Wodzu Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Nie widziałem testu, ani wypowiedzi twórców, że kompilatora nie rozwijają pod względem optymalizacji. Inna sprawa, że trudno zoptymalizować Inc(x). Alez do tego nie trzeba tworcow, wystarczy debugger Mozna skompilowac program, wykorzystujacy np. liczby zmiennoprzecinkowe, w Delphi 3 i w Delphi 2007 i porownac kod wynikowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blind Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Czemu sie tak uparliscie na Delphi 3? No sorry ale bez przesady. Jak tak wszyscy porownuja cepa z delphi 3 to sie nie dziwie ze taka opinia panuje. www.blinder.pl - Blog Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wodzu Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Czemu sie tak uparliscie na Delphi 3? No sorry ale bez przesady. Jak tak wszyscy porownuja cepa z delphi 3 to sie nie dziwie ze taka opinia panuje. A kto porownuje Delphi 3 z C? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gifanonim Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Jakiś czas temu byłem na konferencji CodeGear gdzie była premiera C++Buldera i były warsztaty Delphi. można było zadawać różne pytania i gość sporo opowiadał i mogę was zapewnić ze nie tylko środowisko delphi jest rozwijane ale i kompilator również. "Bogowie to bugi ludzkich umysłów" Gifanonim ® Link to comment Share on other sites More sharing options...
HNB Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Czyli uwazasz ze Delphi jest szybsze niz FPC? Ja w to szczerze powatpiewam, kompilator Delphi nie byl ruszany od lat nie liczac updatow grupy FastCode. Czas kompilacji to raz (wystarczy sprawdzić większy projekt, czy skompilować cokolwiek w Lazarusie) i niewydajne podstawowe funkcje to dwa... W Delphi przykładowo FillChar śmiga, że aż miło natomiast w FPC (widać przy złożonych algorytmach)... Moim zdaniem to niedopuszczalne i rażące niedociągnięcie (heh w kilka chwil każdy programista Pascala może napisać szybszy odpowiednik FillChar niż ten standardowy z FPC...). Jeśli w wersji 2.X FPC są takie słabe !podstawowe systemowe! funkcje to pożal się boże ... Jeśli tak ma być dalej to marnie widzę jego przyszłość. Wodzu co do Kompilatora Delphi nie do końca masz rację. Jest rozwijany ale w porównaniu z VC++ to wypada marnie (M$ zapowiedziało że będą teraz cisnąć VC++ w stronę Native Coding...). Jako przykład (że jest rozwijany) wystarczy podać funkcje inline, te nowe rekordy, nowy menadżer pamięci z raportami o przeciekach czy to że D2006 łączy wszystkie sekcje initialization i finalization dzięki czemu aplikacje uruchamiają się szybciej. No ale faktem jest to że to i tak niewiele. Tyle co nic a właściwie coś co powinno być już w Delphi 6... Ale zgodzę się z Tobą Wodzu że binarki wyglądają niemal identycznie (poprawiono tylko to co opisałem wyżej i nagłówki EXE o ile to ma jakiekolwiek znaczenie Bo teraz programiści Win32 dostają ochłapy językowe z Delphi .NET (class helper, &type, sealed itd.), a wiele nie dostają bo sobie nie radzą w CodeGear z przenoszeniem(operator overloading dla klas jest w .NET)... Jak to piszą na grupach dyskusyjnych : "CodeGear (Delphi) - yesterdays technology tomorrow (maybe)" Słyszałem też, że nie ma zbyt wielu inżynierów w CodeGear (najlepszych pewnie wykupił M$ albo ukradł Borland...), i dlatego to tak się ciągnie... Ale co to kogo powinno obchodzić? soon Delphi will be only for veterans and finally we all will die at the end… delphi.dathox.com - nowinki z świata Delphi/Pascala only programmers and drug dealers call their customers "users" Oto cisza przed burzą, Chwile się dłużą.Z gór schodzi dużo chmur ku podnóżom.Ptaki milaczą, drogi suche jak wiór się kurzą, Ptaki milczą a drogi się kurzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jason Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Widzę, że dyskusje Delphi vs C++ mogą się ciągnąć w nieskończoność, żeby tylko był ruch na forum, coś się działo i nikt nic z tym nie robi Offtopy itd. nic nie