyłania dokumentów wewnątrz programu.

 

Aplikacja umożliwia przeglądanie/edytowanie dokumentów w różnych trybach - tekstowym oraz tekstowych zawierających kolorowanie składni popularnych języków programowania - delphi, c++, c#, perl, html, php, css, javascript.

Duża zaletą programu jest możliwość otwierania wielu dokumentów w jednej instancji programu, dzięki zakładkom.

 

Jest to wersja testowa(beta), zatem może zawierać błędy... jeżeli ktoś takowe napotka proszę o poinformowanie mnie.

 

 

Możliwości MaxPad 1.0 [beta]:

- edycja i przeglądanie plików tekstowych,

- edycja i przeglądanie plików języków programowania w przejrzystych trybach zawierających kolorowanie składni,

- możliwość dostosowania kolorowania składni dla każdego języka wg. upodobań,

- możliwość otwarcia wielu dokumentów naraz, dzięki zakładkom (każda zakładka może mieć inny tryb),

- podstawowe opcje edytorów tekstowych (formatowanie, zapisywanie, otwieranie itp.),

- dodatkowe funkcje edycji tekstu - powiększ/zmniejsz wszystkie litery, styl wielbłądzi, każdy wyraz wielką literą,

każdy wyraz po kropce wielką literą,

- szybkie posługiwanie się funkcjami, dzięki skrótom,

- pomocne przyciski do htmla - podgląd, wstaw szablon/link/obrazek/tabelę,

- możliwość przesyłania dokumentów do znajomych wewnątrz programu,

- łatwość dostosowania programu do własnych potrzeb i wymagań.

 

 

Link do opisu programu: CLICK

Link do programu: CLICK

 

 

Taki mój nowy prosty programik, ale przydatny. Czekam na opinie i uwagi ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

nom, niestety :( w takim programiku musiałem dać z wielu powodów... jedyny mój program z instalatorem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Instalatorom mowimy nie :DDDDDDDDDD http://forum.unit1.pl/index.php?showtopic=477&hl= :D:)

 

- możliwość otwarcia wielu dokumentów naraz, dzięki zakładką (każda zakładka może mieć inny tryb),

- dodatkowe funkcje edycji tekstu - powiększ/zmniejsz wszystkie litery, styl wielbłądzi, każdy wyraz dużą literą,

każdy wyraz po kropce duża literą,

zakładkom*, wielką literą*

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpaliłem na chwilę, pierwsze co powinieneś poprawić to przesyłanie danych -- powinno być w wątku, bo odświeżanie listy czy dodawanie zawiesza program.

 

EDIT: Przy zamknięciu programu nie usuwasz ikony z tray'a ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

leee... nie pisz posta pod swoim postem, chyba ze chcesz odswiezyc jakis stary temat. A tak to edytuj posta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Odpaliłem na chwilę, pierwsze co powinieneś poprawić to przesyłanie danych -- powinno być w wątku, bo odświeżanie listy czy dodawanie zawiesza program.

 

EDIT: Przy zamknięciu programu nie usuwasz ikony z tray'a ;-)

 

Odbieranie jest w wątku, ale listy i wysyłanie nie dodawałem do niego, bo uważałem, że raczej szybko to powinno chodzić. Może i racja, w 1.0 zrobię.

 

btw. fajne te tokeny, nie :D:D hehe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

- brakuje przycisku zamykajacego zakladka na zakladce

- nie otwiera plikow binarnych (.exe .dll i inne nietekstowe)

- brak hintow na przyciskach

- w "Ustawieniach ogolnych" daj DropDownCount "Starndardowy tryb" na 9, tak zeby bylo widac wszystko pozycje po rozwinieciu comboboxa

- nie potrzebny czas uruchomienia komputera i aktualna godzina w dolnym pasku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam takie uwagi:

1 ) Pasek trybu oddzielić od paska html, i pasek html-a

2 ) Przydałyby się hinty bo nie od razu skumałem że guzik wklej to wklej

3 ) Dla dokumentu zazwyczaj jest albo obok zakładki albo po samej prawej stronie i trzeba się przestawić, że on tam jest.

4 ) To jak długo komputer działa to chyba przesada :lol:

5 ) Ustawienia mogły by być w jednym formularzu z drzewkiem po lewej, tak jak w Delphi.

 

A tu co bym dodał:

1 ) Tryb html-a można by podzielić na tekstowy i prosty graficzny z opcją, że jak kopiuje np. z liku pas do html-graficznie aby automatycznie składnie kolorowało.

2 ) Dodać możliwość aby móc dokumenty grupować, chodzi mi że kilka na raz się otwiera naciskając jeden plik (coś jak projekt)

3 ) Możliwość podpięcia np. kompilatora pod plik

 

Ale to tylko luźne uwagi, mi się podoba i się dobrze zapowiada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam wziąłem się za pisanie czegoś takiego, jednak widzę, że byłeś szybszy :) Bardzo ładnie wszystko wygląda (brakuje tylko tych hintów). Ja nie mam się do czego przyczepić.

 

Na marginesie: W Ubuntu jest standardowo wbudowany jakiś notatnik z kolorowaniem różnych składni czy muszę sam sobie go napisać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

CYTAT(krajew4 @ sob, 18 sie 2007 - 23:43) - brakuje przycisku zamykajacego zakladka na zakladce

- nie otwiera plikow binarnych (.exe .dll i inne nietekstowe)

- brak hintow na przyciskach

- w "Ustawieniach ogolnych" daj DropDownCount "Starndardowy tryb" na 9, tak zeby bylo widac wszystko pozycje po rozwinieciu comboboxa

- nie potrzebny czas uruchomienia komputera i aktualna godzina w dolnym pasku

 

Postaram się to poprawić :)... tylko nie wiem czy mi wyjdzie z tymi przyciskami na zakładkach.

 

 

Ja mam takie uwagi:

1 ) Pasek trybu oddzielić od paska html, i pasek html-a

2 ) Przydałyby się hinty bo nie od razu skumałem że guzik wklej to wklej

3 ) Dla dokumentu zazwyczaj jest albo obok zakładki albo po samej prawej stronie i trzeba się przestawić, że on tam jest.

4 ) To jak długo komputer działa to chyba przesada :lol:

5 ) Ustawienia mogły by być w jednym formularzu z drzewkiem po lewej, tak jak w Delphi.

 

A tu co bym dodał:

1 ) Tryb html-a można by podzielić na tekstowy i prosty graficzny z opcją, że jak kopiuje np. z liku pas do html-graficznie aby automatycznie składnie kolorowało.

2 ) Dodać możliwość aby móc dokumenty grupować, chodzi mi że kilka na raz się otwiera naciskając jeden plik (coś jak projekt)

3 ) Możliwość podpięcia np. kompilatora pod plik

 

Ale to tylko luźne uwagi, mi się podoba i się dobrze zapowiada

 

"1 ) Pasek trybu oddzielić od paska html, i pasek html-a"

o co chodzi z tym "i pasek html-a"?

 

"3 ) Dla dokumentu zazwyczaj jest albo obok zakładki albo po samej prawej stronie i trzeba się przestawić, że on tam jest."

Ale co jest?

 

"1 ) Tryb html-a można by podzielić na tekstowy i prosty graficzny z opcją, że jak kopiuje np. z liku pas do html-graficznie aby automatycznie składnie kolorowało."

Chodzi, aby składnia delphi w trybie graficznym htmla była automatycznie kolorowana?

 

"2 ) Dodać możliwość aby móc dokumenty grupować, chodzi mi że kilka na raz się otwiera naciskając jeden plik (coś jak projekt)"

Chodzi ci żeby można zapisać jakby projekt mojego programu? Po otwarciu go otworzą się pliki, które były otwarte podczas zapisywania projektu?

 

"3 ) Możliwość podpięcia np. kompilatora pod plik"

hmm?

 

 

btw. dzięki za uwagi ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

CYTAT(Max1414 @ sob, 18 sie 2007 - 20:34) Postaram się to poprawić :)... tylko nie wiem czy mi wyjdzie z tymi przyciskami na zakładkach.

"1 ) Pasek trybu oddzielić od paska html, i pasek html-a"

o co chodzi z tym "i pasek html-a"?

A bo wcześnije miałem inną myśl i ją zmieniłem, ale widze, że przeoczyłem i nie skasowałem wszystkiego

CYTAT(Max1414 @ sob, 18 sie 2007 - 20:34) "3 ) Dla dokumentu zazwyczaj jest albo obok zakładki albo po samej prawej stronie i trzeba się przestawić, że on tam jest."

Ale co jest?

Ten iks zamykający dokument, tak dziwnie go ustawiłem. Najwidoczniej źle sie sie wyraziłem.

CYTAT(Max1414 @ sob, 18 sie 2007 - 20:34) "1 ) Tryb html-a można by podzielić na tekstowy i prosty graficzny z opcją, że jak kopiuje np. z liku pas do html-graficznie aby automatycznie składnie kolorowało."

Chodzi, aby składnia delphi w trybie graficznym htmla była automatycznie kolorowana?

W sensie, że jak kopiujesz z pliku pas do html to aby samo dodawało tagi html-a, aby kolorowanie było takie jak w ustawieniach

CYTAT(Max1414 @ sob, 18 sie 2007 - 20:34) "2 ) Dodać możliwość aby móc dokumenty grupować, chodzi mi że kilka na raz się otwiera naciskając jeden plik (coś jak projekt)"

Chodzi ci żeby można zapisać jakby projekt mojego programu? Po otwarciu go otworzą się pliki, które były otwarte podczas zapisywania projektu?

Tak, coś jak w Delphi

"3 ) Możliwość podpięcia np. kompilatora pod plik"

hmm?

Niektóre edytory mają tak, że można pod plik podpiąć jakiś program, i na przykład ktoś podpina pod plik pas kompilator free pascala a guzik który to wykonuje nazywa kompiluj

Share this post


Link to post
Share on other sites

CYTATW sensie, że jak kopiujesz z pliku pas do html to aby samo dodawało tagi html-a, aby kolorowanie było takie jak w ustawieniach

 

Ciężka sprawa, ponieważ SynEdit - komponent, który to koloruje nie ma nawet opcji sprawdzenia atrybutów zaznaczonego tekstu, a kopiuje bez formatowania.