obchodzą modów/adminów Ale cóż, interesujące wypowiedzi są napewno Każdy chce udowodnić, że jego IDE jest lepsze. Są podstawowe różnice (ja np. nie mógłbym deklarować zmiennej na górze programu/funkcji, żeby tylko mieć iterator do pętli ), potem testy wydajnościowe... Jakbyście pracowali na Linuxie to poznalibyście wyższość C++, chociażby dlatego, że większość programów jest w Javie i C++, a Free Pascal to tak żeby wypełnić braki dla miłośników tych kompilatorów. C++ jest niejako zintegrowany z Linuxem, bo dużo programów, które się ściąga wymagają kompilacji, a one najczęściej są w C++ (albo zawsze, bo jeszcze się nie spotkałem w programem napisanym we Free Pascalu). Dla ludzi używających programów nielegalnie (piracki Windows, Office, Photoshop itd.) to żadna różnica, czy korzysta z Delphi, czy innych progsów działających tylko na Windowsie to obojętne, czy pisze w Delphi, czy C++ Builderze, i tak ma wybór, a na Linuxie C++ jest najbardziej rozwinięty i upowszechniony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KKKas Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Każdy chce udowodnić, że jego IDE jest lepsze. A ktoś tu w ogóle porównuje IDE? ;-) ҉ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jason Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 A ktoś tu w ogóle porównuje IDE? ;-) No dobra, chyba nie kompilujesz na czysto w Delphi, tylko z poziomu IDE ?? W C++'ie jest pojęcie kompilatorów częściej używane, bo Delphi to Delphi, zawsze ma IDE... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nvm Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Delphi vs C++ Przez chwilę była tu kłótnia Delphi vs FPC czyli tak jakby wojna domowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
HNB Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Błąd ... Jednak Delphi też ma takie coś jak C++ i działa równie szybko... Nie powiązałem tego a że nie używam to i nawet zapomniałem ... Bo są statyczne biblioteki *.lib i dynamiczne *.lib (jeśli się mylę to mi powiedzcie), których nazwy są zamiennie używane z *.obj. W delphi możemy używać statycznych a te do dynamicznego nie są ani trochę potrzebne ... Delphi radzi sobie sprytniej z dllkami. Po prostu w Delphi prościej się tego używa statycznych bibliotek duuużo rzadziej : {$L file.obj} czy {$LINK file.lib} Eh eh eh... Trochę to zakręcone ... Niepotrzebnie wprowadziłem zamieszanie (zmieniłem posty 35 i 39) soon Delphi will be only for veterans and finally we all will die at the end… delphi.dathox.com - nowinki z świata Delphi/Pascala only programmers and drug dealers call their customers "users" Oto cisza przed burzą, Chwile się dłużą.Z gór schodzi dużo chmur ku podnóżom.Ptaki milaczą, drogi suche jak wiór się kurzą, Ptaki milczą a drogi się kurzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wodzu Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Czolem! CYTAT(HNB @ śro, 04 lip 2007 - 20:14) <{POST_SNAPBACK}>Czas kompilacji to raz (wystarczy sprawdzić większy projekt, czy skompilować cokolwiek w Lazarusie) i niewydajne podstawowe funkcje to dwa... Zauwaz ze czas kompilacji jest spowodowany problemami Lazarusa. Jesli skompilujesz program z commandline'a albo tego natywnego IDE (ala Borland Pascal) to wszystko smiga. CYTAT(HNB @ śro, 04 lip 2007 - 20:14) <{POST_SNAPBACK}>W Delphi przykładowo FillChar śmiga, że aż miło natomiast w FPC (widać przy złożonych algorytmach)... Moim zdaniem to niedopuszczalne i rażące niedociągnięcie (heh w kilka chwil każdy programista Pascala może napisać szybszy odpowiednik FillChar niż ten standardowy z FPC...). Sprawdze to ale pobierzny rzut oka na kod FillChara z Delphi mowi mi, ze Delphi wypelnia po 4 bajty na raz a nastepnie "odcina" nadmiar wypelnienia. Wiec oczywiscie bedzie to szybsze dla duzych rozmiarow danych ktore chcesz wypelnic. Natomiast sproboj sobie wypelniac po jednym bajcie i bedzie kiepsciutko;) Druga sprawa, zauwaz ze FPC ma az 3 funckje do tego typu operacji (liczac z Fillchar). Po prostu nie uzywales wlasciwej; FillByte