 

Niektóre edytory mają tak, że można pod plik podpiąć jakiś program, i na przykład ktoś podpina pod plik pas kompilator free pascala a guzik który to wykonuje nazywa kompiluj

 

Ciekawa sprawa, tylko że nie wiem na czym takie coś polega :) ... uruchamia np. FPC z odpowiednim atrybutem, w którym jest adres pliku do skompilowania? Jeżeli tak to może coś takiego dorobię :)

 

EDIT: oj jednak jeśli chodzi o kolorowanie to chyba dałoby radę... bo można sprawdzić kolor zaznaczenia :), ale bez pogrubiania by było

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jeszcze fajnie gdyby program nie łaczył się z bazą MySQL bezpośrednio z komputera klienta ;-) Wystarczy odczytać login, hasło, adres bazy z .exe i heja -- dodawanie, usuwanie, edytowanie wszystkiego ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na marginesie: W Ubuntu jest standardowo wbudowany jakiś notatnik z kolorowaniem różnych składni czy muszę sam sobie go napisać?

Cała masa :]

Standardowo masz gedit'a on w sumie wystarczy, jest jeszcze trochę innych, bardziej rozbudowanych programów, ale ja na gedicie wszystko robię ;)

Jak jest darmowy edytor Flash (swf'ów) dla Linuxa i inne rozbudowane programy, to notatnika z kolorowaniem składni by nie było :D ??

 

BTW. W Windows Vista jest dalej stary Notatnik :D ??

 

A do tematu: Łeee, kolejny edytor tekstu :P ??

 

i jeszcze Max zmień w CSS'ie na stronie klasę srodek na:

.srodek {
color:#EEEEEE;
font-family:Tahoma;
font-size:11px;Y[

Bo nie wiem jak u Ciebie ale u mnie wyjeżdża na ten obszar w paski. Przy okazji - http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%...=Inline&group=0

146 błędów ;P - Może Twój edytor Ci pomoże :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
BTW. W Windows Vista jest dalej stary Notatnik :D ??

Jak by dawali Office-a nawet 95 to by sie czepiano, że wykorzystuje monopol :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

CYTAT(sazian @ nie, 19 sie 2007 - 14:47) Jason:

badziewne to twoje sprawdzanie błędów na stronie http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%...=Inline&group=0

Kilka błędów można dopuścić, ale kilkadziesiąt już raczej nie :P

A poza tym to da się łatwo naprawić, po prostu w linkach zamiast & powinno być &

No i jeszcze kilka drobnych błędów, no cóż, unit11 nie jest zgodny ze standardem póki co :]

A poza tym to nie moje sprawdzanie błędów, tylko ogólny standard, do którego powinni dążyć webmasterzy :]

Sprawdzaniem błędów bym tego nie nazwał, tylko sprawdzaniem zgodności ze standardem w sumie.

Może się strona dobrze wyświetlać, ale lepiej jest jak się dobrze wyświetla i jest zgodna ze standardem,

wtedy się nie ma do czego przyczepić :]

 

BTW. CSS też niepoprawny :P - http://jigsaw.w3.org/css-validator/validat...&usermedium=all

 

Coś gdzieś chyba czytałem, że strony zgodne z tymi standardami są wyżej pozycjonowane w wyszukiwarkach.

O tu jest :):

Pisząc o Validatorze wspomnę trochę o jakości kodu HTML w względzie pozycjonowania. Nadmierna ilość błędów w kodzie strony może powodować trudności w jej prawidłowym przetworzeniu przez system wyszukiwarek. Dlatego warto zadbać o czystość kodu swojej strony internetowej. Czysty kod HTML zapewni szybszą indeksację strony, pozytywnie wpłynie na wyniki wyszukiwania.

źródło: http://www.pozycjonowanie-sunrise.pl/nowa-...datora-w3c.html

 

Jeśli nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie róbcie off topa... jak chcecie pisać to na temat projektu ;]

 

 

Wersja BETA2 bez instalatora :)

 

Poprawki:

- poprawione kilka zabezpieczeń,

- blokada przeciw spamowaniu zakładaniem kont,

- wyświetlanie podpowiedzi nad przyciskami z paska narzędzi,

- naprawione zawieszanie się aplikacji podczas wysyłania dokumentów, rejestrowania się, odbierania listy użytkowników(wątek),

- możliwość zapisu projektu (grupowanie dokumentów),

- pytanie przy pierwszym uruchomieniu czy chcemy, aby program był domyślnym edytorem dla *.rtf i *.txt,

- wyświetlanie na pasku stanu - statusów (wysyłanie dokumentu, pobieranie nowych dokumentów, rejestrowanie użytkownika, pobieranie listy użytkowników),

- informowanie o nadpisywaniu pliku.

 

Narazie tyle :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...