Fill memory region with 8-bit pattern Fillchar Fill memory region with certain character Fillword Fill memory region with 16-bit pattern Takze nie ma tu mowy o razacym niedociagnieciu ale o nawykach z Delphi;) Prawdopodobnie jak uzyjesz FillWord zamiast FillChar to bedziesz mial performance rowny Delphi w tamtym przypadku. Nalezy dobrac odpowiednia funkcje do odpowiednich zastosowan. Ja sam pisze wiekszosc czasu w Delphi ale nawet tutaj wyszlo ze FPC sie lepiej rozwija bo ma 3 dedykowane funkcje i mozesz sobie stuningowac swojego appa;) CYTAT(HNB @ śro, 04 lip 2007 - 20:14) <{POST_SNAPBACK}>Jeśli w wersji 2.X FPC są takie słabe !podstawowe systemowe! funkcje to pożal się boże ... Jeśli tak ma być dalej to marnie widzę jego przyszłość. Jezeli opierasz to stwierdzenie na podstawie tej funkcji, to po tym co napisalem chyba bedziesz musial je sprostowac;P CYTAT(HNB @ śro, 04 lip 2007 - 20:14) <{POST_SNAPBACK}>Wodzu co do Kompilatora Delphi nie do końca masz rację. Jest rozwijany ale w porównaniu z VC++ to wypada marnie (M$ zapowiedziało że będą teraz cisnąć VC++ w stronę Native Coding...). Jako przykład (że jest rozwijany) wystarczy podać funkcje inline, te nowe rekordy, nowy menadżer pamięci z raportami o przeciekach czy to że D2006 łączy wszystkie sekcje initialization i finalization dzięki czemu aplikacje uruchamiają się szybciej. No ale faktem jest to że to i tak niewiele. Ale zauwaz, ze nowy menadzer pamieci, po pierwsze nie byl updatowany od czasow Turbo Pascala. Po drugie zostal zrobiony nie przez CG tylko przez usera!!! Notabene gosc ma kazda nowa wersje Delphi za darmo:) Niemniej mi caly czas chodzi nie o nowe rzeczy tylko o stare rzeczy ktore nie sa poprawione. Chodzi mi na przyklad o to, ze Delphi slabo sobie radzi z typem Double, Extended. Wszyscy o tym wiedza od lat a nikt nic z tym nie robi. Oczywiscie, moze to byc spowodowane tym ze niewiele osob dba o to jak szybko to bedzie chodzic ale jednak sa takie osoby;P Słyszałem też, że nie ma zbyt wielu inżynierów w CodeGear (najlepszych pewnie wykupił M$ albo ukradł Borland...), i dlatego to tak się ciągnie... Ale co to kogo powinno obchodzić? Tez tak slyszalem. Na szczescie wszystko chyba powoli wraca do normy i mozna zaobserwowac tendencje zwyzkowa;) Chcialbym podkreslic, ze nie najezdzam na Delphi zebyscie mnie nie zlinczowali;P Niemniej uwazam ze FPC lepiej sobie radzi w aplikacjach gdzie znaczenie ma szybkosc bo po prostu jest tam kladzony na to nacisk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HNB Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Wodzu no wiem, że nie najeżdżasz ... Teoretycznie oczywiście . Ale co do FPC to moim zdaniem to rozwiązanie z FillXXX jest złe ... Przecież bez sensu jest wypełnianie tablicy dajmy na to 3 bajtów po bajcie jak mogę to od razu chapsnąć razem 4 bajtami... Jak dla mnie to nie tuning tylko zbędne udziwnienie... Przecież od razu widać, że wygodniej jest wyrównać tablicę do wielokrotności 4 i "Fillować" po 4... Więc nie muszę prostować poglądu ... Więcej nie oznacza lepiej. A skoro FPC wzorował się na Delphi to powinien być lepiej doń dostosowany... Na olimpiadzie nie zawsze jest czas na przeglądanie systemowych unitów ... Zwłaszcza w tym standardowym IDE ... Po 2 Primo co do Lazarusa/FPC może źle się wyraziłem : czas Linkowania + Kompilacji z tego co obserwowałem jest dłuższy nawet przy większych "konsolowych" appach. A to FCL po prostu z czasem kompilacji przechodzi samo siebie Co do prędkości zmiennoprzecinkowych operacji nie badałem tego dokładnie a czytałem różnie skrajnie różne opinie więc ... Ale z tego co widziałem po projektach Spidera co napisał fizę w Delphi i silnik graficzny to nie widziałem by to było jakieś "niewydajne". Bądź co bądź rozważając wszystkie + i - w chwili obecnej FPC ma moim zdaniem lekką przewagę nad Delphi Pascalem ... soon Delphi will be only for veterans and finally we all will die at the end… delphi.dathox.com - nowinki z świata Delphi/Pascala only programmers and drug dealers call their customers "users" Oto cisza przed burzą, Chwile się dłużą.Z gór schodzi dużo chmur ku podnóżom.Ptaki milaczą, drogi suche jak wiór się kurzą, Ptaki milczą a drogi się kurzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wodzu Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 CYTAT(HNB @ czw, 05 lip 2007 - 15:46) <{POST_SNAPBACK}>Wodzu no wiem, że nie najeżdżasz ... Teoretycznie oczywiście . CYTAT(HNB @ czw, 05 lip 2007 - 15:46) <{POST_SNAPBACK}>Ale co do FPC to moim zdaniem to rozwiązanie z FillXXX jest złe ... Przecież bez sensu jest wypełnianie tablicy dajmy na to 3 bajtów po bajcie jak mogę to od razu chapsnąć razem 4 bajtami... Jak dla mnie to nie tuning tylko zbędne udziwnienie... Przecież od razu widać, że wygodniej jest wyrównać tablicę do wielokrotności 4 i "Fillować" po 4... Więc nie muszę prostować poglądu ... Więcej nie oznacza lepiej. Mozesz miec racje...mozesz;P Dokopalem sie do zrodel FillChara w FPC, wiecej tego kodu jest i siakiś trudniejszy ;P Musze wiecej przysiasc nad ASMem zeby sie wypowiedziec. Mysle, ze zeby to rozstrzygnac ktore podejscie jest szybsze mozna by zmierzyc czas wykonania tych procedur. Tylko komu sie chce;P CYTAT(HNB @ czw, 05 lip 2007 - 15:46) <{POST_SNAPBACK}>A skoro FPC wzorował się na Delphi to powinien być lepiej doń dostosowany... Na olimpiadzie nie zawsze jest czas na przeglądanie systemowych unitów ... Zwłaszcza w tym standardowym IDE ... Tak z przegladaniem w standardowym ide jest problem:P Ale te PDFki do FPC sa ladne. Mi sie na szczescie udalo niezle wypasc w paru pomniejszych konkursach gdzie stosunek Pascal do C wynosil 1:30 Co do prędkości zmiennoprzecinkowych operacji nie badałem tego dokładnie a czytałem różnie skrajnie różne opinie więc ... Ale z tego co widziałem po projektach Spidera co napisał fizę w Delphi i silnik graficzny to nie widziałem by to było jakieś "niewydajne". Co do fizy to sie nie moge wypowiedziec bo nie wiem co tam bylo, moze jechal na Single? Natomiast jesli chodzi o silnik graficzny to sam wiesz, ze 80% to wywolania dll'ek napisanych w C Ja czytalem mala "ksiazke" odnosnie optymalizacji w Delphi ogolnie, napisana przez goscia z grupy FastCode a mysle ze co jak co, jednak Ci kolesie sie znaja nieco na rzeczy ;-) Musza, skoro ich manager zostal wchloniety przez CG. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HNB Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Szkoda czasu na sprawdzanie czasów Stosunek na konkursach jest spory ... Dobrze że jedzenie dają takie samo dla tych co piszą w C++ i Paszczaku (pyszne i za darmo ) xD hah O ile pamiętam wszystko jest na single , ale powołując się na książkę Delphi Almanach w której jest napisane, że nie ma zbyt dużej różnicy wydajnościowej między użyciem Double a Single, czytając więcej można dostać pomieszania z przemieszaniem od tych opinii. FastMM Rox , muszę sprawdzić tego MM z Delphi Almanach ponoć też jest lepszy od tego znanego z Delphi6/7. soon Delphi will be only for veterans and finally we all will die at the end… delphi.dathox.com - nowinki z świata Delphi/Pascala only programmers and drug dealers call their customers "users" Oto cisza przed burzą, Chwile się dłużą.Z gór schodzi dużo chmur ku podnóżom.Ptaki milaczą, drogi suche jak wiór się kurzą, Ptaki milczą a drogi się kurzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jason Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 No widzicie, w konkursach jest taki stosunek, a w życiu też jest podobnie Nie piszę o Was, ale większość programistów Delphi to nooby, które później (jak zdołają załapać o co chodzi) przechodzą na C++. A język używany przez mniejsze grono nie będzie aż tak ulepszany. A dlaczego C++'owcy w większości biorą udział w konkursach ?? - bo oni wiedzą już o co w tym biega, a ludzie uczący się dopiero w szkole Pascala nie mają za bardzo szans bo krócej się w ogóle uczyli programować i to pewnie tylko dlatego się uczyli, żeby ładnie na świadectwie wypaść... Link to comment Share on other sites More sharing options...
KKKas Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Jason, przestań już pieprzyć -- to się robi nudne. ҉ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toster Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Mozesz zyc w takim przeswiadczeniu Janson, wpadnij do mnie na rozmowe kwalifikacyjna szybko ustalimy jaki z ciebie mistrzu od C++, a zaznaczam ze ja znam cepa bo musze i nie wczuwam sie w wiele specyficznych rzeczy powiazanych z tym jezykiem. Z delphi korzystaja 2 grupy ludzi: 1) nooby ktore mysla ze klikanie kontrolek to programowanie 2) zaawansowani uzytkownicy ktorzy znaja kilka jezykow i wybrali sobie optymalne narzedzie. Natomiast C++ wychwalaja pod niebiosa ludzie z klapkami na oczy, nauczyli sie jednego jezyka i jezykofobi. Moje jest najlepsze i wogole reszta jest do smieci. Tak naprawde dla doswiadczonego programisty nie ma znaczenia czy pisze w asmie, c, c++, javie czy dowolnym innym jezyku ma swoje preferencje jak kazdy ale tak naprawde to ma w dupie w czym pisze bo wie na czym to polega a kwestje lepszosci/wyzszosci jezykow najczesciej mozna sobie miedzy bajki dla noobow wsadzic. Bo jakie ma dla mnie znaczenie czy na 1mln operacji kod w delphi wykona sie w 12ms czy w C++ wykona sie w 10ms ? C++ jest lepszy ? A jakie jest kryterium ? Do jednych rzeczy jeden jezyk jest lepszy do innych drugi, nawet gdyby jak wiekszosc noobow za kryterium uznac predkosc dzialania kodu to zalozmy taka sytuacje: 0. Jezyk c++ jest 3x szybszy od delphi (bzdura ale niech strace) 1. Mam napisac program ktory skonwertuje 10 mln danych i zapisze je do nowej bazy. 2. mam 4 dni na to. w delphi ja to napisze w 10 linijkach co zajmie mi z 10-30 min, na podstawowej palecie komponentow. w C++ ty to bedziesz pisal 3 dni szukajac odpowiednich libow. Moj progam bedzie chodzi 10 h a twoj 3 h. Jaki jest bilans ? Ja wykonam prace w 0.5h + 10 h = 10.5 h a ty w 3*24 + 3 = 75 h. tak wiec ja bede przez 2 pozostale dni pil piwo a ty bedziesz zapieprzal, dalej myslisz ze c++ to taki wspanialy jezyk ? Always Dark<br /> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jason Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 w delphi ja to napisze w 10 linijkach co zajmie mi z 10-30 min, na podstawowej palecie komponentow. w C++ ty to bedziesz pisal 3 dni szukajac odpowiednich libow. Moj progam bedzie chodzi 10 h a twoj 3 h. Jaki jest bilans ? Ja wykonam prace w 0.5h + 10 h = 10.5 h a ty w 3*24 + 3 = 75 h. tak wiec ja bede przez 2 pozostale dni pil piwo a ty bedziesz zapieprzal, dalej myslisz ze c++ to taki wspanialy jezyk ? Ale C++ jest ogólnodostępny, a Delphi (nie wiem jak teraz) z obsługą baz danych nie A jeśli chodzi o rozmowę kwalifikacyjną i ustalanie poziomu to może nie jestem najlepszy, ale to nie zmienia faktu, że dużo programistów C++ jest na naprawdę wysokim poziomie :] A jeszcze prawdziwa nauka programowania przede mną bo idę dopiero na studia :] Chyba nikt z elity nie pisze w Delphi gier na konsole Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spider100 Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Witam! Toster dobrze mówi polejta mu jeszcze Tyle że ja nie klasyfikuje się do tych grup CYTAT1) nooby ktore mysla ze klikanie kontrolek to programowanie 2) zaawansowani uzytkownicy ktorzy znaja kilka jezykow i wybrali sobie optymalne narzedzie. 1) nie używam nie lubię vcla 2) znam tylko delphi troche c++ tylko z tego co musiałem napisać gierkę na projekt i wcale mi się to nie podobało. 3) Jest taka grupa osób która napisała bardzo dużo kodu (opisuje to pewna stała "od_ch**a") w delphi i uważa ze napisanie tego samego w c++ jeszcze raz albo kombinowanie z dllkami będzie strata czasu czasem co gorsza trudniejsze. Te właśnie osoby pogodzili się z faktem, że muszą zostać przy paszczaku, a z czasem się do tego przyzwyczajają i nawet dziękują Bogu za to. Do tej grupy właśnie należę Pozdrawiam życzę wam milej konwersacji Spider ^*^ [Edyta] A jeszcze prawdziwa nauka programowania przede mną bo idę dopiero na studia :] lol www.spider.dathox.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jason Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Czyli napisałeś bardzo dużo kodu i nie chcesz go przepisywać do C++... Nikt Cię do tego nie zmusza i chyba sam siebie chcesz w ten sposób usprawiedliwić To nie jest powód dobry dla programisty i to jeszcze takiego który napisał Phyllium (czy jakoś tak to się pisze ). Przecież gdybyś chciał to mógłbyś w tych dwóch językach pisać. Możesz te ogromne ilości kodu przenieść do dll'ki i potem w C++'ie używać tego co już napisałeś :] Więc jak widzisz masz możliwości :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spider100 Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Możesz te ogromne ilości kodu przenieść do dll'ki i potem w C++'ie używać tego co już napisałeś :] Powiedziałeś tak jak by to polegało na jednym kliknięciu... samo przeniesienia matematyki do dllki zajęło hnb sporo czasu, a ja taka lama mam przenieść obiektowy silnik. Nawet nie wiesz o czym mówisz to nie jest 10 procedur na krzyż tylko silnik fizyczny to nie jedyny kod jaki pisałem, a chce używać w przyszłości. Po co cofać się w czasie skoro czuje że Dephi wcale mnie nie ogranicza ? Pisać dwa razy ? I zamiast skończyć gierkę w 3 miesiące wakacji będę przepisywał silnik bo komuś się nie podoba to, że nie został napisany w c++ tak tak... wiele osób marudziło ... Jest tylko jeden argument który mnie przekonuje do c++ to że łatwiej o pracę jako programista gier, ale czy jeśli sam będę sobie pisał gierki to coś zmieni ? Raczej nie www.spider.dathox.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
HNB Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Spider trzeba się zrzucić na coś dla Tostera xD dobrze mówi. Zrobienie z twojej sporej matmy DLLki nie zajęło mi dużo czasu dzięki mojemu programowi "Unit2DLL" . Haha ... Jakby Spider chciał pisać w C++ niczego by nie musiał przenosić (rezygnować z tego kodu, może go dalej rozwijać w Delphi Pascalu pisząc jednocześnie w C++), ani robić dll , nie trzeba nic przenosić by używać kodu Delphi w C++ . Jak ktoś jest zapatrzony tylko w Code::Blocks i swoje C++ no to trudno by wiedział takie rzeczy. Nawet mi się nie chce komentować twoich postów , ale ten ostatni raz... W Delphi się nie pisze bo jest lepsze od C++ czy gorze, w Delphi się pisze bo to Delphi i tyle. W C++ się pisze bo nie jest lepsze ani gorsze od Delphi, pisze się w nim bo ma cechy przydatne w pewnych programach a w niektórych cechy C++ utrudniają pisanie. Tak samo jest z Delphi, Assemblerem, PHP, Action Scriptem etc. Żyj Jason w słodkiej nieświadomości :* ludzie używają języka w zależności od celów jakie muszą zrealizować. A zapewniam Cię że Pascal dobrze sobie radzi na konsoli (nie wiem jak jest z innymi ale na GBA jest nawet specjalne SDK). Co do olimpiad. Tam nie ma znaczenia w czym piszesz, ma znaczenia jak myślisz i jak podchodzisz do algorytmów. Podobnie jak w codziennym kodowaniu. Jedyne czego potrzebujesz by wygrać olimpiadę: tablica, wskaźnik, rekord, zmienne, procedura (zazwyczaj do rekurencji), pętla, warunki, zadanie i mózg. Koniec. Na OI się raczej używa składni C i Turbo Pascala, a nie C++ i Object Pascala. soon Delphi will be only for veterans and finally we all will die at the end… delphi.dathox.com - nowinki z świata Delphi/Pascala only programmers and drug dealers call their customers "users" Oto cisza przed burzą, Chwile się dłużą.Z gór schodzi dużo chmur ku podnóżom.Ptaki milaczą, drogi suche jak wiór się kurzą, Ptaki milczą a drogi się kurzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jason Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Ale Ty jesteś ograniczony To Ty masz wąskie pole widzenia. Ja pisałem, że większość dobrych programistów wybiera C++, o to mi chodziło z tymi konkursami. Każdą uwagę do Delphi odbierasz jako zniewagę dla tego języka. Może kiedyś dojrzejesz i z tego wyrośniesz... Jak pracodawcy dadzą Ci w kość "ludzie używają języka w zależności od celów jakie muszą zrealizować"* - Ty tak robisz ?? Ciągle argumenty w stylu - gdzieś przeczytałem wypowiedź Tostera - no to żyj sobie w nieświadomości :] * - Jason, przestań już pieprzyć -- to się robi nudne. A co, nie dopuszczasz myśli o przesiadce na C++, a jak widzisz moje posty to masz dylemat ?? Wypowiadaj się na poziomie (ale na pewno nie na poziomie 13-latka !!). Link to comment Share on other sites More sharing options...
5corpio Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Fajną macię rozmowę dobrze, że jestem tu już coraz rzadziej xD Ot taka mini-strona moja po godzinach http://www.wnetrzekuchni.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
HNB Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Pole widzenia mam ok - miesiąc temu byłem na badaniach. Ciśnienie w oku też jest OK. Marny z ciebie lekarz. CYTATA dlaczego C++'owcy w większości biorą udział w konkursach ?? - bo oni wiedzą już o co w tym biega, a ludzie uczący się dopiero w szkole Pascala nie mają za bardzo szans bo krócej się w ogóle uczyli programować i to pewnie tylko dlatego się uczyli, żeby ładnie na świadectwie wypaść... Ja pisałem, że większość dobrych programistów wybiera C++, o to mi chodziło z tymi konkursamiJęzyk tu nie ma żadnego znaczenia. Każdy ma szanse. A język w jakim programuje "Kowalski" nie świadczy o jego poziomie/doświadczeniu, to że większość pisze w C++ na konkurach wynika z czegoś innego - raczej z przyzwyczajenia (też programuję w C++ ale bardziej jestem przyzwyczajony do Delphi). Po co Ty tu piszesz? Nic nie wnosisz do rozmowy żadnych szczegółów i niczego się nie można od Ciebie dowiedzieć, zero faktów i jedynie jakieś głupie uwagi i wszczynanie burdy. Piszę w tym w czym sobie klienci życzą. Skoro język w temacie o językach programowania kojarzy Ci się z językiem a cele jaki ma osiągnąć ten język z "czynnością seksualną" to świadczy o tym że to Ty jesteś na poziomie niewyżytego 13 latka, a KKKas nie napisał na poziomie 13 latka bo 13stki nie używają oficjalnie takich słów to raz, a dwa tylko tak można określić to co piszesz - po prostu pieprzysz głupoty. Wiesz szkoda, że trzeba używać tylu okrężnych słów, a wystarczyło by jedno z tego kawału o "Mistrzu ciętej riposty" ;]... Jest tu jakiś admin? Czy mam zmienić forum? soon Delphi will be only for veterans and finally we all will die at the end… delphi.dathox.com - nowinki z świata Delphi/Pascala only programmers and drug dealers call their customers "users" Oto cisza przed burzą, Chwile się dłużą.Z gór schodzi dużo chmur ku podnóżom.Ptaki milaczą, drogi suche jak wiór się kurzą, Ptaki milczą a drogi się kurzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.